20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima konceptuāli atbalsta pensiju indeksāciju
Saeima konceptuāli atbalsta pensiju indeksāciju
Autors: Apollo.lv / 20. jūnijs 2013, 10:51
Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus likumā «Par valsts pensijām» un astoņus pavadošos likumprojektus, kas paredz šā gada 1.septembrī indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.


Otrajā galīgajā lasījumā par pensiju apmēra pārskatīšanu Saeima lems ārkārtas sesijā 9.jūlijā, portāls «Apollo» uzzināja Saeimā.

Grozījumi pensiju likumā paredz 1.septembrī pārskatīt valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus, piemērojot indeksu 1,04. Indeksācija attieksies arī uz invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem. Septembra indeksācija nesīs ienākumu pieaugumu gandrīz 85 procentiem no visiem pensiju saņēmējiem.

Vecuma pensiju apmērs septembra indeksācijas rezultātā pieaugs par vidēji 5,58 latiem, bet invaliditātes pensijas - par 3,79 latiem. Indeksācija šī gada budžetā papildus prasīs 10,2 miljonus latu, bet 2014.gadā – 30,1 miljonu latu.

Risinājums pensiju indeksācijai izstrādāts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas uzdevumā Senioru lietu padomē, ko vada labklājības ministre un kurā strādā pensionāru intereses pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Likumprojektu paketi veido grozījumi likumā «Par valsts pensijām», likumā «Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām», Diplomātu izdienas pensiju likumā, likumā «Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm», Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonu izdienas pensiju likumā, Militārpersonu izdienas pensiju likumā, Prokuroru izdienas pensiju likumā, Tiesnešu izdienas pensiju likumā un Valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka mākslinieku izdienas pensiju un baleta mākslinieku pabalsta par radošo darbu likumā.   

Atbildīgās komisijas priekšsēdētāja informē, ka 4. un 5.jūlijā Sociālo un darba lietu komisija sanāks uz sēdēm, lai izskatītu iesniegtos priekšlikumus otrajam lasījumam un izvērtētu no ministrijām pieprasītos atzinumus par priekšlikumu finansiālo ietekmi. 



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: mazo pensiju indeskācija, pensijas, pensiju indeksācija, pensionāri, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats