28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Indeksēs pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti
Indeksēs pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 5. jūnijs 2013, 10:46
Valdība, izskatot Labklājības ministrijas (LM) ziņojumu, nolēmusi atbalstīt piedāvātos priekšlikumus palielināt pabalstus cilvēkiem ar invaliditāti.


Kopš pēdējā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta paaugstināšanas pagājuši jau septiņi gadi, un šajā laikā patēriņa cenu indekss pieaudzis par 41 procentu, aprēķinājusi LM. Savukārt cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības pēdējoreiz pabalsts palielināts

2009. gadā, bet dzīves dārdzība augusi par vairāk nekā deviņiem procentiem. LM līdz 1. jūlijam jāsagatavo konkrēti grozījumi likumos, lai no nākamā gada tie stātos spēkā.

Pieaug invalīdu skaits

LM ziņojumā norādīts: sākot no 2008. gada, vērojams straujš cilvēku ar invaliditāti pieaugums, salīdzinot ar 2005. gadu. Toreiz cilvēku skaits ar invaliditāti katru gadu samazinājās vidēji par 6,6 procentiem, 2008. gadā šo cilvēku skaits pieauga par 9,2 procentiem, bet 2009. gadā – par 12 procentiem. Kopējais personu ar invaliditāti skaits laika periodā no 2007. gada decembra līdz 2012. gada nogalei pieaudzis par aptuveni trešdaļu jeb par nepilniem 45 000 personu (visvairāk palielinājies personu skaits ar pirmās invaliditātes grupu – par 58,3 procentiem). Pašlaik valstī ir 152 917 cilvēki, kuriem piešķirta invaliditāte. LM eksperti uzskata, ka iemesli personu ar invaliditāti skaita pieaugumam varētu būt dažādi, tajā skaitā 2008. gadā ieviestais valsts sociālais pabalsts invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, 100 latu apmērā.

LM analizē arī cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību – to ietekmē invaliditātes smaguma pakāpe, tajā skaitā faktisko darbspēju zaudējuma pakāpe. Visaugstākais nodarbinātības rādītājs ir personām ar trešo invaliditātes grupu – vairāk nekā trešdaļa no šiem cilvēkiem strādā. Zems nodarbinātības līmenis ir cilvēkiem ar otro invaliditātes grupu – tikai 16,9 procenti ir nodarbināti, bet vismazāk strādājošo ir ar pirmo invaliditātes grupu – 6,8 procenti. Speciālisti skaidro, ka trešā invaliditātes grupa ir mēreni izteikta invaliditāte, kur darbspēju zaudējums ir pielīdzināms 25–59 procentiem, līdz ar to šīm personām iekļaušanās darba tirgū ir salīdzinoši vieglāka. Savukārt personu, kurām ir piešķirta pirmā vai otrā invaliditātes grupa, tas ir, smaga un ļoti smaga invaliditāte un smaga invaliditāte ar darbspēju zaudējumu 60–79 procentu vai 80–100 procentu apmērā, nodarbinātības iespējas ir ierobežotas. Bezdarbnieki ar invaliditāti ir 9,4 procenti no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita valstī.

Diferencēs pabalstus

Ziņojums iesniegts valdībā, jo LM apzinājusi situāciju – ņemot vērā vidējā faktiskā patēriņa cenu indeksa pieaugumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta, ko saņem cilvēki ar invaliditāti (sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs ir 45 lati, bet cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības tas ir 75 lati mēnesī), pašreizējais apmērs ir nepietiekams un nespēj nodrošināt šā pabalsta saņēmēju pamatvajadzību apmierināšanu un pilnvērtīgu iekļaušanos sabiedrībā, īpaši ja nav cita ienākumu avota.

LM priekšlikumi paredz no nākamā gada diferencēt sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru cilvēkiem ar invaliditāti – personām ar pirmo un otro invaliditāti pabalsta apmēru paaugstinot, piemērojot koeficientus. Pirmajai invaliditātes grupai vispārējā gadījumā būtu piemērojams koeficients 1,3, bet otrajai – 1,2. Tātad sociālā nodrošinājuma pabalsts 1. invaliditātes grupai būtu 58,50 lati, otrajai grupai – 54 lati, bet trešajai grupai paliktu nemainīgs, savukārt cilvēkiem ar invaliditāti kopš bērnības, kuriem noteikta pirmā invaliditātes grupa, pabalsts pieaugtu no 75 līdz 97,50 latiem mēnesī, cilvēkiem ar otro invaliditātes grupu no 75 līdz 90 latiem, bet cilvēkiem trešo invaliditātes grupu pabalsts paliktu nemainīgs – 75 lati.

No valsts pamatbudžeta 2014. gadā šim mērķim papildus nepieciešami 1,9 miljoni latu. LM speciālisti šādu atšķirīgu pieeju pabalsta noteikšanā pamato ar situāciju nodarbinātībā, proti, cilvēkiem ar trešo invaliditātes grupu ir lielākas iespējas atrast darbu.
LM plāno palielināt arī pabalstu cilvēkam ar invaliditāti, kuram nepieciešama kopšana. Pašlaik šis pabalsts ir 100 latu mēnesī, bet no nākamā gada to varētu noteikt 150 latu apmērā mēnesī.

***

UZZIŅAI

• Latvijā ir 152 917 personas ar invaliditāti, tas ir, 7,4% no iedzīvotāju kopskaita

• No tām I grupa ir 18 460 jeb 12%

• II grupa ir 75 979 jeb 50%

• III grupa ir 50 947 jeb 33%

• Bērni ar invaliditāti – 7531 jeb 5%

Avots: Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: invalīdi, invaliditātes pabalsti, invaliditātes pensija, Labklājības ministrija, pabalsti, pensiju indeksācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats