20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeima groza likumu, papildinot Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu
Saeima groza likumu, papildinot Iedzīvotāju reģistrā iekļaujamo ziņu apjomu
Autors: Apollo.lv / 9. maijs 2013, 11:36
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Iedzīvotāju reģistra likumā, nosakot, ka turpmāk reģistrā ierakstīs arī ziņas par personai noteiktajiem rīcībspējas ierobežojumiem, dzimtas uzvārda vēsturisko formu un citas valodas personvārda oriģinālformu, kā arī ziņas par dokumentu, kas apliecina valsts valodas prasmes līmeni.


Kā informē Saeimas Sabiedrisko attiecību birojā, saskaņā ar grozījumiem, Iedzīvotāju reģistrā iekļaus ziņas par personām noteiktajiem rīcībspējas ierobežojumiem atbilstoši jaunajam rīcībspējas regulējumam.

Likumā noteikts, ka persona ar rīcībspējas ierobežojumu pati varēs sniegt ziņas reģistram, kā arī lūgt labot kļūdas vai izslēgt aizliegtās ziņas. Lai atvieglotu šādu ziņu pieprasīšanas un saņemšanas kārtību, turpmāk persona iesniegumā varēs nenorādīt motivāciju.

Izmaiņas likumā arī nosaka, ka Iedzīvotāju reģistrā varēs iekļaut ziņas gan par citas valodas personvārda oriģinālformu latīņalfabētiskajā transliterācijā, gan dzimtas uzvārda vēsturisko formu, ja persona to vēlēsies un varēs apliecināt. Tāpat grozījumi noteiks, ka reģistrā ierakstīs ziņas arī par ārzemnieka personvārda atveides formu latviešu valodā.

Lai mazinātu administratīvo slogu valsts iestādēm un personām, Iedzīvotāju reģistrā plānots iekļaut ziņas arī par dokumentu, kas apliecina valsts valodas prasmes līmeni un pakāpi. Tādējādi valsts iestādēm šī informācija būs pieejama reģistrā, un tas ļaus ietaupīt laiku un resursus, kas saistīti ar ziņu pieprasīšanu un sagatavošanu.

Iedzīvotāju reģistrā turpmāk iekļaus arī ziņas par noteikto aizliegumu bērnam, kas jaunāks par 14 gadiem, izsniegt personu apliecinošu dokumentu vai bērnam, kas jaunāks par 18 gadiem, izbraukt no valsts.

Reģistrā iekļaus arī ziņas par personu apliecinošu dokumentu, uzturēšanās atļauju un citu dokumentu statusa maiņas datumu un iemeslu. Tas atvieglos iestāžu darbu, pārbaudot personas identitāti, kontrolējot ārzemnieku uzturēšanos, kā arī pārliecinoties par attiecīgā dokumenta derīgumu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: iedzīvotāju reģistrs, Saeima

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats