25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Miljonārs Ševcovs atklāj Meroni shēmas
Miljonārs Ševcovs atklāj Meroni shēmas
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 18. aprīlis 2013, 11:31
Miljonāra Genādija Ševcova pratināšana t.s. Lemberga prāvā iezīmēja jaunu pavērsienu, jo tās nobeigumā prokurori pirmoreiz lūdza lietas materiāliem pievienot dokumentus, kas attiecas nevis uz izvirzīto apsūdzību, bet gan uz liecinieku G. Ševcovu.


Tāpat prokurori lūdza iespēju G. Ševcovu pratināt vēlreiz, lai gan pēdējā laikā tiesas sastāvs tiesneša Borisa Geimana vadībā visai stingri pieturējies pie unikālas prakses – aizstāvības puse liecinieku drīkst pratināt tikai tikpat ilgi, cik to tiesas zālē darījuši prokurori. Kad šis laiks iztecējis, tiesa allaž strikti paziņo, ka konkrētā liecinieka pratināšana ir pabeigta. Līdz šim nav līdzējuši arī advokāta (parasti tiek pārtraukta A. Lemberga advokāta Raimonda Krastiņa veiktā pratināšana) lūgumi protokolā fiksēt, ka ir palikuši neuzdoti ļoti daudzi jautājumi. Piemēram, G. Ševcovam advokāts vēlējies uzdot apmēram tikpat daudz jautājumu, cik viņš pirms dažiem gadiem uzdeva miljonāram Valentīnam Kokalim (jāatgādina folklorizējies teiciens par sagatavotajiem «2000 pamatjautājumiem»), tomēr tiesa strikti paziņoja, ka liecinieka pratināšana ir pabeigta. Tagad jau prokurori lūdz atjaunot pratināšanu, un pagaidām tiesas lēmums šajā sakarā nav zināms.

25 miljonu epizode

Dokumenti, kurus prokurori vēlas pievienot lietas materiāliem, ņemti no kādiem citiem kriminālprocesiem – no t.s. Ventspils amatpersonu lietas jeb no šīs lietas izdalītajiem procesiem, kuru skaits un saturs publiski nemaz nav zināms.

Ticama ir versija, ka G. Ševcovs ar savām liecībām kaut kā saniknojis prokurorus un tāpēc attiecīgie dokumenti tiek pievienoti šai publiskajai lietai. Ventspils mērs Aivars Lembergs tiesas procesā pauda, ka šādā veidā G. Ševcovu grib «iepīt» t.s. Londonas procesā par zaudējumu radīšanu Latvijas kuģniecībai, kur jau cīņas izcīnījuši gan pats A. Lembergs, gan miljonārs Oļegs Stepanovs un, pēc neoficiālām ziņām, nesen tajā iekļuvis arī Olafs Berķis.
Kas G. Ševcova liecībās varētu būt nepaticis prokuroriem, protams, var tikai minēt. Tomēr, lecot kājās, vislielākos protestus pret Raimonda Krastiņa jautājumiem viņi pauda epizodē, kurā advokāts liecinieku iztaujāja par Šveices advokāta Rudolfa Meroni darbībām.

Proti, savulaik R. Meroni piekritis sadalīt kompāniju Yelverton, kurai pieder akciju sabiedrības Ventbunkers kontrolpakete, atdodot pusi akciju divām citām kompānijām – Gyges Ltd un Steropes Ltd. Par šo un citiem pakalpojumiem sakarā ar gatavoto Ventbunkera pārdošanu «onkulim Šlāfam» (advokāta R. Krastiņa lietots termins; domāts austriešu multimiljonārs Mārtins Šlāfs, kura vadīts uzņēmēju konsorcijs 2006. gada beigās publiski pauda gatavību pirkt Ventspils naftu) R. Meroni bija apsolīti 25 miljoni dolāru.

Šim jautājumam ir principiāla nozīme, jo vēl nesen R. Meroni tiesai apgalvojis, ka Yelverton sadalīšana, atdodot 50% akciju Gyges Ltd. un Steropes Ltd, nesīs Ventbunkeram vismaz 100 miljonu dolāru zaudējumus, jo uzņēmuma kontrolpakete tad nebūs vienās rokās. Nepārprotami, šādas atklāsmes liecina par prokuroru uzticamības personas R. Meroni dubultstandartu un patiesajiem mērķiem – ja samaksā 25 miljonus, tad kontrolpaketi var sadalīt, bet, ja nemaksā, tad kontrolpaketi dalīt nedrīkst. Jāatgādina, ka R. Meroni nebeidz daudzināt, ka glabājot Ventbunkeru «valsts interesēs».

Cieņas epizode

Iespējams, ka prokuroriem nepatika arī G. Ševcova liecības, ka tieši pēdējā laikā R. Meroni atkal pieprasījis kaut kādu naudu un grib kaut ko pārdot saistībā ar Ventbunkeru. Tas atkal ir jautājums, kā R. Meroni glabā arestēto mantu – ar ko saskaņo, bet ar ko nesaskaņo kādu aktīvu pārdošanu.

Bet varbūt prokuroriem nepatika kāda G. Ševcova emocionāla izpausme. Proti, pēdējā laikā advokāts R. Krastiņš, uzdodot jautājumus, regulāri lieto epitetus: «augsti godātais un cienītais doktors Rudolfs Meroni kungs», «cienījamais doktors, daudzu grāmatu autors Meroni kungs», «cienītais doktors un zinātnisko bukletu līdzautors Meroni kungs», «Meroni kungs, cienīts doktors» vai vismaz vienkārši «cienījamais doktors Meroni kungs». Kārtējo reizi noklausījies advokāta jautājumu, G. Ševcovs vienu brīdi neizturēja un ar sašutumu izmeta: «Cienījamais kungs? Kāpēc viņš ir cienījamais? Kurš viņu ciena?» Uz šo retorisko jautājumu pasteidzās atbildēt A. Lembergs: «Prokurors ciena!»

Kam pieder?

G. Ševcovs liecībās apliecināja arī to, par ko jau sen tika tenkots. Proti, Ventbunkera akcionāru struktūra ir «sashēmota» tā, ka paši Ventspils miljonāri vairs nesaprot, kam un kas tur pieder: «Šo shēmu radīja Meroni. Visu aizvēra, pieejas nav, visi tie kompāniju pārvaldnieki dažādās jurisdikcijās – tur tiešām vairs nebija saprotams, kurš ir akcionārs, bet kurš nav.»

Kad sākuši ar R. Meroni skaidroties, kas tad ir Ventbunkera patiesie akcionāri, tad viņš vienreiz speciāli uz Rīgu atvedis un parādījis uzrādītāja akcijas uz G. Ševcova vārda. Bet, kad G. Ševcovs prasījis iedot kaut vai kopiju, R. Meroni atbildējis, ka nevar dot pat kopiju. Arī pašlaik izmaiņām Ventbunkera vadībā «sekot ir grūti», atzina pat G. Ševcovs.
G. Ševcovs esot viens no Ventbunkera īpašniekiem. Bet, tā kā «nekas nav uz viņu noformēts», tad «apgalvot, ka es esmu akcionārs – ļoti grūti». «Man saprast to ir ļoti grūti,» skaidroja 
G. Ševcovs. «Pēc manām domām, viņš ir pārgājis to šķautni, kad viņš bija pārvaldnieks, algots darbinieks, un kad viņš kļūst par īpašnieku. Lūk, te tā šķautne ir nodzēsta,» stāstīja G. Ševcovs. Viņš atzina, ka to «mēs paši savām rokām izdarījām».

Reāli G. Ševcovam piederot iepriekšminētā kompānija Gyges Ltd. Savukārt, kam pieder Steropes Ltd, viņš neatklāja (visticamāk – miljonāram Igoram Skokam). Iepriekšminētā 50% Yelverton akciju nodošana Gyges Ltd un Steropes Ltd bija vajadzīga, lai nauda no Ventbunkera pārdošanas «neaizietu Meroni», bet gan patiesajiem īpašniekiem.

Tagad R. Meroni nosakot pat to, kurš pārstāvēs patieso īpašnieku Ventbunkera padomē. Piemēram, R. Meroni esot noteicis, ka šobrīd G. Ševcovu padomē pārstāv nevis viņš pats, bet gan Gints LaiviņšLaivenieks.

Juristi «uzmet»

Skaidrojot, kāpēc patiesie īpašnieki nevar mainīt situāciju Ventbunkerā, G. Ševcovs pastāstīja vēl par kādu «dūrienu mugurā» vai «sitienu pa galvu» (paša G. Ševcova lietots termins). Kad Gyges Ltd un Steropes Ltd gribēja kļūt par tiešiem Ventbunkera īpašniekiem, advokāts Mārtiņš Kvēps veicis savu gājienu. Proti, M. Kvēps «mūsu vārdā» (domājams – patieso Ventbunkera īpašnieku) Šveicē parakstījis vienošanos ar R. Meroni, ka Ventbunkers tagad būs «kopīpašums». G. Ševcovs skaidroja: «Tas ir, ka kaut ko šajā kompānijā var darīt tikai tad, ja ir simtprocentīga dalībnieku piekrišana. Un tagad šis papīrs būtībā ļoti stipri sit pa galvu. Tas nozīmē, ja, pieņemsim, Lemberga kungs negribēs, lai es dabūtu savu naudu, es to līdz pašai nāvei nedabūšu. Kad es to dokumentu ieraudzīju, man sākās lēkme.»

No G. Ševcova skaidrojumiem izriet, ka R. Meroni tagad var pilnībā valdīt Ventbunkerā, ja viņš saņem no īpašniekiem «pretrunīgas instrukcijas». Bet ja visi «septiņu daļu» (G. Ševcova termins) īpašnieki vienotos, tad R. Meroni vara Ventbunkerā beigtos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivars Lembergs, Genādijs Ševcovs, Rudolfs Meroni, tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats