28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Skandāls ap operu: prezidentam bail uz Latviju aicināt ārvalstu viesus
Skandāls ap operu: prezidentam bail uz Latviju aicināt ārvalstu viesus
Autors: Apollo.lv / 12. septembris 2013, 10:56
Skandāls ap Latvijas Nacionālo operu neglābjami grauj valsts tēlu ārvalstīs un prezidents Andris Bērziņš šī iemesla dēļ vairs ārzemju viesus neaicina braukt uz Latviju, kas no nākamā gada 1.janvāra būs Eiropas kultūras galvaspilsēta.


To Bērziņš atzinis intervijā žurnālam «Ir».

«Es tagad neizsaku parasto uzaicinājumu visiem viesiem - lūdzu, brauciet, Latvija no 1.janvāra ir kultūras galvaspilsēta. Es vienkārši baidos to teikt, jo ziņas starptautiski pašlaik aiziet tik nelabas! Starptautiski parādās, ka operu grauj. Neko sliktāku šajā brīdī nevarētu [izdomāt]. Ko mums dod reklāmas kampaņa, ka mēs esam kultūras galvaspilsēta? Šādi konkrēti jautājumi taču to tēlu neglābjami bojā! Mani tas visvairāk uztrauc,» teicis Bērziņš.

Bērziņš intervijā arī apstiprinājis neoficiāli izskanējušo informāciju, ka tieši šī iemesla dēļ pēdējā brīdī atcēlis operas 150 gadu jubilejas koncerta apmeklējumu.

«Arī daļēji, protams. Man diena ir pietiekami sarežģīta, es sevi nevaru pārvarēt, lai vēl vakarā pakļautu stresam, nevis saņemtu baudījumu, kas [operā] bija paredzēts. Daudziem sajūta nav komfortabla. Man liekas, tas ir cilvēcīgs konflikts. Veids, kā tas tiek risināts, nekādā gadījumā Latvijas tēlam par labu nenāk,» atzinis prezidents.

Savukārt intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» Bērziņš pauda, ka civilizētā pasaulē jautājumi šādā veidā netiekot risināti.

«Pilnam absurda teātrim šeit pietrūka tikai roku dzelži un tūlītēja aizvešana,» pauda prezidents.

Prezidents tāpat norādīja, ka neloģiski, ka Žagars tiek atlaists «uzticības zaudēšanas dēļ» un tūlīt pat ieteikts jaunajai valdei kā padomdevējs.

«Nedomāju, ka cilvēki no šī te pasākuma daudz vairāk uzticēsies valsts varai. Tas skaidri parāda, ka katrs var rīkoties, kā grib. Partijas jau sāk rīkoties kā ciltis, un cilšu vadoņi dara, kā grib. Tas jau iet pāri padomju laikam, kad politbirojs rīkojās..trīs dažādi politiskie spēki, kas ir pie varas, katrs dara savu,» sacīja Bērziņš.

Jau ziņots, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (VL-TB/LNNK) trešdien atcēla no amata Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru un valdes locekli Andreju Žagaru.

Kultūras ministre saskaņā ar Latvijas Nacionālās operas likumu izveidojusi Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdi triju valdes locekļu sastāvā.

Valdē iecelti LNO direktora padomnieks mūzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, vairāku uzņēmumu mārketinga un biznesa vadītāja Inese Eglīte un Latvijas Televīzijas kultūras raidījumu satura redaktore, muzikoloģe Daina Markova.

Tā kā Maskats, neraugoties uz piedalīšanos konkursā uz valdes locekļa amatu, pēdējā brīdī ir atteicies darboties jaunajā valdē, uz vakanto valdes locekļa amatu visdrīzākajā laikā tiks izsludināts konkurss. Patlaban, kamēr nav iecelts trešais valdes loceklis, valdes priekšsēdētāja amatu ieņems Inese Eglīte.

Jaunajai valdei uzdots organizēt un nodrošināt Latvijas Nacionālās operas pilna finanšu un juridiskā audita veikšanu par laikposmu no 2009. gada 1.janvāra līdz šā gada 11.septembrim.

Ņemot vērā Žagara sasniegumus radošajā jomā un viņa ilggadējo darba pieredzi starptautiskās sadarbības veidošanā, jaunajai valdei ir tiesības piedāvāt viņam amatu, kurā viņa pieredze būtu noderīga LNO turpmākai izaugsmei.

Savukārt Žagars nolēmis vērsties tiesā pret ministri gan par goda un cieņas aizskaršanu, gan apstrīdot ministres lēmuma tiesiskumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Žagars, Andris Bērziņš, LNO, Žaneta Jaunzeme-Grende

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats