28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Studentiem būs pilntiesīgi diplomi
Studentiem būs pilntiesīgi diplomi
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 29. aprīlis 2013, 9:38
Pēc garām un sīvām cīņām Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) beidzot piekāpusies – studiju virzienu, augstskolu un koledžu akreditāciju nevadīs vis Vācijas aģentūra ASIIN, bet gan pati ministrija, vērtēšanā izmantojot IZM asi kritizētā Augstākās izglītības padomes (AIP) kūrētā projekta rezultātus.


Studenti un augstskolu mācībspēki ir iepriecināti, ka valdības pieņemtais lēmums ļaus akreditāciju sākt nekavējoties un dos drošību, ka diplomi būs pilnvērtīgi.

Visu akreditācijas procesā iesaistīto pušu kaislības ir aprimušas, to apliecināja valdības ceturtdienas ārkārtas sēdes gaita. Stīvēšanās ap detaļām bija krietni rāmāka, un lēmums tika pieņemts diezgan ātri – IZM pati vai tās pilnvarota institūcija vadīs akreditācijas procesu, bet, sākot ar 2014. gadu, augstskolas pašas varēs izvēlēties kādu no Eiropas Kvalitātes nodrošināšanas reģistrā (EQAR) reģistrētajām Eiropas akreditācijas institūcijām. Tāpat sēdē tika apstiprināti studiju programmu licencēšanas noteikumi un akreditācijas maksas pakalpojumu cenrādis, lai gan augstskolu pārstāvjiem pret to bija iebildes. Premjers Valdis Dombrovskis sēdē mudināja neieslīgt detaļās, bet tās risināt laika gaitā, jo ir pēdējais brīdis pieņemt lēmumu, kam vajadzēja būt gatavam jau pirms trim mēnešiem. Viņš uzdeva IZM līdz 1. jūlijam sagatavot ziņojumu par akreditācijas gaitu, kā arī atgādināja par priekšlikumu sagatavošanu par akreditācijas rīkošanu no 2014. gada un to, kā tiks panākts, lai EQAR iekļūtu kāda no Latvijas institūcijām. IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa gan norādīja, ka lielākais darba apjoms tiks izdarīts jau šogad un nākamgad paliks daudz mazāk paveicamā, tāpēc rodas jautājums – vai «vēlamies investēt šādas iestādes izveidē». Premjers gan pauda, ka to vajadzētu darīt, bet, «ja ceļā uz to radīsies problēmas, tad domāsim, ko darīt».

Pēc sēdes S. Liepiņa preses pārstāvjiem atzina, ka vēl nezina, kā praktiski tiks organizēta akreditācija un kas to veiks, taču IZM noteikti atradīs veidu, kā to izdarīt. Arī AIP vadītā projekta rezultātus un to, kas no tiem ir izmantojams, izvērtēs tad, kad padome iesniegs visus dokumentus. Viņa arī piebilda, ka akreditācijas maksas pakalpojuma cenrādī ir paredzēta arī ekspertu piesaiste šo rezultātu papildu pārbaudei. Uz jautājumu, kā šis lēmums atsauksies uz Roberta Ķīļa reformu plāniem, IZM valsts sekretāre atbildēja, ka mērķis jau ir tas pats, tikai ceļš, kā to sasnieguši, mazliet atšķiras.

V. Dombrovskis, vaicāts par R. Ķīļa iespējamo amata atstāšanu, izvairīgi noteica, ka tas jāizlemj ministram pašam. R. Ķīlim bijuši ambiciozi reformu plāni, bet bijušas problēmas komunikācijā ar nozari.

Šodien Reformu partijas valde plāno tikties ar R. Ķīli, lai runātu par viņa slikto veselības stāvokli un spējām turpināt amata pienākumus.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ASIIN, Augstākā izglītības padome, Augstskolas, augstskolu akreditācija, Izglītības un zinātnes ministrija, IZM, Reformu partija, Roberts Ķīlis, studenti

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats