28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Akreditēta trešdaļa studiju virzienu
Akreditēta trešdaļa studiju virzienu
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 6. jūnijs 2013, 12:58
Līdz 5. jūnijam bija novērtēta aptuveni trešdaļa no 258 studiju virzienu pieteikumiem. Lai gan joprojām nav lemts par licencētajām, bet neakreditētajām programmām, kuras nav izvērtējuši starptautiskie eksperti, Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka «bažām nav pamata» un arī tās tiks izvērtētas noteiktajos termiņos.


«Veikta 83 studiju virzienu akreditācija, kas ir aptuveni trešdaļa no visiem pieteikumiem,» Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju informēja IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa. Viņa arī izteica cerību, ka visus tos studiju virzienus, kuriem ir iesniegti visi dokumenti, izskatīs līdz 30. jūnijam.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra apstiprināja, ka «lielos vilcienos process ir uzņēmis dabisko gaitu». Līdz šim nozīmīga daļa virzienu saņēmuši akreditāciju uz augstāko termiņu – sešiem gadiem, daži – tikai uz diviem, bet Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas studiju virzieni – Mākslas un Psiholoģija – vispār palikuši «aiz svītras». Viņaprāt, starptautisko ekspertu par kvalitatīvām atzītajām programmām komisija varētu vēl mazāk pievērst uzmanību, jo grafiks ir gana saspringts, lai lieki tērētu laiku. Vislielākā aizķeršanās esot ar licencēto, bet neakreditēto programmu izvērtēšanu. «Sākotnēji bija plānots, ka ekspertu darbu vadīs Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centrs, taču tad pēkšņi tika paziņots, ka tomēr ne. Arī IZM to nevarot darīt, līdz ar to paliek atklāts jautājums – kas tad?» neizpratni neslēpa J. Vētra, piebilstot, ka vislabāk to būtu darīt Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centram, kam ir liela pieredze šajā jomā. Viņš gan neuzskata, ka kavēšanās varētu būt nāves spriedums šīm programmām, taču dīvaini tas būšot, ja akreditētā virzienā būs «brīvi peldošas, neizvērtētas programmas». Daugavpils universitātē (DU) arī ir viena šāda ļoti jauna programma – Ķīmija, kuru IZM solījusi izvērtēt kā pirmo nākamās nedēļas sākumā, apliecināja DU studiju prorektore Irēna Kaminska, atzīstot, ka augstskolu vairāk biedējot akreditācijas procesa kvalitāte.

IZM pati gan nesaskata nekādas problēmas šajā jautājumā – bažām neesot pamata. Pēc komisijas sekretariāta darba grafika līdz 2013. gada 12. jūnijam tiekot plānots izskatīt visus studiju virzienu pieteikumus, paralēli izstrādājot visu tam nepieciešamo iekšējo dokumentāciju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: akreditācija, Augstskolas, Izglītības un zinātnes ministrija, studijas, studiju virzieni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats