28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Dombrovskis atzīst reformistu kļūdas
Dombrovskis atzīst reformistu kļūdas
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 18. jūnijs 2013, 9:29
Ar savdabīgu paziņojumu klajā nācis viens no Reformu partijas līderiem Vjačeslavs Dombrovskis.


Viņš partiju, kas savulaik noteica ļoti krasas prasības iespējamajiem koalīcijas partneriem un izvirzīja mērķi izskaust tā dēvētos oligarhus, tagad aicina nemeklēt ienaidniekus, bet censties apvienot kopējam mērķim. «Atrast ienaidnieku, pret kuru cīnīties, ir diezgan viegli un tāpēc vilinoši. Tomēr tas nav perspektīvi, un šāda darbība nav vērsta uz rezultātu. Es tiešām vēlētos, lai Reformu partija (RP) kļūst par to politisko spēku, kas iestājas par vērtībām un par darbiem, nevis pret konkurentiem,» uzstājoties partijas domes sēdē, uzsvēra V. Dombrovskis.

Uzrunājot partijas biedrus, viņš atzina, ka RP divu gadu pieredze politikā, kā arī šo pašvaldību vēlēšanu rezultāti pierādījuši – sarkano līniju novilkšana nav produktīva: «Politiķu uzdevums ir realizēt savas programmas un vēlētājiem dotos solījumus. Tas ir iespējams, tikai meklējot sabiedrotos un veidojot sadarbību, nevis apkarojot citus politiskos spēkus.»

Tas, ka šis paziņojums seko neilgi pēc tam, kad RP zaudēja nopelnītu vietu Liepājas domes koalīcijā, jo nevēlējās sadarboties ar uzvarējušās Liepājas partijas līderi Uldi Sesku, gan nenozīmējot, ka RP būs neizvēlīga partneru meklējumos. Mazāk enerģijas tiks tērēts līdzšinējo partneru apspēlēšanai, vairāk – kopīgiem mērķiem.

U. Sesks skeptiski vērtē šo aicinājumu: «To jau saka pieredzējušākie politiķi no Saeimas, bet no vietējiem politiķiem neko tādu neesmu dzirdējis, taču viņiem iespējas izteikt konstruktīvus piedāvājumus bijušas daudz.»

Politologs Ivars Ījabs ir vēl skeptiskāks, jo nav pārliecināts, ka labi domāto V. Dombrovska aicinājumu saprot un atbalsta arī pārējie partijas biedri.

«Es negribētu identificēt Vjačeslava Dombrovska viedokli ar kaut kādas neesošas partijas viedokli. Domāju, viņi ir tik brīvā lidojumā katrs, ka iedomāties, ka tam piekrīt visi Reformu partijas entuziasti, ir diezgan grūti,» saka politologs.

Viņš arī vērš uzmanību uz faktu, ka RP nav papūlējusies izskaidrot sava līdera teikto. Tādēļ atliekot tikai teoretizēt, vai šis ir mājiens par jaunas koalīcijas veidošanu un zaļo un zemnieku pievienošanu tai. «Tā partija jau pati par sevi neturas kopā, un man grūti iedomāties, ko šādā kontekstā viņi grib,» teic I. Ījabs.

Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra pieļauj, ka V. Dombrovska teiktais varētu būt domāts svārstīgajiem partijas biedriem, kas līdzšinējās partijas politikas dēļ nav varējuši piekļūt varai un realizēt savas ieceres. «Ir tādas ziņas, ka kāda daļa partijas biedru nemaksā biedra naudas un tādēļ de facto partiju ir pametuši,» saka profesors, pieņemot, ka V. Dombrovska teiktais varētu signalizēt par partijas darba stila maiņu apmaiņā pret lielāku iespēju partijas biedriem sevi realizēt.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: reformisti, Reformu partija, Uldis Sesks, Valdis Zatlers, Vjačelsavs Dombrovskis, Zatleru reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats