20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Daļa pensionāru satraukti, ka pensiju indeksācija nebūs godīga; Viņķele skaidro situāciju
Daļa pensionāru satraukti, ka pensiju indeksācija nebūs godīga; Viņķele skaidro situāciju
Autors: Apollo.lv / 6. jūnijs 2013, 15:12
Daļa  pensionāru, kas pensijās saņem kaut nedaudz vairāk par 200 latiem, ir satraukti par gaidāmo pensiju indeksāciju rudenī, jo, kā ziņots, Labklājības ministrija (LM) ar pensionāriem vienojusies par pensiju līdz 200 latiem indeksāciju. Cilvēki uzskata, ka šāda indeksācija «nav godīga».


Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» labklājības ministre Ilze Viņķele (V) skaidroja, ka šī būs ārkārtas indeksācija, tāpēc pirmkārt izvēlētas mazākās pensijas. Viņķele arī norādīja, ka cilvēkiem ir raksturīga attieksme - «labāk, ja nav nevienam, nekā, ja otram ir nedaudz vairāk».

«Katram cilvēkam šie ir īpaši sāpīgi un emocionāli jautājumi, taču šī ir ārkārtas indeksācija, kas likumā nebija paredzēta, un kurai budžetā nebija ieplānota nauda.Tad apstākļos, kad nevar visu, vienojas par to pensijas apmēru, kuru uzskata par pirmkārt indeksējamo,» skaidroja Viņķele.

Viņķele atzīmēja, ka, runājot kategorijās «godīgi» vai «negodīgi», šo 200 latu slieksni var pamatot, jo, pirmkārt, minimālā alga valstī ir 200 lati, otrkārt pensionāru grupā līdz 200 latiem «slēpjas» gandrīz visi Latvijas pensionāri.


«Cilvēkiem ir raksturīgi, ka labāk, ja nav nevienam, nekā ja otram ir nedaudz vairāk,» secināja Viņķele.

Jau ziņots, ka Senioru konsultatīvās padomes sēdē Labklājības ministrijas (LM) un Pensionāru organizāciju pārstāvji vienojās šogad indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus ar indeksu 1,04.

Kā skaidroja labklājības ministre Ilze Viņķele (V), visas pensijas līdz 200 latiem tiks indeksētas no šā gada septembra. To vidējais pieaugums varētu būt 4,60 lati. Šādam pensiju indeksācijas modelim 2013.gadā nepieciešami papildus nedaudz vairāk kā 10 miljoni latu, savukārt 2014.gadā 30,5 lati.

Arī Latvijas Pensionāru federācijas vadītāju šāds priekšlikums apmierina, tomēr nākamnedēļ tas tiks apspriests federācijas valdes sēdē un attiecīgi par nolemto informēta LM. «Es iestāšos par to, lai šis priekšlikums tiktu akceptēts arī Latvijas pensionāru federācijas valdē,» sacīja tās priekšsēdētājs Andris Siliņš. Viņš piebilda, ka šis nav gan federācijas piedāvātais risinājums, bet saprātīgs kompromiss.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ilze Viņķele, labklājības ministre, Labklājības ministrija, pensiju indeksācija, pensionāri

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats