28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ierobežojumus deputātiem vētīs rūpīgāk
Ierobežojumus deputātiem vētīs rūpīgāk
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 3. maijs 2013, 10:28
Iespēja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) inspirētie likuma grozījumi, kas ierobežotu pašvaldību deputātu tiesības, ja pret tiem uzsākta kriminālvajāšana, stāsies spēkā jau pirms pašvaldību vēlēšanām, vairs nav reāla.



Saeima nobalsojusi, ka pie attiecīgajiem grozījumiem jāstrādā vēl divām Saeimas komisijām.

Līdz šim pie Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma grozījumiem strādāja tikai Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija. Tā pretēji komisijas vadītāja Sergeja Dolgopolova pārliecībai jau apstiprinājusi likuma grozījumus, kas nosaka, ka pašvaldības deputāts zaudē tiesības piedalīties pašvaldības un tās komisiju un komiteju, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās pašvaldība viņu ir ievēlējusi vai apstiprinājusi, ja pret deputātu uzsākta kriminālvajāšana par smagu vai sevišķi smagu noziegumu.

Sākotnēji VARAM bija iecerējusi, ka deputāta darbība pašvaldībā tiek ierobežota, ja pret to uzsāk kriminālprocesu par jebkuru likumā paredzētu noziedzīgu nodarījumu. Tomēr šādu likuma redakciju neatbalstīja ne koalīcija, ne opozīcija.

Par likumprojektu atbildīgās komisijas priekšsēdētājs S. Dolgopolovs uzskata, ka arī šis, komisijas apstiprinātais variants neatbilst tiesiskas valsts pamatprincipiem, un uzsver, ka nekas tamlīdzīgs nav atrodams nevienas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts normatīvajos aktos.

«Neatbalstīju šo priekšlikumu, jo uzskatu, ka tikai tiesai ir tiesības pieņemt lēmumus un spriedumus. Ieviest ārpustiesas procedūru ir nākamais solis, lai veidotu tā dēvētās troikas. Tas ir unikāls gadījums, nekur ES šāda veida ierobežojumi nepastāv. Pie mums rīkojas, vairāk ņemot vērā revolucionāras sajūtas, nevis balstoties uz koalīcijas deklarētajiem tiesiskuma principiem,» saka S. Dolgopolovs un norāda, ka Latvijā tiesas procesi esot nesamērīgi gari un pašlaik veidotā tiesību norma var ierobežot nevainīga cilvēka tiesības darboties pašvaldībā, jo tiesa personu var atzīt arī par nevainīgu. «Tā ir nevainīguma prezumpcija, kuru pašlaik grib apiet, jo tikai tiesai ir tiesības atzīt cilvēku par vainīgu un sodīt to,» saka deputāts.

Lai gūtu pēc iespējas plašāku šīs normas izvērtējumu, tika rosināts likumprojektu nodot izskatīšanai arī Juridiskajai un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai. Šo ideju, to atbalstot opozīcijai un astoņiem koalīcijas deputātiem no Nacionālās apvienības, Saeima ceturtdien apstiprināja, tādējādi izraisot neapmierinātību dažos koalīcijas partiju biedros, kas uzskata, ka šādi tiek bremzēts jaunās normas ieviešanas process.

Kaut arī nu ir skaidrs, ka jauno likumu līdz pašvaldību vēlēšanām nepieņems, pagaidām atliek minēt, vai pēc likuma stāšanās spēkā tas tiks attiecināts uz jau ievēlētajiem tautas priekšstāvjiem, vai arī tas pilnvērtīgi sāks darboties tikai pēc 2017. gada pašvaldību vēlēšanām.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: deputāti, deputātu skaits, ierobežojumi, pašvaldības, VARAM

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats