18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Draud nepieļaut Strīķes pāriešanu darbā uz SAB
Draud nepieļaut Strīķes pāriešanu darbā uz SAB
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 28. jūnijs 2013, 9:44
Par KNAB iekšējā konflikta iespējamajiem noregulējumiem sprieduši arī Saeimas deputāti. Viens no viedokļiem – KNAB direktora vietnieces Jutas Strīķes un viņas domubiedru pāriešana darbā uz citu tiesībsargājošo iestādi nav pieļaujama.


Šādu uzskatu Neatkarīgajai pauda Andrejs Elksniņš, Saeimas Juridiskās komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Operatīvās darbības likuma pilnveidošanas apakškomisijas deputāts no apvienības Saskaņas centrs.

Pēc viņa teiktā, ja J. Strīķe un viņas domubiedri atkārtoti no KNAB darbinieku vērtēšanas komisijas saņems negatīvu novērtējumu, viņi atbrīvojami no darba KNAB un nav pieņemami darbā arī nevienā citā tiesībsargājošā iestādē. Ja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis tomēr pieņems J. Strīķi savā paspārnē, tad Saskaņas centrs sola iedarbināt parlamentāro mehānismu un veikt grozījumus likumos, kuri zemu novērtētam tiesībsargam liegtu iespējas pārmesties darbā zem citas tiesībsargājošās iestādes jumta.

Priekšnieka atbildība

Kā norādīja A. Elksniņš, «pašreizējās problēmas KNAB nav biroja vadītāja atbildība. Gan KNAB bijušais priekšnieks Normunds Vilnītis, gan tagadējais Jaroslavs Streļčenoks mantojumā saņēma iestādi ar samilzušām iekšējām problēmām. Notiekošā KNAB darbinieku vērtēšana un biroja vadītāja atteikšanās pakļauties premjera spiedienam, kurš lika veikt darbinieku pārvērtēšanu, norāda, ka KNAB patiešām ir priekšnieks un šim priekšniekam uz doto brīdi ir parlamenta atbalsts, ka viņš veic pareizas un mērķtiecīgas darbības biroja funkciju noteikšanā, darbinieku disciplīnas stiprināšanā un rūpējas par to biroja darbinieku izslēgšanu no aprites, kuri viņa skatījumā neatbilst ieņemamajam amatam. Likums paredz, ka attiecībā uz Strīķi un citiem viņas kompānijas locekļiem tiks veikts papildu novērtējums. Gadījumā, ja viņi atkārtoti saņems negatīvu novērtējumu, viņi zaudēs šo amatu. Tā ir pilnīga KNAB vadītāja atbildība un kompetence. Šajā procesā nedz premjeram, nedz parlamentam nav jāiejaucas. Mēs ceram, ka Streļčenoka kungs parlamenta frakcijām iesniegs savu redzējumu, kādā veidā iespējams panākt KNAB politisko neitralitāti, un kādā veidā izslēgt no likuma pašreizējo biroja pārraudzību no premjera puses. Es gribētu atgādināt Streļčenoka kungam, ka šo uzdevumu īstenošanas dēļ Saskaņas centrs atbalstīja viņa iecelšanu amatā. Mēs uzskatām par nepieļaujamu to, kas šobrīd norisinās KNAB».

Vieta konvojā

Runājot par J. Strīķes un viņas domubiedru iespējamo pāriešanu darbā uz SAB, A. Elksniņš paziņoja: «Šajā situācijā parlamentam būs jāiejaucas. Situācijā, kad valsts amatpersona, kura sava darba zemo rezultātu un personīgo īpašību dēļ zaudējusi sava darba devēja uzticību, neredzu tiesisku pamatu, lai šāda amatpersona varētu turpināt strādāt valsts pārvaldē. Savējo sistēma, kura mūsu valstī pastāv ilglaicīgi, jāizbeidz. Ja Strīķe, vadoties no kvalitātes kritērijiem, komisijas skatījumā neder darbam KNAB, tad viņa nav derīga arī darbam SAB un Drošības policijā, nedz arī Valsts policijā. Varbūt iespējams izvērtēt viņas kompetenci darbam ieslodzīto konvojēšanā no cietuma uz tiesām, bet ne amatos, kuri saistīti ar viņas līdzšinējo darbību.»

Sola iejaukties

Vaicāts, kāda būs viņa un viņa pārstāvētās partijas rīcība gadījumā, ja SAB direktors Jānis Maizītis ignorēs Saskaņas centra viedokli un pieņems darbā J. Strīķi ar viņas domubiedriem un vēl lūgs Saeimu grozīt Valsts drošības iestāžu likumu un SAB likumu, lai atjaunotu SAB izziņas tiesības, A. Elksniņš atbildēja: «Diez vai SAB direktors šādas izziņas tiesības dabūs, pat neraugoties uz to, ka SAB tādas kādreiz ir bijušas. Lai kāds arī būtu šajā situācijā Maizīša kunga lēmums, pieņemu, ka viņš Strīķi darbā nepieņems, šajā jautājumā respektējot gan pozīcijas, gan opozīcijas viedokļus. Jebkurā gadījumā viņam jāatceras, ka viņš ir Saeimas iecelts SAB vadītājs. Kā jau Valsts prezidents ir minējis, dažās tiesībsargājošajās iestādēs vērojama patvaļa, tur valda visatļautība, bezatbildība un vienā vai otrā situācijā vērojama atkarība no politiskiem spēkiem. Tas ir jāizbeidz. Maizīša kungam ir jāsaprot: ja Strīķe neder vienam darbam, bet viņš viņu ņems darbā, tad būs uzdodams jautājums pašam Maizīša kungam, kā tiek ievērota kadru atlases procedūra SAB. Ja Maizīša kungs vēlas sev vēl kādu vietnieku, SAB ir paredzēta procedūra, kā darbā tiek pieņemti cilvēki. Nav pieļaujams lobēt personu, kura jau ir caurkritusi savā iepriekšējā darbā un ar saviem darba rezultātiem ir parādījusi savu darbību divdomību vienā vai otrā situācijā. Ja Maizīša kungs to nesapratīs, likumdevējs uzliks par saistošu vienu otru likuma normu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andrejs Elksniņš, Juta Strīķe, KNAB, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, SAB, Saeima, Satversmes aizsardzības birojs, Strīķe

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats