16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Piešķir naudu sociālo aprūpes centru reformām
Piešķir naudu sociālo aprūpes centru reformām
Autors: Laura Sīle / NRA.lv / 14. augusts 2013, 10:48
Labklājības ministrija (LM) saņems 815 tūkstošus latu Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Rīga filiāles Ezerkrasti rekonstrukcijas pabeigšanai, tādējādi nodrošinot 181 papildu vietu likvidēto VSAC un rindās gaidošo klientu vajadzībām.


Neatkarīgā jau iepriekš vēstīja par LM plānotajām reformām sociālajā jomā, kurā paredzēta deinstitucionalizācija – vairāku VSAC, arī Kauguru filiāles slēgšana, tādā veidā iekļaujot sabiedrībā personas ar garīga rakstura traucējumiem. Tomēr šķiet, ka deinstitucionalizācija sākotnēji izskatīsies pēc cilvēku pārvietošanas no viena sociālās aprūpes centra uz citu – lielāku. Līdz ar to netiek ņemti vērā apsvērumi par psihiatrijas pacientiem piemērotāku vidi – mājīgām telpām ar nelielu cilvēku skaitu.

VSAC Rīga direktore Inese Paudere stāsta, ka ir klienti, kas pagaidām izmitināti Teikā un Baldonē un gaida, kad izremontēs jaunās Ezerkrastu telpas. Deinstitucionalizācijas kontekstā viņa diemžēl nevarēja nosaukt konkrētus skaitļus, cik cilvēku reāli pamet VSAC telpas, lai dotos uz pusceļa mājām vai grupu dzīvokļiem, jo lielākais vairākums klientu neesot spējīgi apgūt noturīgas patstāvībai nepieciešamās zināšanas. Tās esot retas personas – viens, divi vai trīs cilvēki –, kas spēj pārcelties uz sabiedrībai pietuvinātu dzīvesvietu. Rīgas direktore norādīja, ka pašlaik LM ir projekts, kura ietvaros izvērtēs VSAC iemītniekus, lai noteiktu piemērotību citiem dzīves apstākļiem.

Valdība atbalstīja Ministru kabineta grozījumus noteikumos par darbības programmas Infrastruktūra un pakalpojumi papildinājuma apakšaktivitāti Infrastruktūras pilnveidošana sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai personām ar garīga rakstura traucējumiem. «Ezerkrastu rekonstrukcijas darbu turpināšana projektā un objekta pabeigšana ir kritiski nepieciešama, lai nodrošinātu klientu vajadzībām atbilstoša sociālās aprūpes pakalpojuma sniegšanu 181 cilvēkam ar garīga rakstura traucējumiem, tajā skaitā tiem cilvēkiem, kuri gaida rindā. Realizējot šo projektu, LM varēs turpināt pakalpojuma sniegšanu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem citu valsts sociālās aprūpes centru filiāļu likvidācijas gadījumā,» ziņo LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane. Rekonstrukcijas nepieciešamība sasaistīta ar deinstitucionalizācijas plānu, jo tādā veidā tikšot skaidrota «vienota pieeja ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu organizēšanā visā Latvijā no sociālās aprūpes līdz pakāpeniskai pārejai patstāvīgā dzīvē grupu dzīvoklī, izstrādājot pilnu shēmu klientu vērtēšanā un aprūpes līmeņu noteikšanā un nodrošināšanā».

Rekonstrukcijā 787 600 latu paredzēti tieši rekonstrukcijas darbiem, 20 400 latu būvuzraudzības izmaksām, 4000 latu atvēlēti iepirkumu dokumentācijai, bet 3000 latu novirzīs autoruzraudzības izmaksu segšanai. Pēc papildu finansējuma piešķiršanas VSAC Rīga projekta kopējās izmaksas sasniegs 2 859 420 latu. 85% no projekta attiecināmajām izmaksām sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, savukārt 15% no kopējās projekta attiecināmo izmaksu kopsummas apmaksā no valsts budžeta līdzekļiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Labklājības ministrija, sociālie nami, sociālo namu reformas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats