19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pieprasa saglabāt arodbiedrību būtību
Pieprasa saglabāt arodbiedrību būtību
Autors: Laura Sīle / NRA.lv / 20. jūnijs 2013, 10:25
Vakar notika Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) organizēts mītiņš pie Ministru kabineta. Piketā Par sociālo taisnīgumu – pret nabadzību tika aktualizēti jautājumi par cienīgiem darba apstākļiem un vākti paraksti pret izmaiņām Darba likumā.


Mītiņa dalībnieki pieprasīja taisnīgu nodokļu politiku un sociālo dialogu. Uzstājās arī viesis Eiropas Arodbiedrību konfederācijas ģenerālsekretāra vietnieks Patriks Išerts, kas apgalvoja, ka citviet Eiropā sociālpolitika ir tāda pati kā Latvijā – akli taupības pasākumi un sociālais dempings: «Taupības pasākumi nav nepieciešami, tie ir netaisnīgi. Mēs pieprasām visiem Eiropas Savienības valstu vadītājiem mainīt Eiropas politikas kursu.» Dalībnieku vidū bija medicīnas, izglītības un zinātnes, būvniecības, metalurģijas un citu nozaru pārstāvji, arī pensionāri un pašnodarbinātie.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers mītiņā teica: «Darba devēju konfederācija ierosinājusi samazināt ļoti būtiskas garantijas – gan samaksu par virsstundām, gan tiesības arodbiedrībām aizstāvēt savus biedrus.» Tādēļ LBAS sāk parakstu vākšanas akciju Rokas nost no Darba likuma!, lai saglabātu tajā minētās priekšrocības.

Katram protestētājam bija savi iemesli: piemēram, Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Airisa Lepere pauda nepieciešamību skolotāju mazāko algu palielināt līdz 310 latiem, kā arī protestēja pret mazo lauku skolu slēgšanu. Liepājas metalurga arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Drava teica, ka uzņēmuma darbinieki ir ieradušies, lai pateiktu skaļāk – viņi atrodas ārkārtas situācijā. «Cilvēki ir bez darba divus mēnešus. Ražošana ir apstādināta, un cilvēki ir dīkstāvē.»

Savukārt finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) pauda: «Mēs palielinām minimālo algu, un Latvijā ir stabili straujākais darba vietu pieaugums visā Eiropā. Spiediens ir milzīgs, un visam naudas nepietiek. Lielākas iespējas būs tam, kurš skaļāk bļaus. Es domāju, ka viens no piketa iemesliem ir ārzemju viesis. Visā Eiropā ir streiki, tad arī šeit kaut ko vajag parādīt.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: arodbiedrība, LBAS, Ministru kabinets, mītiņš, pikets

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats