28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pensijas palielinās par 4,68 latiem
Pensijas palielinās par 4,68 latiem
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 6. jūnijs 2013, 9:46
Pensijas līdz 200 latiem saņem 77 procenti no visiem pensiju saņēmējiem, un vidējā pensija pašlaik par dažiem santīmiem pārsniedz 190 latu robežu. Senioru lietu padomes sēdē Labklājības ministrija un pensionāru organizācijas vienojās par kompromisu – rudenī indeksēt pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04.

Par kompromisu to var nosaukt tādēļ, ka palielinās tikai daļu no pensijām un izmantos vidējo no trim piedāvātajiem indeksiem. Noteikti par veidu, kā un par cik procentiem pensijas palielināmas, notiks sarunas arī Saeimā. Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš Neatkarīgajai atzina, ka Pensionāru federācija piedāvājusi gan variantu, lai mazās pensijas – ap 100 latiem – tiktu palielinātas vairāk, nekā pensijas ap 200 latiem, taču šāds variants pašlaik neesot īstenojams no tehniskā viedokļa, apgalvojuši valsts iestāžu speciālisti.

Sarunas par pensiju indeksāciju sākušās šāgada pavasarī, kad pensionāri Saeimā iesniedza savāktos parakstus par pensiju indeksācijas «atsaldēšanu», jo pašlaik pensiju likums paredz atsākt indeksēt pensijas vien no 2014. gada. Labklājības ministrija izstrādājusi četrus variantus, kā jau šogad pēc pensionāru prasības varētu pensijas indeksēt. Trīs varianti saistīti ar trīs dažādu koeficientu izmantošanu pensiju indeksēšanā – 1,01, kas atbilstu esošai inflācijai, bet pensijas palielinājums vidēji būtu niecīgs – tikai ap latu; 1,04 un 1,07, kas pensijām nodrošinātu vidēji piecu vai desmit latu pielikumu, bet prasītu ievērojami vairāk naudas no sociālā budžeta.

Trešdien Senioru lietu padomē abas puses vienojušās, ka šogad pensijas līdz 200 latiem indeksēs ar koeficientu 1,04. Pensijas vidēji palielinātos par 4,68 latiem. No LM sniegtās informācijas izriet, ka šogad papildus budžetā būs nepieciešami desmit miljoni latu. Pensiju līdz 300 latiem indeksācija prasītu 12,5 miljonus latu. Labklājības ministre Ilze Viņķele norāda, ka Senioru lietu padomē demonstrētas vienas no konstruktīvākajām sarunām ar pensionāru pārstāvjiem, kādas ministrijai bijušas, jo seniori parādījuši valstisku domāšanu. Indekss 1,04 parāda patēriņa cenu groza izmaiņas laikā no 2009. līdz 2013. gadam. I. Viņķele sacīja, ka šis variants ļauj gan palielināt pensijas, gan neizsmeļ visu nākamgad pieejamo finansējumu, ko varētu izlietot citiem mērķiem.

Pensionāru federācijas vadītājs A. Siliņš Neatkarīgajai norāda, ka pensionāri vēlējušies, lai pensiju pielikums būtu atkarīgs no pensijas apmēra – jo mazāka pensija, jo lielāks pielikums. Tas būtu taisnīgi. «Tomēr mūs pārliecināja, ka pašlaik tas tehniski nav iespējams, jo pašlaik notiek arī programmēšanas darbi, lai pensijas pārveidotu uz eiro. Mēs vēlējāmies, lai pensijas līdz simts latiem palielinātu par desmit procentiem, un tad pārējās mazāk. Tas mazajām pensijām dotu pielikumu no sešiem līdz deviņiem latiem. Jā, mēs piekritām kompromisam, taču gala lēmums ir jāpieņem pirmdien federācijas valdei.» A. Siliņš apliecina, ka par pirmo variantu, kas būtu «parastā» indeksācija, īpaši daudz netika spriests, visticamāk, arī ministrija sapratusi, ka tam pensionāri nepiekritīs. Uz jautājumu, vai brīdī, kad šie likuma grozījumi nonāks Saeimā, pensionāri neprasīs tomēr īstenot variantu par lielāku koeficientu, A. Siliņš saka: pašlaik tā nedomāju, taču viss atkarīgs no valdes. «Mums ir valdes locekļi, kuri strikti uzskata, ka pielikumam jābūt lielākam, ka jāindeksē arī pensijas līdz 300 latiem,» saka A. Siliņš. Vēl lielāku pensiju indeksāciju pensionāri neprasītu. «Vienīgais, kas man šķiet dīvaini, ka sociālās apdrošināšanas budžets, no kura maksā pensijas, ministresprāt, ir cieši saistīts ar pamatbudžetu un tā problēmu dēļ tad mēs nevaram atļauties vairāk indeksēt,» spiež A. Siliņš.

***

UZZIŅAI

Vecuma pensijas

Saņem 479 921 pensionārs

Vidējais apmērs 190,33

Invaliditātes pensijas

Saņem 71 128

Vidējais apmērs 117,11

Apgādnieka zaudējuma pensijas

Saņem 20 419

Vidējais apmērs 93,69

Izdienas pensijas

Saņem 10 456

Vidējais apmērs 235,06

Vecuma pensiju sadalījums pēc apmēra (%)

Zem 100 latiem 6

No 100,01 līdz 150 18

No 150,01 līdz 200 53

Virs 200 24

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (dati par aprīli)



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: invaliditātes pensijas, mazās pensijas, pensijas, pensiju indeksācija, pensionāri, vecuma pensijas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats