20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bijušos prezidentus pie varas laist negrib
Bijušos prezidentus pie varas laist negrib
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 6. jūnijs 2013, 9:39
Ierobežot bijušo prezidentu tiesības arī pēc prezidenta pilnvaru beigām piedalīties lielajā politikā vai neierobežot – par to šodien lems Saeima, otrajā lasījumā balsojot par grozījumiem likumā Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu.


Normu, kas bijušajam prezidentam liktu padomāt pirms kandidēšanas Saeimas vēlēšanās, aizvadītajā nedēļā apstiprināja Saeimas Juridiskās komisijas locekļi. Priekšlikumu, ka bijušajam prezidentam nedrīkstēs izmaksāt pensiju, ja tas kļuvis par Saeimas deputātu, Ministru kabineta locekli vai parlamentāro sekretāru, iesniedza uz laiku Saeimas deputāta mandātu nolikusī Dana ReiznieceOzola (Zaļo un zemnieku savienība).

Komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (Vienotība) gan nevēlējās atbalstīt šādu priekšlikumu, jo uzskatīja, ka tajā uzskaitīto amatu spektrs ir pārāk šaurs un vedina domāt, ka šāds priekšlikums tapis ar nodomu censties bijušos prezidentus nepielaist aktīvajai politikai.

Arī Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš norādīja, ka priekšlikums šādā redakcijā ir apšaubāms. «Tas kritērijs ir ļoti strīdīgs, ka iešana politikā nozīmētu sociālo garantiju samazināšanu, tas būtu diskriminējoši,» teica tiesību speciālists. Komisijas deputāti šo priekšlikumu tomēr apstiprināja virzīšanai uz likumprojekta otro lasījumu, piebilstot, ka tam nepieciešami precizējumi.

Gan I. Čepāne, gan G. Kusiņš pieņēma, ka saņemt eksprezidenta pensiju uz laiku varētu liegt arī bijušajiem prezidentiem, kas kļūst par tiesnešiem vai, piemēram, tiesībsargiem. Citiem vārdiem – ja ieņem augstus, valsts apmaksātus amatus.

Savukārt komisijas locekle Inese Lībiņa Egnere, kuras pārstāvēto Reformu partiju dibināja un no tās 11. Saeimas vēlēšanās parlamentā tika ievēlēts bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, uzskata, ka šāda norma ir nepieņemama un liecina par politiķu bailēm no konkurences.

«Tā ir absolūti greiza norma parlamentārā valstī, jo par cilvēkiem balso vēlētāji. Tas, ka bijušie prezidenti nonāk politikā, nozīmē, ka viņiem ir vēlētāju atbalsts un viņi ir vajadzīgi. Sasaistīt to ar pensiju ir nekorekti. Turklāt valsts tikai iegūst, ja eksprezidenti ir politiski aktīvi,» teica politiķe.

Cita starpā deputātiem būs arī jāapliecina savs atbalsts tam, ka valsts turpmāk atsakās no dzīvokļu pirkšanas bijušajiem prezidentiem, tā vietā palielinot tiem pensiju, lai savām nepieciešamībām atbilstošu dzīvojamo platību tie varētu īrēt paši. Iecerēts, ka arī automašīnas turpmāk eksprezidenti nevarēs iegādāties saskaņā ar savām vēlmēm – tām būs noteikts stingrs izmaksu rāmis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: bijušie prezidenti, deputāti, prezidenti, prezidentu pilnvaras, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats