18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Politiķi Žagara fanu klubā neieklausīsies
Politiķi Žagara fanu klubā neieklausīsies
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 10. septembris 2013, 12:32
Divās grupās sadalījušies kultūras druvas darbinieki. Vieni, aizstāvot nežēlastībā kritušo Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktoru Andreju Žagaru, otri, paģērot viņa un kultūras ministres Žanetas JaunzemesGrendes patriekšanu no savām rindām, apmainās ar savu pozīciju argumentējošiem uzsaukumiem.


Tikmēr politiķi pragmatiski izlēmuši, ka ar savu ministri jātiek galā Nacionālajai apvienībai, kura aicinājumus Ž. Jaunzemei Grendei demisionēt par pamatotiem neuzskata.

Jāvērtē panāktais

«Gan ministres līdzšinējās darbības laikā paveiktie, gan uzsāktie darbi ir daudz nozīmīgāki par diskusijām, kuras kultūrvidē raisījusi vienas Kultūras ministrijas pārraudzībā esošas kapitālsabiedrības [LNO] valdes izveidošana. Nacionālā apvienība uzskata – ja likumdevējs ir noteicis, ka ministrs uzņemas pilnu atbildību gan par LNO vadību, gan tās darbu, nav pamata apšaubīt nozares vadītāja lēmumu,» teikts apvienības paziņojumā.

Politiskās organizācijas līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš skaidro, ka kultūras darbinieki darītu prātīgi, ja ministres veikumu vērtētu plašāk. «Vajag lūkoties, kāds bijis finansējuma pieaugums pagājušajā gadā un plānotais desmit miljonu pieaugums nākamajā gadā,» saka G. Bērziņš.

Viņš arī norāda, ka daudzās operas darbinieku arodorganizācijas neapstrīdami liecina par problēmām operas kolektīvā un tas esot parametrs, kas jāņem vērā, izraugoties jaunu operas vadību. Turklāt aizdomas par pagaidām nezināmu polittehnologu pirkstu visā šajā skandālā radot informācija, ka A. Žagars neatteiktos kļūt par kultūras ministru.

«Ja paraugāmies A. Žagara kunga izteikumus par vēlmi un iespējām kļūt par kultūras ministru, neizslēdzu, ka šis jautājums tiek apzināti politizēts,» sarunā ar Neatkarīgo teica G. Bērziņš.

Nacionālistu atbildība

Savukārt Reformu partija un Vienotība uzskata, ka Nacionālajai apvienībai pašai jātiek galā ar jomu, par kuru, veidojot valdību, uzņēmusies atbildību. «Atbildības jomas tieši tādēļ ir sadalītas, lai partijas par to atbildētu,» saka E. Demiters.

Uz notiekošo no malas šoreiz noraugās Saskaņas centrs, kuram ir kritisks viedoklis par veselības ministres spēju tikt galā ar saviem pienākumiem. Partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs uzskata, ka Nacionālajai apvienībai pašai jāpieņem lēmums par

Ž. JaunzemesGrendes atbilstību ministres amatam un šādi savam vēlētājam jādemonstrē atbildība par jomā notiekošo. «Mēs savu vēlētāju priekšā atbildam par saviem grēkāžiem, lai Nacionālā apvienība dara to pašu,» saka politiķis.

Citādi domā kultūras darbinieku domubiedru grupa, kura internetā vāc parakstus, lai panāktu ministres demisiju. Tās runasvīrs Aldis Gobzems, kas nolēmis startēt nākamajās Saeimas vēlēšanās, uzskata, ka sevi cienošs inteliģents šajā situācijā nedrīkst stāvēt malā un noraudzīties, kā nekompetents ministrs nebūtībā grūž valsts kultūru.

Starp domubiedriem ir dažādi kultūras nozaru pārstāvji – Nora Ikstena, Alvis Hermanis, Andris Eglītis, Laima Slava, Kristīne Opolais, Andris Nelsons, Elita Patmalniece un citi. A. Gobzems neslēpa, ka domubiedriem ir arī savs Kultūras ministrijas vadītāja kandidāts, taču pagaidām viņa vārds netikšot atklāts.

Jautāts, vai iestāšanās par kultūras glābšanu un ministres demisijas pieprasīšana nav saistīta ar viņa plāniem uzsākt aktīvu politisko darbību, A. Gobzems to noliedza. Turklāt pagaidām viņš nemaz nezinot, no kuras partijas vēlēšanās startēs.

Nav vienprātības

Neraugoties uz Domubiedru grupas sarakstā iekļautajiem atpazīstamiem kultūras darbinieku vārdiem, kuru plejādi A. Gobzems dēvē par kultūras darbinieku eliti, vienprātības ministres un A. Žagara jautājumā nav arī mūzas kalpu rindās.

Tā Bostonas simfoniskā orķestra galvenais diriģents Andris Nelsons, aizstāvot A. Žagaru un atbalstot Ž. JaunzemesGrendes demisiju, saka: «Mēs zaudējam ideālus Latvijā. Un, ja ir tādi cilvēki kā Alvis Hermanis, Māris Sirmais, Normunds Šnē vai Andrejs Žagars, kuri šos ideālus ir saglabājuši, vai vajag censties viņus nolīdzināt līdz kādam vidusmēram. Tad man gribas piekrist Hermanim – kultūras ministres rīcība šādos gadījumos kļūst bīstama. Tā vairs nav anekdote.»

Ministres lēmumu atbrīvot A. Žagaru no LNO vadības kaismīgi atbalsta Siguldas opermūzikas svētku organizētājs Dainis Kalns: «Varu tikai teikt, ka Grendes kundzei ir taisnība, jo viņa cīnās par labāku operu Latvijā, bet Žagara pielūdzēji nespēj atšķirt baltu no melna.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Alvis Hermanis, Andrejs Žagars, LNO, Žaneta Jaunzeme Grende

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats