28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Šteinbuka: Mīļie 20%, apsveicu ar eiro ieviešanu. Bet ko teikt pārējiem?
Šteinbuka: Mīļie 20%, apsveicu ar eiro ieviešanu. Bet ko teikt pārējiem?
Autors: Apollo.lv / 17. jūlijs 2013, 9:53
Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka bažījas, ka Latvijā ir tik liels eiro noliedzēju skaits.



Viņa intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» norādīja - lielākā problēma ir tā, ka lielākā daļa iedzīvotāju neatbalsta eiro ieviešanu un tas rada zināmas bažas.

«Gribētu jau apsveikt visus iedzīvotājus ar jaunu valūtu, bet neesmu droša, ka tā varu teikt. Varu teikt - mīļie 20%, apsveicu ar eiro ieviešanu, bet ko ar pārējiem? Izteikt līdzjūtību?»- sacīja Šteinbuka.

Šteinbuka norādīja, ka, tīri psiholoģiski, cilvēki, saprotot, ka tas ir neizbēgami, mēģina saskatīt pozitīvas lietas un tādu esot daudz - atvieglota ceļošana Eiropā, nemaksāšana par apmaiņas kursu, skaidrība, ka neviens nezaudēs savus ienākumus un ietaupījumus u.c.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja pauda pārliecību, ka joprojām saistībā ar šo jautājumu valda pārāk daudz emociju un izdomājumu, kas neatbilst patiesībai.

Viņa uzskata, ka negatīvajai attieksmei pret eiro ir emocionālu pārdomu raksturs un tam ir grūti nepiekrist, jo, kā atzīst Šteinbuka, viņai arī patīk lats, tomēr, pieturoties pie racionāliem argumentiem, jāsecina, ka eiro ieviešana neliecina neparko bīstamu.

«Cenas kāps un cenas regulāri kāpj,» teica Šteinbuka, norādot, ka apstākļos, kad ir deflācija, cilvēki arī sāk baidīties par to, kas tagad notiks. «Kad cenas ceļas, tam pamatā ir ļoti daudz faktoru un eiro ir tikai viens no visiem faktoriem. Ja cenas celsies, un tās celsies, lūdzu, nedomājiet, ka tam pie vainas ir eiro,» viņa sacīja.

Viņa paskaidroja, ka eiro ieviešanas rezultātā notiek 0,2-0,7% cenu pieaugums, taču cenas var celties vairāk, piemēram, naftas cenu izmaiņu dēļ, nodokļu likmju izmaiņu dēļ, politiskās vides izmaiņu dēļ.

Vaicāta, kā uz lielo eiro pretinieku skaitu raugās Briselē, Šteinbuka sacīja: «Ar bažām un jau sen. Mēs pārstāvniecībā regulāri saņemam jautājumus no Briseles, kur Brisele mums prasa, kāpēc tik daudz skepses, negatīvisma, un šad tad to ir grūti izskaidrot.»

Jāatgādina, ka Latvijai 9.jūlijā dota zaļā gaisma eiro ieviešanai un lats pret eiro mūsu maciņos tiks nomainīts sākot no 2014.gada 1.janvāra.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: eiro, eiro ieviešana, eiro ieviešana Latvijā, Eiropas Komisija, Inna Šteinbuka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats