28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Visā Latvijā ievēlētie pašvaldību deputāti sāk nolikt mandātus
Visā Latvijā ievēlētie pašvaldību deputāti sāk nolikt mandātus
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 18. jūnijs 2013, 9:35
Pašvaldību likumā iestrādāto izmaiņu dēļ Latvijas pašvaldībās tiek pārskatīta vēlētāju griba. Deputāti, kuriem no 1. jūlija būs aizliegts pildīt virkni amatu, liek nost mandātus, bet viņu vietā nāk tie, kas sarakstos palikuši aiz svītras.


Formālais iemesls, kādēļ šāda vēlētāju muļķošanas kārtība valstī ieviesta, ir cīņa ar korupciju – lēmuma pieņēmējs tagad vairs nebūs vienlaikus lēmuma izpildītājs.

Taču Latvijas Pašvaldību savienībai skatījums uz korupcijas risku atšķiras no Saeimas akceptētā, proti, jo zemāka būs deputātu kompetence, jo augstāks būs korupcijas risks. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sacerēto jaunievedumu pašvaldībās lielākoties neatbalsta, jo tas noplicina vēlēto varu – sabiedriski aktīviem un spējīgiem cilvēkiem tiek liegta politiskā darbība.

Valmieras mērs Inesis Boķis likuma grozījumu iedarbību jau komentējis tviterī: «Jaunievēlētie deputāti sāk nolikt mandātus, lai saglabātu darbu izpildvarā. Uz sasteigtu, muļķīgu likumu paredzamas sekas. Pavilka un pameta...»

Partijas patiešām likušas savos sarakstos cilvēkus, par kuriem jau sākotnēji bijis skaidrs, ka viņi par deputātiem nestrādās, – ieņemamie amati ir pietiekami svarīgi, ienesīgi utt. Savukārt bez šiem uzvārdiem partiju saraksti izskatītos vāji un savāktu attiecīgi mazāk balsu. Taču ir arī pašvaldības, kurās politisko spēku sadalījums ir tāds, ka līdz koalīcijas izveidošanai nemaz nevar zināt, kam nāksies nolikt mandātu, lai strādātu par izpilddirektoriem. Piemēram, Alsungā tikai piektdien kļūs zināms, vai līdzšinējais domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls saglabās amatu, un no tā, protams, tālāk būs atkarīgs, kas kādus amatus ieņems un kam būs jānoliek mandāts. Pret vēlētājiem īsti godīgi tas nav. «Es arī viņu vietā justos piemānīts.» Taču tāda ir jaunās kārtības blakne. Konceptuāli mēram nav iebildumu pret izpildvaras un lēmējvaras nodalīšanu, taču pašlaik ar atsevišķiem izņēmumiem uztaisīts kaut kāds juceklis – visā Latvijā domēs savēlēti skolu direktori, kamēr sociālo iestāžu vadītājiem būt par deputātiem nezin kādēļ aizliegts. Rozentāla pieredzē tieši vietējās vidusskolas direktore reiz izmantojusi savu deputātes ietekmi domē, lai panāktu no pašvaldības viedokļa otršķirīgu, bet skolai labvēlīgu finansiālu lēmumu. Toreiz viņa sabloķējās ar opozīciju, un par tādu uzvešanos šajās vēlēšanās vieta mēra sarakstā viņai vairs neatradās.

Sākotnēji, virzot izmaiņas Pašvaldību likumā, VARAM gribēja panākt, lai deputāta amatā netiktu neviens, kam ir cits nozīmīgs amats pašvaldībā. Pašvaldību organizācijas pret tik plašiem ierobežojumiem kategoriski iebilda, un tagad aizliegums būt par deputātu attiecas uz izpilddirektoriem un viņu vietniekiem, pagastu un pilsētu pārvalžu vadītājiem un vietniekiem, pašvaldības iestāžu vadītājiem un vietniekiem, kā arī pašvaldību kontrolētu kapitālsabiedrību valdes locekļiem. Savukārt izņēmuma jomas, kur šis aizliegums nedarbojas, ir izglītība, kultūra, sports un veselība.

Ko darīt ar jauniegūto deputāta mandātu, vēl domā Limbažu pagasta pārvaldnieks Dainis Jurka. Amatu savienošana viņa gadījumā nav iespējama. No vienas puses, 1825 vēlētāji balsojuši par viņu, 299 ievilkuši plusiņus. No otras – telefons esot karsts: pagasta ļaudis zvanot, lai neiet projām. Brītiņš, ko domāt, vēl ir, taču konceptuāli pārvaldnieks nesaprot, kāpēc nedrīkst būt deputāts. To nesaprot arī Latvijas Pašvaldību savienība.

Vecākais padomnieks Māris Pūķis Saeimas akceptēto lēmējvaras un izpildvaras nodalīšanu uzskata par stratēģisku kļūdu. Virkne pašvaldības darbā kompetentu cilvēku tagad vairs nenāks uz domes sēdēm – viņu vietā ieradīsies fakultatīvi apmeklētāji. «Tas ir neizdevīgi gan no administratīvā, gan veselā saprāta viedokļa.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: deputāta mandāta nolikšana, deputāti, deputātu mandāts, pašvaldību vēlēšanas, VARAM, vēlēšanas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats