20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Atstādinātās Valsts izglītības attīstības aģentūras ierēdnes: tās ir politiskas intrigas
Atstādinātās Valsts izglītības attīstības aģentūras ierēdnes: tās ir politiskas intrigas
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 2. jūlijs 2013, 9:52
Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauž atzinību par studiju virzienu akreditācijas procesa finišu, tajā pašā laikā negaisa mākoņi nav izklīduši virs Eiropas Savienības Sociālā fonda (ESF) finansētā projekta, kura rezultāti pamatā tika izmantoti virzienu izvērtēšanā.


Vjačeslavs Dombrovskis ir pieņēmis lēmumu ierosināt disciplinārlietu pret trim amatpersonām par nepietiekamu projekta īstenošanas uzraudzību.

V. Dombrovskis 28. jūnijā pieņēmis lēmumu sākt disciplinārlietu pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās un viņas vietnieci un Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku. Viņas šobrīd ir atstādinātas no amata pienākumu pildīšanas. Tāpat pārbaude sākta pret IZM valsts sekretāres vietnieci Laumu Sīku, kura gan paliek strādāt departamentā. «Disciplinārlietas pret visām amatpersonām ierosinātas sakarā ar amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu attiecībā uz konkrētā ESF projekta uzraudzību un kontroli,» skaidro ministra biroja vadītāja Anna Kononova, norādot, ka šāds lēmums pieņemts, ievērojot dienesta pārbaudes komisijas vadītāja Māra Knoka ieteikumu. Komisijas locekļu atzinums licis secināt, ka SIA Deloitte Latvia 2013. gada 11. februāra ziņojumā norādītie projekta Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai īstenošanā konstatētie pārkāpumi ir būtiski.

Ierēdnes gan sev adresētos pārmetumus noraida, uzsverot, ka atbilstoši un kvalitatīvi veikušas uzraudzības funkcijas. «VIAA vadība ir gatava tiesā apstrīdēt šo lēmumu, uzskatot, ka tiek piemēroti nesamērīgi līdzekļi. Aģentūras direktore šajā situācijā vaino politiskās intrigas: patlaban tiek tikai meklēti iegansti un metodes, lai pamatotu uzstādījumu, ka projekta rezultāti nav bijuši izmantojami. Galu galā projekta rezultāti tika izmantoti akreditācijā ar Ministru kabineta lēmumu, » aģentūras vadības viedokli pauda VIAA Kontroles departamenta vadītāja Ruta Mihalovska, piebilstot, ka VIAA nekad nav vēlējusies noklusēt rezultātus. Ja tiekot apšaubīta šā projekta uzraudzības kvalitāte, tas nozīmējot, ka viss VIAA darbs nav profesionāls. Viņa arī pieļaujot, ka IZM nav iepazinusies ar VIAA ziņojumu šajā jautājumā.

Nozares pārstāvji uz šādu ministra soli raugās ar neizpratni. AIP priekšsēdētājs Jānis Vētra, paužot prieku par optimālu akreditācijas noslēgumu, atzīst, ka par disciplinārlietas ierosināšanu esot informēts, taču nezinot, kā tā beigsies. Vismaz šobrīd IZM šajā lietā no AIP neko nevajagot, un viņš tomēr cerot, ka beidzot būs sadarbība starp IZM un nozares ļaudīm, nevis konfrontācija. Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis uzskata, ka situācija ir pretrunīga. Tas esot kā ar aku, kuras ūdeni lieto, bet pēc tam tajā iespļauj, sakot, ka ūdens tajā ir slikts. Viņam kopumā V. Dombrovskis esot «liela mīkla».



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dita Traidās, Izglītības un zinātnes ministrija, izglītības un zinātnes ministrs, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats