25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dziesmu svētku dalībniekiem sātīgas pusdienas un bezmaksas transports
Dziesmu svētku dalībniekiem sātīgas pusdienas un bezmaksas transports
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 2. jūlijs 2013, 11:43
Sātīga gulašzupa, kurā gaļa nav jāmeklē ar lupu, kartupeļi un pieklājīga izmēra karbonāde, mērce, dārzeņu salāti – pusdienas, ko bauda Dziesmusvētku dalībnieki, spēj radīt sāta sajūtu pat visbrangākajos ēdājos.


Kā zināms, ar tukšu vēderu darbi nevedas, tādēļ jau kopš sestdienas, kad labākie Latvijas dziedātāji krustoja šķēpus koru karos, raženi strādā ne vien svētku dalībnieki, bet arī viņu ēdinātāji.

3,90 lati – šāda dienasnauda no valsts dotācijas tiks tērēta katra XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieka ēdināšanai. Tiesa, katra pašvaldības slēgs līgumus par ēdināšanu ar sevis izvēlētu uzņēmumu par summu, kurā ietilpst gan valsts finansējums, gan arī papildfinansējums pēc katras pašvaldības ieskatiem un iespējām.

Rīgas viesi tiks izmitināti 58 galvaspilsētas izglītības iestādēs, kas līdz ar to kļūs arī par Dziesmusvētku dalībnieku ēdināšanas centriem. Vakar un šodien karotes jau klaudz Rīgas 1. ģimnāzijā, Latvijas Universitātes ēdnīcā un vairākās citās skolās. Lai netraucētu mēģinājumu grafikiem un lai dalībniekiem nebūtu jānīkst garās rindās, ēdināšana tiek organizēta ar īpašu talonu starpniecību. Katram kolektīvam tiek piešķirts konkrēts laiks, kurā jādodas ēst, kā arī izdalīti taloni, apmaiņā pret kuriem var tikt pie silta ēdiena.

Šonedēļ tiks pabaroti aptuveni 40 tūkstoši svētku dalībnieku. Turklāt, pateicībā par pašaizliedzīgu darbu, ir paredzēts barot ne vien tos kolektīvus, kas Rīgā ieradīsies no reģioniem, bet arī galvaspilsētā dzīvojošos māksliniekus, kuru grafiks šonedēļ ir tik saspringts, ka laika pagatavot mājās pusdienas atliks tikai retajam. Tieši tādēļ ēdināšanas kārtībā un sortimentā iespējamas dažādas nianses, atkarībā no tā, vai kolektīvs ir atbraucis viesos vai arī pārstāv Rīgu. Sātīgas pusdienas nav vienīgais ar ko dejotāji un dziedātāji var remdēt izsalkumu. Skolās dzīvojošie dziedātāji un dejotāji mostas ar kafijas, sviestmaižu un biezputras smaržu, savukārt pusdienās saņems gan zupu, gan otro. Savukārt citiem dalībniekiem paralēli pusdienām līdzi tiek dotas paciņas, kurās var atrast gan smalkmaizīti, gan ābolu, kā arī sviestmaizi un atspirdzinošu dzērienu.

Jāpiebilst, ka svētku dalībniekiem tiek nodrošināta arī bezmaksas pārvietošanās ar sabiedrisko transportu. Līdz ar Dziesmusvētku dalībnieka kartēm dziedātāji un dejotāji ir saņēmuši arī e-talonus, kas derīgi braucieniem visa veida sabiedriskajā transportā. Tāpat līdz 7. jūlijam varēs izmantot arī vilcienu satiksmi un šim mērķim kalpos tā sauktā "nulles biļete". To varēs saņemt, uzrādot derīgu Dziesmu svētku dalībnieka ID karti. Šāda biļete būs jāsaņem katram braucienam atsevišķi. Ar Dziesmu svētku dalībnieku "nulles biļetēm" varēs braukt maršrutos Rīga-Babīte, Rīga-Tīraine, Rīga-Dārziņi, Rīga-Jugla un Rīga-Ziemeļblāzma abos virzienos. Pārējos maršrutos "nulles biļete" nebūs spēkā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dziesmu svētki, Dziesmu svētku dalībnieki, Dziesmu un deju svētki, sabiedriskais transports

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats