19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » KNAB vērtēs Sprūdža draudzenes apbalvošanu
KNAB vērtēs Sprūdža draudzenes apbalvošanu
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 22. augusts 2013, 9:40
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izvērtēs, vai, piešķirot naudas balvu savai draudzenei un biroja vadītājai Kristīnai Pelšai, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs «nav nonācis interešu konflikta situācijā un pārkāpis likumā Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā valsts amatpersonām noteiktos ierobežojumus un aizliegumus».


Kā Neatkarīgajai paskaidroja KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību un izglītošanas jautājumos Inta Šaboha, KNAB to darīs «savas kompetences ietvaros». Viņa arī atgādināja, ka likumā noteikts – «valsts amatpersonai ir aizliegts, pildot valsts amatpersonas pienākumus, sagatavot vai izdot administratīvos aktus, veikt uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, slēgt līgumus vai veikt citas darbības, kurās šī valsts amatpersona, tās radinieki vai darījumu partneri ir personiski vai mantiski ieinteresēti».

Pēc Neatkarīgās publikācijas par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) izmaksātajām naudas balvām E. Sprūdža biroja darbiniekiem, tostarp ministra draudzenei piešķirto 1400 latus lielo naudas balvu, VARAM mājaslapā parādījās nervoza preses relīze ar skaidrojumu – «ministrs atzīmē, ka šī ir pirmā reize, kad ar ministra rīkojumu izmaksātas prēmijas VARAM ministrijas un ministra biroja darbiniekiem», jo ministrijas darbinieki «intensīvi un regulāri» strādājuši pie valdības rīcības plāna Iespēju Latgale, kā arī esot «panākta vienošanās ar dzērienu ražotāju nozari un Ministru kabineta atbalsts ilgus gadus iestrēgušā depozīta dzērienu iepakojumiem jautājumā». Šo relīzi nav parakstījis pats ministrs, bet gan viņa preses sekretāre.

Pirms tam E. Sprūdžs nevēlējās skaidrot, par kādiem nopelniem naudas balvas (preses relīzē rakstīts – prēmijas) tiek piešķirtas un neatbildēja uz Neatkarīgās jautājumiem; tikai pēc publikācijas par draudzenei piešķirto balvu parādījās minētais nervozais skaidrojums.
Iepriekš no Valsts kancelejas speciālistiem Neatkarīgā saņēma norādījumu, ka atbilstīgi likumiem amatpersonām ne tikai jāizskaidro balvu un prēmiju piešķiršanas pamatojums, bet arī jāļauj sabiedrības pārstāvjiem piedalīties amatpersonas darba veikuma izvērtēšanā.

Jāatgādina, ka šā gada aprīlī naudas balvas saņēmuši vairāki VARAM darbinieki. Ministra biroja vadītāja Kristīna Pelša saņēmusi 2942,98 latu atalgojumu (pirms nodokļu nomaksas), ko veidoja darba alga 1266,67 lati, atvaļinājuma nauda 276,31 lats un naudas balva – 1400 latu. Ministra padomniece Solvita Gailiša aprīlī saņēmusi 1200 latu naudas balvu. Viņas kopējais atalgojumus bijis 2400 latu. Arī padomnieks Uldis Spuriņš aprīlī saņēmis 1200 latu naudas balvu. Viņa kopējais atalgojums pirms nodokļu nomaksas bijis 2171,43 lati (tātad alga – 971,43 lati).

VARAM juridiskā departamenta vadītājs Mārtiņš Brencis saņēmis 1591 latu naudas balvu, 1591 latu algu un 318,2 latus atvaļinājuma naudu, valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze – 1591 latu naudas balvu, 1363,71 latu algu un 426 latus atvaļinājuma naudu. Naudas balvas saņēmuši arī citi ministra padomnieki un ministrijas ierēdņi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, KNAB, Korupcijas novēršanas un apakrošanas birojs, Kristīna Pelša, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats