19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rīgas tīkotājiem katram savi trumpji
Rīgas tīkotājiem katram savi trumpji
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 30. maijs 2013, 10:21
Jau parīt vēlētāji visā Latvijā ar savām balsīm izlems, kuras partijas nākamos četrus gadus saimniekos reģionos. Tradicionāli – vissīvākā cīņa gaidāma par galvaspilsētas atslēgām, uz kurām pretendē 612 kandidātu.


Gandrīz 500 miljonu latu lielais budžets, vērienīgi projekti, plaša publicitāte – visi šie argumenti tieši Rīgu padara par visiekārojamāko Latvijas pašvaldību. Tāpat galvaspilsētā dzīvo aptuveni trešdaļa no visiem Latvijas iedzīvotājiem, kas partiju acīs uzvaru Rīgā padara par stratēģisku placdarmu veiksmīgam startam nākamgad notiekošajās Saeimas vēlēšanās.

Lai gan cīņā par Rīgas roku un krēslu iesaistījušās 12 politiskās organizācijas, eksperti norāda, ka galvenā cīņa izvērtīsies starp trim spēlētājiem – apvienību Saskaņas centrs/Gods kalpot Latvijai (SC/GKL), partiju Vienotība, kā arī Nacionālo apvienību (NA). Labs potenciāls iekļūt galvaspilsētas domē tiek prognozēts arī Latvijas Zaļajai partijai, nedaudz mazākas izredzes esot Zemnieku savienībai un pavisam niecīgas – Reformu partijai.

Cīņa par nacionālo vēlētāju

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš Neatkarīgajai akcentē: vietu sadalījumu nākamajā domē joprojām esot grūti prognozēt. «Vairāk vai mazāk ir skaidrs pirmais trijnieks – Saskaņas centrs, Vienotība, nacionāļi. Pārējais var mainīties. Tas ir līdzīgi kā ar meteorologu prognozēm. Skaidrs, ka ir vasara un diez vai uzsnigs sniegs, bet, vai tie būs +20, 21 vai 25 grādi, ir grūti pateikt. Patiesībā, tieši šīs dažas dienas būs partiju reitingiem visnozīmīgākās. Lielais neizlēmušo vēlētāju skaits šobrīd uzmanīgi lasa avīzes un vēro politiskās diskusijas, lai izdarītu savas izvēles, kas kādai partijai var izšķirt iekļūšanu Rīgas domē,» pauda eksperts.

Arī bukmeikeri prognozē, ka vēlēšanās uzvarēs kreisais spārns, iekams «lielais nezināmais» būšot cīņa par otro vietu. Bukmeikeri lēš, ka lielākā intriga gaidāma Vienotības un apvienības Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK duelī, jo abas šīs partijas koķetē ar nacionālpatriotiskām jūtām. Saskaņā ar totalizatora prognozēm Vienotības un Nacionālās apvienības iespējas ir gandrīz vienādas ar attiecīgi 55% un 45% varbūtību. Tikmēr potenciāls pārvarēt 5% barjeru iekļūšanai Rīgas domē tiek paredzēts tikai Latvijas Zaļajai partijai – iespēja novērtēta ar 59% varbūtību. Latvijas Zemnieku savienības izredzes ir 22%, bet Reformu partijas – tikai 15%.

Rīga vērtē nacionālo jautājumu

Eksperti akcentē, ka vēlēšanām Rīgā ir sava specifika, proti, šī ir gandrīz vienīgā Latvijas pašvaldība, kurā vēlētāji izvērtē ne tikai partiju programmas un kandidātus, bet arī nacionālo nostāju. To, ka nacionālais jautājums Rīgā vienmēr ir bijis nozīmīgs, apliecina arī vēsturiskās atsauces. Jāatgādina, ka trīs no astoņiem Rīgas mēriem, kuri ir strādājuši otrās brīvvalsts laikā, pārstāvējuši izteikti latvisko flangu, bet viens – šā brīža mērs Nils Ušakovs – atklāti iestājas par krievvalodīgo rīdzinieku interesēm. Tikmēr politologs Filips Rajevskis prognozē, ka tieši nacionālpatriotiskās jūtas būs tās, kas – uz neizlēmušo vēlētāju rēķina – izšķirs vēlēšanu rezultātus. Eksperts uzsver: nacionālā identitāte ir viena no pamatvērtībām, kas piemīt ikvienam cilvēkam. Nespējot izdarīt kvalitatīvu izvēli starp partiju programmām un cilvēkiem, liela daļa neizlēmušo balsotāju vadīties pēc nacionālā jautājuma.

Katram savi trumpji

Kopumā pašvaldību vēlēšanas ir zīmīgas ar to, cik lielu nozīmi, izdarot izvēli, vēlētājs piešķir konkrētām personālijām un saimnieka faktoram. Tieši tādēļ vairākums partiju sevi ir centušās pozicionēt kā «komanda ar pieredzi».

Saskaņas centra pirmajā desmitniekā ir labi atpazīstamas sejas ar vērā ņemamu pieredzi Rīgas pašvaldības darbā. Bez šā brīža Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova un viņa vietnieka Andra Amerika SC/GKL vilcējspēki būs arī Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane, Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais, Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis Vadims Jerošenko u. c. Arī partijas Vienotība pirmajā desmitniekā atrodami cilvēki ar pašvaldības darba pieredzi, piemēram, Olafs Pulks, Baiba Brigmane, Ēriks Škapars, Juris Vinķelis u. c.

Savukārt katras partijas programmu raksturo atšķirīgi akcenti. Diametrāli pretēji redzējumi par pilsētas attīstību ir diviem galvenajiem sāncenšiem – SC/GKL un partijai Vienotība. Kreisais flangs uz galvaspilsētu raugās kā uz «valsti valstī», profesionāli izspēlējot četros gados gūto saimniecisko pieredzi. Tikmēr partija Vienotība, būdama valdības vadošais spēks, spēj uzlūkot Rīgas problēmas visas valsts attīstības kontekstā, prasmīgāk operējot ar makroekonomiskajiem procesiem.

Viena no SC/GKL priekšrocībām ir tā, ka šī apvienība lieliski pārzina galvaspilsētas saimniecību un ir spējusi savā priekšvēlēšanu programmā pieminēt maksimāli konkrētas lietas. Kamēr citas partijas izlīdzas ar saukļiem «uzlabosim», «atjaunosim», «sasniegsim», tikmēr SC/GKL sola precīzus darbus – remontu 2. slimnīcā un Dzemdību namā, promenādes izveidi Vecmīlgrāvī un Anniņmuižā;

Ziedoņdārza un Grīziņkalna renovāciju; pārvada izbūvi Sarkandaugavā, 175 jaunus autobusus un 125 trolejbusus; siltumtrašu remontu 77 kilometru garumā u. tml.

Tikmēr Vienotība sola ieguldīt Rīgā 200 miljonus eiro Eiropas fondu līdzekļu ražošanas attīstībai. «Veidosim industriālos parkus un attīstīsim brīvostu arī kā ražošanas centru. Investīciju piesaistei izveidosim profesionālu Rīgas domes struktūrvienību, lielajiem investoriem nodrošināsim «zaļo paklāju» un visiem uzņēmumiem – draudzīgāku administratīvo vidi,» sola partija.

Socioloģiskās aptaujas uzrāda, ka vairākums jeb 52% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju par pašvaldību darba galveno prioritāti uzskata tieši ceļu labošanu. Apzinoties šo konsekvenci, Vienotība savā programmā sola: «Rīgas Ceļu fondu veidos valsts un pašvaldības budžeta piešķīrumi, kā arī ieņēmumi par auto novietošanu pilsētas centrā. Fonds garantēs ielu uzturēšanas kvalitāti.»

Gan Vienotība, gan Nacionālā apvienība Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK šajās vēlēšanās cenšas izspēlēt nacionālo kārti, atklāti pretnostatot sevi SC/GKL. Tā, vēršoties pie latviskā vēlētāja jūtām, Vienotība savā programmā norāda: «Rīga piederēs Latvijai arī saimnieciski – skolas, bērnudārzi un slimnīcas iepirks veselīgu, svaigu vietējo pārtiku, nākotnē pilsētas transportā lietos Latvijā ražotus transportlīdzekļus un degvielu.» Tikmēr Nacionālā apvienība atzīst: «Mēs esam par Latvijas pamatnācijas vērtībām un kultūru, par nacionālās tautsaimniecības īpašo statusu Rīgā.»

Ja SC/GKL piedāvājumu rīdziniekiem raksturo maksimāli konkrēti solījumi, Vienotības piedāvājumu – vēriens un globāls skatījums, tad LZP programma ir romantiski sapņaina. Latvijas Zaļā partija ir centusies norobežoties no nacionālā konteksta, savā programmā norādot: «Zaļais ceļš stāv pāri jēdzieniem «mūsu» vai «jūsu», krievs vai latvietis. Tikai Zaļais ceļš var saglabāt mūsu pilsētu, zemi un mūsu bērnu nākotni.»

Trīs vaļi – tarifi, rindas, transports

Trīs vaļi, uz kuriem balstās gandrīz visu partiju solījumi Rīgā, ir siltuma tarifi, bērnudārzu rindas un sabiedriskais transports.

SC/GKL norāda, ka saglabās bezmaksas transportu pensionāriem, invalīdiem un skolēniem, savukārt bērnudārzu rindu problēma tikšot atrisināta divu gadu laikā. Lai gan siltumapgādes tarifu samazināšanu kreisais flangs nesola, SC/GKL uzsvaru likšot uz namu siltināšanu un siltumtrašu remontiem.

Savukārt Vienotība sola izveidot Mājokļu fondu, kas finansēs mājokļu siltināšanu no ietaupītās naudas par rēķiniem.

NA uz bērnudārzu rindu problēmu raugās caur nacionālo prizmu, solot: «Mēs atrisināsim bērnudārzu problēmu un pašvaldības bērnudārzos pāriesim uz apmācībām tikai latviešu valodā.» Augstos siltumapgādes rēķinus nacionāļi grasās risināt, izmantojot publisko un privāto finansējumu. «Pārņemot Rīgas siltuma kapitāla daļas, panāksim, ka šis uzņēmums strādā rīdzinieku labā. Lai samazinātu apkures izmaksas, veicināsim ekonomiski pamatotu pāreju uz atjaunojamiem energoresursiem. Četru gadu laikā renovēsim vismaz 25 procentus daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku, panākot katrā ēkā enerģijas ietaupījumu vismaz 60% apmērā,» uzsver VL!TB/LNNK.

Tikmēr zaļie sola, ka nauda bērnam sekos līdz pat omei – bērnudārzu trūkums tikšot risināts, maksājot vecvecākiem par mazbērna pieskatīšanu. Rīgas skolās tiek solīts, ka no pirmās līdz pēdējai klasei bērni saņems no bioloģiski audzētiem produktiem gatavotas bezmaksas pusdienas. Tikmēr sabiedriskais transports drīzā nākotnē tiek solīts par brīvu visiem. n

***

Rīgas domes vēlēšanas

Latvijas pilsoņu īpatsvars no rīdzinieku kopskaita* 74%

Mājās pārsvarā lietotā valoda Rīgā*

Latviešu 43,4%

Krievu 55,8%

Cita 0,85%

Tautības īpatsvars no rīdzinieku kopskaita*, %

Latvieši 46,3

Krievi 40,2

Citi 13,5

Kandidātu skaits: 612

Sarakstu skaits: 12

Rīgā dzīvojošo iedzīvotāju skaits

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes

2011. gada tautas skaitīšanas datiem 658 640

Iedzīvotāju reģistra statistika uz 01.01.2013. 697 374

Vēlētāju skaits

Iedzīvotāju reģistra statistika uz 01.01.2013. 408 319

* Pēc Centrālās statistikas pārvaldes 2011. gada tautas skaitīšanas datiem



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ameriks, Baiba Broka, Nils Ušakovs, pašvaldību vēlēšanas, Rīga, Rīgas dome, Sarmīte Ēlerte, vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats