18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vecs, vientuļš, bez interneta: ierobežotas balsstiesības
Vecs, vientuļš, bez interneta: ierobežotas balsstiesības
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 31. maijs 2013, 9:29
Lai paātrinātu balsu skaitīšanu, šajās pašvaldību vēlēšanās tiks izmantotas modernās tehnoloģijas – balsis saskaitīs elektroniski. 


Taču cilvēkiem, kuri veselības problēmu dēļ paši nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī, tāpat kā pirms desmit gadiem jāraksta iesniegums un jālūdz to kādam nogādāt līdz iecirknim. Pieteikt balsošanu mājās nevar ne pa tālruni, ne arī ar mobilo īsziņu vai epastu.


Šajās pašvaldību vēlēšanās var piedalīties 1 500 207 balsstiesīgie iedzīvotāji.

Apmēram 3,4% jau ir izmantojuši iepriekšējās balsošanas iespēju. Savukārt tie, kuri veselības stāvokļa dēļ paši nevar nokļūt vēlēšanu iecirknī, bez līdzpilsoņu labvēlības nobalsot nevar. Līdz ar to, ja bezpalīdzīgā vēlētāja politiskās simpātijas atšķiras no viņam apkārtējo cilvēku uzskatiem, viņš tā arī var palikt bez iespējas balsot.

Iesniegums tikai papīra formā

Annas kundze (vārds mainīts) pat savos 86 gados aktīvi seko līdzi notikumiem Latvijā un jau ir izdarījusi izvēli, par ko balsos vēlēšanās. Diemžēl veselība vairs nav tik stipra, lai viņa pati saviem spēkiem tiktu līdz vēlēšanu iecirknim. Tāpēc viņa nolēma lūgt, lai vēlēšanu komisijas pārstāvji vēlēšanu dienā ierodas pie viņas mājās. Taču izrādījās, ka pa telefonu neviens viņas lūgumu uzklausīt nevēlējās. Viņai skaidrots, ka nepieciešams izdrukāt speciālu anketu, to izpildīt un tad kādai uzticības personai nogādāt vēlēšanu iecirknī. Šāda kārtība aprakstīta arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā. Annas kundze, kurai ar radinieku palīdzību izdevās pieteikt balsošanu mājās, tomēr uztraucas, vai šo strikto noteikumu dēļ daļai veco un slimo cilvēku nebūs liegta iespēja piedalīties vēlēšanās.

CVK uzziņās Neatkarīgajai apstiprināja, ka saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumu balsošanu mājās pa tālruni pieteikt nevar, taču arī speciālu anketu izpildīt nevajagot, pietiekot ar brīvā tekstā uz parastas lapas uzrakstītu pieteikumu. To gan līdz vēlēšanu iecirknim ir jānogādā kādai uzticības personai – radiniekam, sociālam darbiniekam, kaimiņam vai kādam citam. Tam nav vajadzīga ne pilnvara, ne arī kāds radniecības apliecinājums. Šāda kārtība esot ne tikai pašvaldību, bet arī Saeimas vēlēšanās jau kopš 1994. gada, skaidroja CVK uzziņās.

7. vēlēšanu iecirknī, kas ir iekārtots Rīgas centra humanitārajā vidusskolā, līdz vakardienai bija saņemti desmit pieteikumi balsošanai dzīvesvietā. 7. vēlēšanu iecirkņa vadītājs Jānis Feldmanis Neatkarīgajai pieļāva, ka to, kuri vēlēsies balsot atrašanās vietā, būs vairāk, jo šādus iesniegumus var iesniegt vēl šodien līdz pulksten 16 un rīt līdz pulksten 12.

Lielāka aktivitāte

Savukārt iespēju balsot iepriekš 7. vēlēšanu iecirknī aizvadītajās divās dienās izmantoja 184 vēlētāji. J. Feldmanis lēš, ka šajās vēlēšanās iedzīvotāju aktivitāte ir lielāka nekā iepriekšējās, Saeimas, vēlēšanās. Arī citos vēlēšanu iecirkņos šīs dienas bijušas darbīgas. Saskaņā ar CVK sniegto informāciju līdz vakardienai Latvijā bija nobalsojuši jau 50 764 vēlētāji (informācija no 946 iecirkņiem), tas ir, 3,4% no balsstiesīgajiem. Lielākā aktivitāte bijusi Rīgā, kur nobalsot paspējuši 5,35% balsstiesīgo jeb 22 134 cilvēki.

Lai iedzīvotāji arī paši varētu sekot līdzi pašvaldību vēlēšanu norisei, CVK jau kopš trešdienas vakara nodrošina informācijas pieejamību par vēlētāju aktivitāti un vēlēšanu rezultātiem tīmekļa vietnē www.pv2013.cvk.lv.

Balsis skaitīs elektroniski

Plānots, ka pašvaldību vēlēšanās 576 vēlēšanu iecirkņos 91 pašvaldībā vēlēšanu rezultāti varētu tikt skaitīti elektroniski, vēlēšanu zīmes ieskenējot. Tādējādi iecerēts samazināt laiku, kas nepieciešams par deputātu kandidātiem nodoto atzīmju «+» un svītrojumu apkopošanai, kā arī izslēgt pārrakstīšanās kļūdas balsu skaitīšanas protokolos. Lai nodrošinātu šo iespēju un sekmētu ātrāku vēlēšanu rezultātu apkopošanu, Latvijas Mobilais telefons (LMT) ar platjoslas internetu datorā nodrošinās 300 pašvaldību vēlēšanu iecirkņus, kuros nav pieejams internets vai tas nav pietiekami ātrs. Šo pakalpojumu vēlēšanu laikā vēlēšanu komisijas varēs izmantot bez maksas. «Iespēja ar LMT platjoslas internetu datorā aprīkot tos vēlēšanu iecirkņus, kur nav pieejams stacionārais interneta pieslēgums vai tas ir lēns, palīdz padarīt vēlēšanu rezultātus pieejamākus vēlētājiem un veicina uzticēšanos vēlēšanām. Turklāt ar LMT atbalstu Latvija ir kļuvusi par vienu no nedaudzajām Eiropas un pasaules valstīm, kurās internets pieejams pilnīgi visos vēlēšanu iecirkņos. Tādu valstu pasaulē tiešām nav daudz,» uzsvēra CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

***

UZZIŅAI 

• Balsot jādodas uz to vēlēšanu iecirkni, kura vēlētāju sarakstā esat reģistrēts (to var noskaidrot pa tālruni 67049999). Citā iecirknī balsot nav iespējams.

• Ierodoties iecirknī, būs jāuzrāda pase vai personas apliecība (eID karte), jāparakstās vēlētāju sarakstā. Vēlēšanu iecirkņa darbinieks izsniegs vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: balsošana, iespējas balsot, pašvaldību vēlēšanas, pensionāri, politiķi, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats