24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ziņas par tautības ierakstu neapkopo
Ziņas par tautības ierakstu neapkopo
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 7. augusts 2013, 12:31
Ir pagājuši četri mēneši, kopš Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās pasē iespējams ierakstīt tautību.



Pirms par šo jautājumu lēma valdībā, tika prognozēts, ka ierakstu par tautību vēlēsies atjaunot vai ierakstīt 70 procentu pilsoņu un nepilsoņu. Tāpēc būs vajadzīgi papildu līdzekļi gan drukas iekārtu iegādei, gan darbinieku atalgošanai. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm, šogad būs jāizdara aptuveni 350 000 tautības ierakstu (ņemot vērā izsniedzamo pasu skaitu). 

Skaitļi ir iespaidīgi. Valdība šā gada sākumā nolēma no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 21 500 latu nepieciešamā aprīkojuma iegādei, 20 103 latus darbinieku atlīdzībai 2013. gadā un 30 139 latus – darbinieku atlīdzībai 2014. gadā. Tika arī pamatots, ka, tautības ierakstu pasē drukājot ar pašreizējām iekārtām, būtiski iekavēšoties pasu izsniegšanas termiņi. Iekārtas arī bez tautības ieraksta jau esot noslogotas. Tautības ieraksts pasē ir bezmaksas pakalpojums.

Grozījumi likumā tika panākti, pateicoties Nacionālās apvienības iniciatīvai, kaut arī tautības ierakstu pasē neparedz neviens no starptautiskiem tiesību aktiem un ieraksts par personas tautību netiek izdarīts nevienas Eiropas Savienības dalībvalsts pilsoņu pasēs.

Tomēr, lai kādas būtu bijušas prognozes, šobrīd PMLP norāda, ka pašlaik šā dienesta rīcībā nav informācijas, cik cilvēku izmanto iespēju iekļaut tautības ierakstu pasē, jo tādas ziņas netiek apkopotas. «Manai pasei derīguma termiņš beidzās oktobrī, bet ceļojumu dēļ taisījos pasi mainīt agrāk, jau pavasarī. Tā kā man ir arī eID karte, nolēmu pagaidīt līdz aprīlim, lai uzreiz saņemtu tautības ierakstu. Pasi kārtoju maijā. Atceros, ka izgatavošanas termiņš gan bija ilgāks nekā desmit darba dienu, bet par to mani uzreiz brīdināja, kad noformēju dokumentus, un es arī neuzstāju, ka vajag ātrāk. Nezinu, vai tas bija tautības ieraksta dēļ, vai tāpēc, ka cilvēki vienkārši pirms vasaras vairāk kārtoja dokumentus,» stāsta kāda rīdziniece.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, tautība, tautības ieraksts pasē

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats