29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » VK fiksē pārkāpumus IZM darbinieku atlīdzībā; pret skolu direktoriem vēršas prokuratūrā
VK fiksē pārkāpumus IZM darbinieku atlīdzībā; pret skolu direktoriem vēršas prokuratūrā
Autors: Apollo.lv / 3. jūnijs 2013, 10:30
Pēc finanšu revīzijas «Par Izglītības un zinātnes ministrijas 2012.gada pārskata sagatavošanas pareizību» Valsts kontrole (VK) ir sniegusi 16 ieteikumus, kurus Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir apņēmusies ieviest līdz šā gada beigām, portālu «Apollo» informēja VK.



Revīzijā konstatēta virkne pārkāpumu IZM centrālā aparāta un padotības iestāžu darbinieku atlīdzības aprēķinos. Piemēram, IZM centrālajā aparātā 97 darbiniekiem, kuri 2012.gada decembrī nav gājuši atvaļinājumā, piešķirti un izmaksāti atvaļinājuma pabalsti un veiktas sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kopumā par vismaz 21 073 latu apmērā.

Pārkāpumi konstatēti arī aprēķinot un izmaksājot piemaksas par virsstundu darbu, atlaišanas pabalstus, aprēķinot darba samaksu par summēto darba laiku, par darbu svētku dienās un citos gadījumos.

VK informē, ka šiem jautājumiem tiks pievērsta īpaša uzmanība arī likumības revīzijā par pedagogu atlīdzību, ko kontrole sāks 3.jūnijā. Tādēļ, izglītības darbinieki aicināti informēt VK par problēmjautājumiem.

VK atklājusi, ka daudzos gadījumos valsts finansētajās profesionālās vidējās izglītības iestādēs jaunieši atsakās no septiņu latu stipendijas par labu astoņu latu ģimenes valsts pabalstam, ko saņem vecāki vai aizbildņi. Tādēļ VK ieteikusi IZM izvērtēt iespēju šo mācību iestāžu audzēkņu minimālo ikmēneša stipendiju pielīdzināt noteiktajam ģimenes valsts pabalstam.

Vēl viena problēma ir Eiropas Savienības finansēto projektu uzraudzība. Revīzijā atklājās, ka vairākas izglītības iestādes nav ievērojušas projektu īstenošanas nosacījumus, kas liedzis pilnvērtīgi izmantot struktūrfondu finansējumu. Tādēļ, lai varētu pabeigt skolu siltināšanu un rekonstrukciju, no valsts budžeta tika piešķirti papildu 376 154 lati. VK sniegusi ieteikumu, kā šo situāciju uzlabot.

Revidenti arī konstatēja, ka vairākās izglītības iestādēs nav nodrošināts, ka dienesta auto tiek izmantots tikai darba uzdevumu veikšanai. Daudzviet nav noteikumu, kas regulē automašīnu skaitu, to izmantošanas kārtību, degvielas patēriņa normas, kā arī personas, kuras drīkst šo transportlīdzekli lietot.

Tāpat VK vērsusi uzmanību uz pārkāpumiem IZM un tās padotības iestāžu iepirkumos, kas nav veikti atbilstoši likumam.

Pēc šīs finanšu revīzijas Valsts kontrole informējusi Ģenerālprokuratūru par konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem divās izglītības iestādēs. Profesionālās izglītības kompetences centra «Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikums» direktors veicis darbības, kas rada aizdomas par 4093 latu piesavināšanos. Savukārt Murjāņu Sporta ģimnāzijas direktora darbība radījusi aizdomas, ka izšķērdēti budžeta līdzekļi 3100 latu apmērā.

Revīzijas laikā tika pārbaudīta IZM un 27 tās padotības iestādes.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: atalgojums, atalgojumu sistēma, Izglītības un zinātnes ministrija, IZM, pārkāpumi, Valsts kontrole

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats