19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » PVD brīdina: Baltkrievijā mājas cūkām konstatēta bīstama slimība; jāuzmanās arī Latvijā
PVD brīdina: Baltkrievijā mājas cūkām konstatēta bīstama slimība; jāuzmanās arī Latvijā
Autors: Apollo.lv / 25. jūnijs 2013, 14:12
Baltkrievijas rietumu daļā – Grodņas apgabala Čapunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometrus no Lietuvas robežas, mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere, informējot, ka jāuzmanās arī Latvijas cūku turētājiem.



Meistere informē, ka līdz šim šī bīstamā dzīvnieku infekcijas slimība bija konstatēta Gruzijā, Ukrainā un Krievijā.

Baltkrievijas veterinārais dienests ir ieviesis stingrus slimības kontroles pasākumus, tiek veikta cūku izkaušana un iznīcināšana, novietnes dezinfekcija, kā arī notiek pastiprināta uzraudzība meža cūkām.

Latvijā Latgales mežos nomedītās meža cūkas tiek laboratoriski izmeklētas ne tikai uz klasisko cūku mēri, bet izlases kārtā arī uz Āfrikas cūku mēri. Latvijā līdz šim Āfrikas cūku mēris nedz meža, nedz mājas cūkām nav konstatēts.


Lai nepieļautu mājas cūku saslimšanu ar Āfrikas cūku mēri, PVD cūku turētājiem atgādina:

Cūkas jātur iekštelpās; nedrīkst pieļaut to kontaktu ar mežacūkām;

Cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus;

Cūku novietnē nav vēlams ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu;

Apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt cūkas;

Pie ieejas novietnēs jāizvieto dezinfekcijas paklāji;

Regulāri jāveic deratizācija.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības konstatēšana dzīvnieku turētājam nes lielus ekonomiskos zaudējumus.

Slimajiem dzīvniekiem novēro paaugstinātu temperatūru (40-42 grādu), asaro acis, ir izdalījumi no deguna, depresija, dzīvniekus parasti redz guļam, bet ja tie staigā, tad novērojami kustību koordinācijas traucējumi. Balto šķirņu cūkām izteikti ir redzami plaši zemādas asins izplūdumi. Dzīvnieki iet bojā septiņu līdz desmit dienu laikā no inficēšanās brīža.

Cūku saslimšanas gadījumā ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no Āfrikas cūku mēra, tāpēc PVD atgādina – ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāinformē veterinārārsts un/vai sava reģiona PVD pārvalde. Tāpat medniekiem nekavējoties jāziņo PVD pārvaldei par atrastām mirušām vai slimām meža cūkām.

Ja izrādīsies, ka mājas cūkas saslimušas ar Āfrikas cūku mēri, saimniecībā tiks veikti slimības ierobežošanas pasākumi.

PVD atgādina, ka tikai Lauksaimniecības datu centrā reģistrētiem cūku ganāmpulkiem ir iespēja saņemt valsts kompensācijas par zaudējumiem, kas radušies slimības izskaušanas un ierobežošanas pasākumu laikā.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Tā kā Āfrikas cūku mēris ir konstatēts vairākos Krievijas reģionos, PVD jau pērn ieviesa drošības pasākumus arī uz robežas – visiem cūku transportēšanas līdzekļiem, kas atgriežas no Krievijas Federācijas, PVD veic tīrības un dezinfekcijas kvalitātes un dezinfekcijas dokumentu pārbaudi.

Āfrikas cūku mēra vīruss ir ļoti izturīgs ārējā vidē. Gaļā pie +4 grādu temperatūras vīruss saglabājas 150 dienas, sausā sālītā šķiņķī – 140 dienas, bet saldētā gaļā daudzus gadus.

Lai nepieļautu slimības ievazāšanu Latvijā ar pārtikas produktiem, privātpersonām, kas ieceļo Latvijā no trešajām valstīm, tostarp Baltkrievijas, ir jārēķinās ar pastiprinātu bagāžas kontroli, kuru veic muitas un robežsardzes darbinieki.

Jāatgādina, ka no trešajām valstīm Eiropas Savienības teritorijā ir aizliegts ievest gaļu un gaļas produktus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cūkas, cūkas no Baltkrievijas, cūkgaļa, Pārtikas veterinārais dienests

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats