16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vaidere Nobela prēmijai virzīs Krievijas NVO
Vaidere Nobela prēmijai virzīs Krievijas NVO
Autors: Apollo.lv / 22. maijs 2013, 13:40
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V) kopā ar kolēģiem no Polijas un Baltijas valstīm trešdien uzsākusi parakstu vākšanu, izvirzot Krievijas nevalstiskās organizācijas «Memoriāls» kandidatūru Nobela miera prēmijai 2014.gadā. Savu atbalstu organizācijai ir paudis arī Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs, portālam «Apollo» pavēstīja deputātes asistente Renāte Mikučevska.


«Organizācija «Memoriāls» ir pelnījusi Nobela Miera prēmiju, veicot tik nozīmīgo darbu demokrātijas un uz likuma spēku balstītas pilsoniskas sabiedrības veidošanā Krievijā un ārpus tās robežām, tai pašā laikā sniedzot praktisku - finansiālu un juridisku - atbalstu arī Gulagā cietušajiem,» uzsver Vaidere, kura ir arī Latvijas Okupācijas izpētes biedrības Konsultatīvās padomes priekšsēdētāja.

Krievijas nevalstiskā organizācija «Memoriāls» tika dibināta 1980. gadu beigās ar mērķi izveidot piemiņas memoriāla kompleksu Staļina represiju upuriem. Vēlāk «Memoriāls» izvērsa darbību un kļuva par cilvēktiesību aizsardzības organizāciju vairākās  bijušās PSRS valstīs — Krievijā, Azerbaidžānā, Armēnijā, Gruzijā, Tadžikistānā, Moldovā un Ukrainā.

Organizācija galvenokārt nodarbojas ar Padomju Savienības totalitārās pagātnes dokumentēšanu, kā arī cilvēktiesību uzraudzību bijušajās Padomju Savienības republikās.

Jau 2009.gadā «Memoriāls» saņēma Saharova balvu, ko Eiropas Parlaments pasniedz par domas brīvību personām un organizācijām, kas sniegušas nozīmīgu devumu cīņā pret apspiešanu, neiecietību un netaisnību. Saharova balva ir viens no veidiem, kā EP cenšas veicināt cilvēktiesību ievērošanu un demokrātiju pasaulē. Svarīgi piebilst, ka Andrejs Saharovs bija «Memoriāla» pirmais līderis.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas parlaments, Inese Vaidere, Krievija, Krievijas NVO, Nobela prēmija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats