23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Skandāls skolā Staļina režīma slavinošas grāmatas dēļ
Skandāls skolā Staļina režīma slavinošas grāmatas dēļ
Autors: Apollo.lv / 16. jūnijs 2013, 21:26
Šonedēļ kādā Rīgas skolā izcēlās skandāls, kas netieši saistīts gan ar Staļina režīmu, gan citiem vēsturiskiem notikumiem.


Kā vēstī raidījums «Nekā personīga», kāda 10.klases skolniece sūdzējusies par Padomju laiku un Staļina slavinošas grāmatas izmantošanu 10.vidusskolā.

Raidījums vēstī, ka politoloģijas grāmata izdota Krievijā, bet kā mācību līdzeklis izmantota skolā Latvijā.

Skolotāja šokēta par sacelto ažiotāžu, savukārt skolniece - par prasībām lasīt, cik kaitīga institūcija ir NATO un cik labs bijis Staļina režīms. Pēc notikušā skolā sākta pārbaude, bet politiķi sola rūpīgāk vērtēt kārtību kā skolās izmanto ārzemju iestāžu tajā skaitā vēstniecību piegādāto literatūru.

Raidījuma stāsta varone ir kāda Rīgas 10.vidusskolas, kur mācās krievvalodīgie jaunieši, skolniece. Viņa lūgusi neatklāt savu personību.

Uz 10.vidusskolu viņa pārnākusi mācīties nesen. Iepriekš citā skolā politoloģiju nebija apguvusi, bet šeit bija jānokārto ieskaite. Lai tai steigā sagatavotos, skolas direktore, kas vienlaikus pasniedz arī politoloģiju, viņai kopā ar klases biedreni iedevusi grāmatu «Ievads politoloģijā 10.-11.klasei».

2000.gadā krievu valodā izdotās grāmatas ievadlapā lasāms, ka izdevumu apstiprinājusi Krievijas Federācijas Izglītības ministrija.

Alise [vārds mainīts] stāsta – direktore likusi izlasīt nodaļu, kur iekļautas atziņas par NATO, kas starptautiskajās attiecībās ieviesis džungļu likumus, par to cik labi dažādām nācijām bija dzīvot PSRS un cik pozitīvs bijis Staļina režīma ieguldījums.

Citāts no grāmatas: «No vienas puses, etnonacionālām grupām PSRS faktiski bija atņemta politiskā suverenitāte. Bet no otras puses republikām un autonomijām pēckara desmitgadēs tika garantēta teritoriālā vienotība, veidoti izglītības un kultūras institūti, nacionālajās valodās tika izdota literatūra. Tādās valstīs, kurām nebija pat rakstības, tika izveidoti alfabēti, atvērtas skolas, teātri, tika atbalstīt literāti, kas rakstīja savā mazskaitlīgās nācijas valodā.»

Skolas direktore skaidrojas, ka darījusi tikai labu darbu un gribējusi skolniecēm palīdzēt labāk sagatavoties. Latviešu valodā politoloģijas grāmatas skolā esot, bet Latvijā izdots mācību materiāls krievu valodā nē, tāpēc iedota grāmatu, kuru izmanto Krievijas skolās.

Diena, kad direktore Alisei grāmatu devusi, bijusi ļoti noslogota – noritējis matemātikas eksāmens. Nadežda Ikauniece apgalvo, ka likusi meitenei izlasīt vien pāris lapas par dažādām politoloģijas definīcijām. 10.vidusskolas audzēkne gan saka ko citu. Likts lasīt teju pusi grāmatas.

Citāts no grāmatas: «Pirmās bumbas, kas 1999.gada vasarā nokrita Dienvidslāvijā, bija kā signāls tam, ka ir izjaukta agrākā pasaules kārtība, kas kandrīz pusgadsimtu centās izbēgt no tiešām bruņotām sadursmēm starp valstīm, kas zem ANO Drošības padomes karoga bija vienojušās par miera saglabāšanu un stabilitāti uz planētas. Uzņemoties demokrātijas garanta un galvenā terorisma apkarotāja lomu, NATO nostājās uz ceļa, kur valda džungļu likumi un valda stiprākais, kas soda un apžēlo pēc personiskās izvēles, kur visatļautība pēc nozīmes ir vienāda ar likumu, bet spārnotajām raķetēm Orvela garā piešķirta miera nesēja misija.»

Pāris dienas pēc skandāla skola jau gatavojas, ka tai tiks sūtīti pārbaudītāji.

Skolas direktore raidījuma žurnālistus izvadājusi pa vēstures kabinetu, bibliotēku. Tur atrodama tikai atļautā literatūra.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča sacījusi: «Mēs noteikti skatīsim, vai ar šo grāmatu iespējams īstenot valsts pamatizglītības standartu un tajā iekļauto izglītības saturu. Tajā gadījumā, kad mēs konstatējam, ka tā informācija ir šajā grāmatā, ir pretrunā ar mūsu valstī noteikto standartu, tad protams, tā ir gan skolotāja, gan direktora atbildība, kas šajā gadījumā ir jāizvērtē.»

Kā grāmata nonākusi līdz direktores grāmatu plauktam – nav zināms.

Šobrīd kontrole pār skolu mācību materiāliem notiek šādi - Valsts izglītības satura centrs (VISC) pēta mācību materiālu atbilstību skolu programmām. Centra uzdevums būtu pēc skolotāju lūguma izanalizēt arī ārzemēs izdotos mācību materiālus un to atbilstību.

To, kā noteikumus ievēro, pārbauda Izglītības kvalitātes valsts dienests. Pirms diviem gadiem tā inspektori apsekoja kā skolās māca vēsturi. Atklājies, ka vairākās skolās izmantotas vēl padomju laikos izdotas kartes.

VISC vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis raidījumam sacīja: «Protams, ka tajos gadījumos, kad tas skar šos humanitāros mācību priekšmetus, kur ir diezgan daudz šo strīdīgo jautājumu – vēsture, politika un tiesības – nu tur zināma bīstamība ir.»

Vaicāts, ko darīt, Vasmanis sacīja, ka visiem jāliek kopā prāti un jādomā, kā to sakārtot likumdošanā, jo pašlaik likumi neparedz iespēju kādam iejaukties no malas.

Juhņēviča raidījumam sacīja: «Normatīvajos aktos jau šobrīd ir noteikti atbildīgie. Par to kādam ir jābūt organizētam mācību procesam, kā rīkoties ar šādiem dāvinājumiem. Kā es teicu – valsts institūcijas arī iesaistās atbilstoši kompetencei, bet šobrīd patiešām tā ir pašu skolu un pašvaldību kompetence. Un nu tā ir arī viņu atbildība.»

Skolotāju uzraugi par kontroles palielināšanu ir skeptiski. Laikā, kad jebkādus materiālus iespējams atrast internetā, sākt masveidīgu grāmatu dāvinājumu ekspertīzi nebūtu jēgas.

10.vidusskolā direktore sola, ka pēc šī atgadījuma politoloģija no stundu saraksta tikšot izņemta.   




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nekā personīga, skola, Staļins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats