19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vēršas KNAB par iespējami nelikumīgu partiju finansēšanas piedāvājumu
Vēršas KNAB par iespējami nelikumīgu partiju finansēšanas piedāvājumu
Autors: NRA.lv / 29. aprīlis 2013, 10:20
Saeimas deputāta palīgs Jānis Egliņš vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, ar lūgumu pārbaudīt, vai SIA Pietiek.lv neveic nelikumīgu partiju finansēšanas oferti, izmantojot trešās personas, neveic prettiesisku labumu došanas mēģinājumu un, lai noskaidrotu, kā juridiski vērtējams šīs juridiskās personas mēģinājums ziedot tieši politiķiem, apejot politiskās partijas.


Anonīma persona, kas izmanto @PietiekLV mikroblogošanas iekārtas Twitter kontu 2013.gada 26.aprīlī publiski atzinās, ka "LL ņem no Sprūda". Jānim Egliņam nav zināms, kas slēpjas zem mīklainā apzīmējuma "LL" un par kādu "ņemšanu no Sprūda" @PietiekLV ir atzinies. Skandalozais paziņojums, ko publicējis pats @PietiekLV, var eventuāli aizskart gan vairākas plaši pazīstamas, gan godājamas personas - piemēram, jauno LTV ārpolitikas raidījuma vadītāju Andri Sprūdu, bijušo VL-TB/LNNK ģenerālsekretāru Gati Sprūdu vai pat (kas šķiet neticami) Latvijas sertificēto maksātnespējas procesu administratoru asociācijas locekli Māri Sprūdu. Iniciāļi LL ir Latvijā plaši sastopami, piemēram, tādi tie ir Jūrmalas aizsardzības biedrības aktīvistam Laurim Liepam, kādreizējam pretendentam uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu Laurim Lejam vai deviņdesmito gadu sabiedrisko attiecību speciālistam Lato Lapsam.

Saskaņā ar Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma 5.panta otro daļu nesaistītā persona aģitācijai drīkst izmantot līdzekļus, kas nepārsniedz 15 minimālās mēnešalgas. Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums aizliedz finansēt politiskās organizācijas, izmantojot trešo personu starpniecību. Krimināllikuma 326.3 pants paredz atbildību par prettiesisku labumu došana.

2011.gadā Egliņš veica darījumu ar SIA Pietiek.lv - dāvināja finanšu līdzekļus, cerībā, ka tas nodrošinās godīgāku žurnālistiku Latvijā. Civillikuma 1919. pants paredz, ka dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ. Savukārt, kredītiestādes finanšu dokumentos - maksājuma uzdevumā - apdāvinātais vairākas reizes Jāni Egliņu apvainojis ar vārdiem, tajā skaitā norādot uz personīgās higiēnas trūkumu, turklāt pārskaitījis finanšu līdzekļus lielākā apmērā ne kā bijis sākotnējais ziedojums un tā likumiskie procenti, kaut arī nekādu dāvinājumu Egliņš SIA Pietiek.lv lūdzis nav. SIA Pietiek.lv acīmredzami nepārzina Civillikuma 1921.pantu, ka iepriekšēja atteikšanās no tiesības atsaukt dāvinājumu nepateicības dēļ nav spēkā. KNAB jāpārbauda, vai juridiskā persona veic publisku oferti politisko partiju finansēšanai lielā apmērā "Pietiek aicina visus Latvijas politiķus [..] , kas savulaik ziedojušas līdzekļus Pietiek, bet nu pašas nonākuši vai baidās, ka var nonākt portāla uzmanības lokā, jau laikus atprasīt ziedoto naudu". Tiesību doktrīna nosaka, ka, ja bijusi publiska oferte - publicēts sludinājums, - to var atsaukt tikai tādā pašā veidā - publicējot atsaukumu. Juridiskā persona, kuras finansējuma izcelsme ir neskaidra, piedāvā finansēt politiķus - faktiski partiju.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Egliņš, KNAB, Lato Lapsa, Lauris Leja, Māris Sprūds, Pietiek.com

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats