28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pabriks: ES būtiski jāuzlabo Austrumu partnerības politika
Pabriks: ES būtiski jāuzlabo Austrumu partnerības politika
Autors: Apollo.lv / 3. jūlijs 2013, 10:18
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) būtiski jāuzlabo Austrumu partnerības politika – šādu viedokli ministrs pauda otrdien Viļņā, uzstājoties seminārā «Kopējās drošības un aizsardzības politikas partnerības attīstība – Austrumu partnerība», portāls «Apollo» uzzināja Aizsardzības ministrijā.


Pabriks norādīja, ka Austrumu partnerības attīstībai nedrīkst piešķirt zemāku prioritāti, kā, piemēram, palīdzības sniegšanai Āfrikas valstīm. Pabriks uzsvēra, ka būtisks šķērslis Austrumu partnerības programmas attīstībai ir neskaidrā ES attīstība nākotnē.

«Eiropas Savienība ilgu laiku ir bijusi būtiskākā «maigā varas» īstenotāja pasaulē, kas ir investējusi lielus līdzekļus dažādu krīžu risināšanā daudzviet pasaulē, un šāda politika līdz šim ir devusi labus rezultātus,» ministrs sacīja. «Taču, attīstoties ekonomikai, īpaši Āzijas reģiona valstīs, Eiropas Savienības ietekme šajā jomā mazinās, un arvien labāk ir redzams, ka maigās vara instrumenti zaudē savu nozīmi, ja tie netiek nodrošināti arī ar uzticamu militāru atbalstu.»

Aizsardzības ministrs norādīja, ka Austrumu partnerības programmu ietekmē arī neskaidrā ES paplašināšanās politika: «Lai gan tikko esam uzņēmuši jaunu ES dalībvalsti – Horvātiju - un esam atvēruši durvis arī Balkānu valstīm, tomēr joprojām pastāv liela neskaidrība attiecībā uz Turciju, kā arī valstīm, kas šobrīd ir iekļautas Austrumu partnerības programmā. Ja vēlamies, lai šīs valstis veic reformas drošības jomā, stiprina savu izglītības sistēmu, mums ir skaidri jāparāda, kas būs šo valstu ieguvumi nākotnē.»


Tāpat Pabriks uzsvēra, ka drošības stratēģija attiecībā uz Austrumu partnervalstīm ir ļoti vāji attīstīta, un ES būtu jāieņem aktīvāka pozīcija arī «iesaldēto» konfliktu risināšanā, kas pastāv starp partnervalstīm.  Tāpat viņš norādīja, ka pēc NATO aktivitāšu mazināšanās Afganistānā 2014.gadā, Kaukāza un īpaši Centrālāzijas valstīm pastāvēs arī lielāki drošības apdraudējumi. «Mums ir jānosaka ne tikai ekonomiskās, bet arī drošības intereses šajā reģionā, un Eiropas Savienībai agrāk vai vēlāk par to būs jādomā,» norādīja aizsardzības ministrs.

Ministrs arī aicināja arī Austrumu partnervalstis skaidrāk izteikt savas vēlmes, ko tās sagaida no Eiropas Savienības.

Austrumu partnerības programma tika izveidota 2009.gadā kā ES Kaimiņvalstu politikas sastāvdaļa. Austrumu partnerībā ietilpst sešas valstis Austrumeiropā un Dienvidkaukāzā - Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova un Ukraina.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aizsardzības ministrija, aizsardzības ministrs, Artis Pabriks, Austrumu partnerības politika, Eiropas Savienība

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats