24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Mediķiem atliek cerēt uz jauno gadu
Mediķiem atliek cerēt uz jauno gadu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 20. jūnijs 2013, 11:33
Lai gan veselības aprūpi pat premjerministrs nosaucis par prioritāru nozari, mediķi algu palielinājumu šogad nesagaidīs. Veselības ministrijā Neatkarīgajai stāsta, ka tas būs nākamā gada jautājums – algas iecerēts palielināt par 17 procentiem.



Palielināt finansējumu veselības aprūpei līdz 4,5 procentiem no iekšzemes kopprodukta vakar pie valdības nama pieprasīja mediķu arodbiedrība. Lai gan esošās valdības deklarācijā joprojām figurē apņemšanās jau 2014. gadā veselības nozarei nodrošināt šādu finansējumu, šogad, pēc mediķu arodbiedrību līdera Valda Kera teiktā, veselībai novirzīts vismazākais finansējums pēdējo gadu laikā.

Situācija veselības aprūpes finansējumā ir neapskaužama, uz to norāda visi. To saprot arī veselības ministre un viss nozari pārvaldošais aparāts, taču visi līdzšinējie pieprasījumi palielināt budžeta izdevumus veselības aprūpei beigušies tikai ar ugunsgrēka dzēšanu. Arī šogad. Tieši pirms nedēļas valdība izskatīja VM ziņojumu par finanšu situāciju veselības jomā, kurā VM lūdza segt vispirms budžeta deficītu un atvēlēt naudu šogad neatliekami risināmiem jautājumiem kopā 15 miljonu latu apmērā, kā arī vēl 20 miljonus latu atvēlēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai. Tomēr valdība nolēma pārdalīt ministriju rīcībā esošos līdzekļus 7,89 miljonu latu apmērā. Šī nauda VM piešķirta, lai segtu ārstniecības iestāžu infrastruktūras uzturēšanas izdevumu deficītu trīs miljonu latu apmērā, rindu mazināšanai un pieejamības uzlabošanai ambulatorajiem un stacionārajiem pakalpojumiem – 1,5 miljoni latu, valsts zāļu kompensācijas sistēmai deficīta segšanai – 1,6 miljoni latu, kā arī, pārdalot naudu veselības nozares iekšienē, kompensējamiem medikamentiem novirzīs vēl pusmiljonu latu. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā nonāks 0,7 miljoni latu, lai segtu siltumenerģijas, elektroenerģijas, degvielas iegādes izdevumu pieauguma izmaksas, kā arī norēķinātos par transporta līdzekļu nomu.

Taču mediķu atalgojuma palielināšanai diemžēl netiks atvēlēts neviens lats. VM arī prasīja 2,7 miljonus latu C saraksta medikamentu nodrošināšanai visiem pacientiem, taču arī tas netika atbalstīts. Jautājumu par kompensējamiem medikamentiem un algām mediķiem skatīs kontekstā ar jaunām politikas iniciatīvām.

Ziņojumā bija norādīts, ka, palielinot samaksu par tarifu, mediķu algas varētu palielināt par 17 procentiem. VM pārstāvis Oskars Šneiders skaidro, ka ar šādu pieaugumu 2014. gadā ārstu vidējā darba samaksa būtu 613 lati, ārstniecības un pacientu aprūpes personām – 367 lati, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personām – 246 lati. «Pašlaik naudas tam nav,» rezumēja O. Šneiders. Arī citus budžeta pieprasījumus skatīs, ņemot vērā, kādi būs līdzekļi.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ārsti, ārstu alga, medicīna, mediķi, mediķu atalgojums, premjers, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats