20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Partijas pagaidām nesteidzas iesniegt sarakstus
Partijas pagaidām nesteidzas iesniegt sarakstus
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 19. aprīlis 2013, 10:24
Kopš brīža, kad partijas varēja sākt iesniegt sarakstus pašvaldību vēlēšanām, ir pagājusi nedēļa, tomēr politiķi pagaidām nav steigušies.


Latvijas lielo pilsētu starpā viskūtrākā ir bijusi Valmiera, kā arī Ventspils, un pat galvaspilsētas domes vēlēšanām ceturtdien no rīta bija pieteikušās tikai četras politiskās organizācijas.

12. aprīlī Latvijā tika dots starts partiju sarakstu iesniegšanai, piesakot savus kandidātus 1. jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām. Ja iepriekšējos gados partiju aktīvisti bija gatavi pat nakšņot pie vēlēšanu komisiju durvīm, lai tikai pagūtu sarakstu iesniegt pirmie, tad šogad ažiotāžu ir nomainījis kūtrums. Tam par iemeslu ir izmaiņas likumdošanā, kas nosaka, ka partiju saraksti pie vēlētājiem nonāks ne vairs iesniegšanas secībā, bet gan lozējot.

Līdz šim Latvijas lielajās pilsētās savas intereses visaktīvāk pieteikuši kreisie spēki. 12. aprīļa rītā Rīgas vēlēšanu komisijā teju vienlaikus ieradās gan Vladimira Lindermana vadītais spēks Par dzimto valodu, gan arī šā brīža Rīgas mēra Nila Ušakova pārstāvētā politisko partiju apvienība Saskaņas centrs, Gods kalpot Rīgai. Saskaņas centrs (SC) ir bijis viens no pirmajiem, iesniedzot savus sarakstus arī citos reģionos, proti, Daugavpilī, Ventspilī, Jelgavā, Rēzeknē, Jūrmalā u.c. Politologi atzīst, ka šāda aktivitāte liecinot par to, ka atšķirībā no daudzām labējā flanga partijām SC neesot grūtību atrast spējīgas kandidatūras savu sarakstu aizpildīšanai.

Lai arī vissīvāko cīņu prognozē tieši par galvaspilsētas atslēgām, ceturtdien no rīta Rīgas vēlēšanu komisijā savus sarakstus vēl nebija reģistrējusi nedz Vienotība, nedz Reformu partija (RP). Vienotība, kas šobrīd uzskatāma par valdības vadošo spēlētāju, pagaidām ir reģistrējusies tikai Jelgavā un Jēkabpilī, savukārt reformisti - tikai Liepājā un Ventspilī, turklāt Ventspilī RP startēs kopā ar Reģionu aliansi.

Kā pirmā no koalīcijas spēkiem galvaspilsētas domes vēlēšanām pieteikusies Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK, kas savu sarakstu iesniedza ceturtdien pulksten 12. Nacionālās apvienības sarakstā ar pirmo kārtas numuru kandidē tieslietu ministra padomniece Baiba Broka. Saraksta līderi ir arī arhitekts Aleksandrs Kiršteins, transporta nozares speciālists Ingus Kļaviņš, hokeja skolas Rīga direktors Dainis Locis, uzņēmējs Ģirts Lapiņš un Valsts policijas Narkotiku apkarošanas nodaļas vadītājs Kārlis Dombrovskis.

Jāpiebilst, ka gaidāmās pašvaldību vēlēšanas ir aktivizējušas arī vairākus no lielās politikas savulaik izkritušos spēkus. Proti, startam Rīgā un Jelgavā sevi pieteikusi Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija, savukārt Jēkabpilī un Liepājā startēs PCTVL - Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā.

Pagaidām tikai viens saraksts ir iesniegts Valmierā. Tur sevi pieteikusi partija Valmierai un Vidzemei, kuras pirmais numurs ir līdzšinējais pilsētas domes mērs Inesis Boķis, kurš iepriekšējās vēlēšanās kandidēja Tautas partijas sarakstā.

Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa Neatkarīgajai norāda, ka partijām ir iespēja iesniegt savus sarakstus vēl līdz 22. aprīļa vakaram. Proti, vēlēšanu komisijas pirmdien strādās līdz sešiem un dažās vietās līdz septiņiem vakarā, savukārt sarakstu reģistrācija varēs turpināties līdz pat pusnaktij.

***

Vēlēšanu komisiju saņemtie partiju saraksti līdz 18.04. plkst. 11.00

Rīga

1. Partija Par dzimto valodu!

2. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs, partija Gods kalpot Rīgai

3. Politiskā partija Alternative

4. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija

Daugavpils

1. Politiskā organizācija Attīstības partija

2. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

3. Latgales partija

4. Partija Par dzimto valodu!

5. Apvienība Sociālā taisnīguma partija, Tautas kontrole

Jelgava

1. Partija Vienotība

2. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

3. Zaļo un zemnieku savienība

4. Latvijas Atdzimšanas partija

5. Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija

6. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK

7. Politiskā partija Reģionu alianse

Jēkabpils

1. Partija Vienotība

2. PCTVL-Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā

3. Partija Vienoti Latvijai

4. Jēkabpils reģionālā partija

Jūrmala

1. Politiskā partija Alternative

2. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

3. Tev, Jūrmalai

4. Zaļo un zemnieku savienība

5. Sabiedriskā komiteja

Liepāja

1. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

2. PCTVL-Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā

3. Reformu partija

4. Reģionu alianse

Rēzekne

1. Vienota Rēzekne

2. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

3. Mūsu partija

4. Partija Par dzimto valodu!

5. Tautas kontrole

Valmiera

1. Partija Valmierai un Vidzemei

Ventspils

1. Politisko partiju apvienība Saskaņas centrs

2. Politiskā partija Reģionu alianse, Reformu partija



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: partijas, pašvaldību vēlēšanas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats