19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Lembergs vēstulē premjeram aicina «beidzot saņemt drosmi»
Lembergs vēstulē premjeram aicina «beidzot saņemt drosmi»
Autors: Apollo.lv / 31. maijs 2013, 15:02
Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs nosūtījis atklātu vēstuli premjerministram Valdim Dombrovskim (V), kurā lūdz beidzot saņemt drosmi un izvērtēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) atbilstību amatam.


Lembergs norāda, ka Administratīvā rajona tiesa, atceļot Sprūdža lēmumu par viņa atstādināšanu no amata, atzinusi ministra lēmumu par prettiesisku

«Administratīvā rajona tiesa savā spriedumā konstatēja kopumā 16 tiesību normu pārkāpumus Spūdža darbībā, no kuriem pieci bija ļoti būtiski - tādi, ka katrs no tiem pats par sevi ir jau pietiekams pamats rīkojuma atcelšanai, un trīs cilvēktiesību un pamattiesību aizskārumus (nevainīguma prezumpcijas pārkāpumu, liegtas tiesības tikt uzklausītam, kā arī piedalīties pašvaldības darbā),» norāda Lembergs.

Tāpat tiesībsargs 29.aprīļa atzinumā secināja, ka Sprūdžs savā darbībā pārkāpis vairākus likumus un labas pārvaldības principus, savukārt Datu valsts inspekcija ministra darbībā konstatē Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumus un 24.maijā pieņēma lēmumu atzīt Lembergu par cietušo.

«Nespēdams panākt savu politisko ambīciju apmierināšanu tiesiskā ceļā, ministrs Sprūdžs izmantoja savu izpildvaras augsto amata stāvokli, lai tiesvedības procesa laikā izdarītu spiedienu uz tiesu, tieslietu ministru un Augstākās tiesas priekšsēdētāju, kas demokrātiskā sabiedrībā vēl ir nepieredzēts precedents savstarpējās attiecībās starp publiskās varas atzariem,» turpina Lembergs.

Vēstulē, uzrunājot premjeru, Lembergs raksta: «Sprūdžs ir Jūsu valdības loceklis. Latvijas Republikas Satversmes 55.pants definē Jūsu kā Ministru prezidenta nepārprotamu atbildību sabiedrības priekšā par savas valdības ministru izvēli, norādot, ka «ministru kabinets sastāv no Ministru prezidenta un viņa aicinātiem ministriem. Sprūdža rīkojums, kuru tiesa atzina par prettiesisku no tā pieņemšanas brīža, nav gatavots Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, bet gan ministra politiskajā birojā, turklāt algojot ministra politiskās padomnieces juridisko biroju, kura atlīdzība par ministrijas pārstāvību pirmajā tiesu instancē vien, t.i., būtībā par juridiski nekvalitatīvu pakalpojumu, sastāda 12 900 latu Latvijas nodokļu maksātāju naudas. Sprūdžs ir paudis apņēmību pārsūdzēt tiesas spriedumu. Tas nozīmē, ka Sprūdžs apņēmies vēl vairāk bezjēdzīgi izšķiest nodokļu maksātāju naudu, jo pārsūdzība ir absurda ne tikai tās vājās juridiskās argumentācijas, bet arī elementārās loģikas dēļ. Mēnesi pēc pašvaldību vēlēšanām visi domes deputāti, tai skaitā domes priekšsēdētājs, noliks savas deputātu pilnvaras. Sprūdža zemā profesionālā kvalifikācija un politisko interešu lobēšana ir vispārzināms fakts. Taču Sprūdžs nepārstāv tikai sevi, bet gan Jūsu vadīto valdību. Lai arī cik Latvijas sabiedrība pozitīvi raudzītos uz Jūsu darbību, taču iedzīvotāju uzticēšanās Latvijas valdībai ir kritiski zema, turklāt tā ir ne tikai zemāka kā ES vidējais rādītājs, bet arī zemāka nekā iedzīvotāju uzticēšanās Igaunijas un Lietuvas valstu valdībām,» – tā Lembergs.

Nobeigumā Lembergs norāda, ka valdības vadītājs ir visas Latvijas sabiedrības valdības vadītājs, ne vien partijas un koalīcijas pārstāvis.

«Es aicinu Jūs beidzot saņemt drosmi un atbilstoši līdera un valdības vadītāja cienīgai rīcībai izvērtēt ministra Sprūdža darbības atbilstību augstajam izpildvaras amatam un labas pārvaldības kārtībai demokrātiskā sabiedrībā,» norāda Lembergs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Administratīvā tiesa, Aivars Lembergs, Edmunds Sprūdžs, Valdis Dombrovskis, VARAM, Ventspils, Ventspils mērs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats