19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saskaņas centrs – aptauju rezultātu iedvesmots
Saskaņas centrs – aptauju rezultātu iedvesmots
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 8. aprīlis 2013, 9:30
Politisko deju grīdas labākais pāris un pašvaldību modes noteicēji – šādi sevi, plašāku publiku iepazīstinot ar kandidātiem Rīgas pašvaldību vēlēšanām, pieteica politiskie partneri no Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai.


Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai (SC/GKR) uz pašvaldību vēlēšanām Rīgā pieteikuši 63 kandidātus, kuru galotnē, protams, atrodas pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs un viņa vietnieks Andris Ameriks, bet nākamajos tuvākajos numuros, kuriem ir vislielākās iespējas tapt ievēlētiem, atrodas Rīgas pašvaldībā jau strādājošie deputāti.

Līdz ar tādiem pieredzējušiem kadriem kā Eiženija Aldermane un Dainis Turlais sarakstā parādījušās arī sejas, kas līdz šim tika uztvertas tikai kā neslēpti simpatizējošas politiskajam duetam.

Jauni vecie

Tā ar 38. numuru zem SC/GKR karoga vēlēšanās startēs bijušais žurnālists, tagadējais A. Amerika padomnieks Ivo Kiršblats, ar 9. numuru Saskaņas centra lojālās arodbiedrības LABA valdes priekšsēdis Raimonds Gailis, bet ar 50. kārtas numuru – saraksta otrās personas dēls Agris Ameriks.

Jāatzīst, arī SC/GKR saraksta pēdējiem numuriem ir gana lielas iespējas iegūt patīkami ērtu pašvaldības deputāta sēžamo – ja ticam socioloģiskajām aptaujām. Un tās SC/GKR sola ļoti priecējošus vēlēšanu rezultātus. Proti, saskaņā ar pēdējo Latvijas faktu veikto aptauju martā par SC/GKR balsotu 54,2% rīdzinieku, bet 69,2% galvaspilsētas balsstiesīgo iedzīvotāju mēra amatā atkal vēlētos redzēt N. Ušakovu.

Nacionāli domājošajiem politiskajiem konkurentiem tik sirdi plosoši aptauju rezultāti viesuši bažas, ka respondentu vidū, visticamāk, pārāk daudz balsot netiesīgo nepilsoņu ielavījies. Savstarpējās sarunās sociālajos tīklos šādas bažas tika izkliedētas – aptaujas veicot profesionāli, balss liegtos atsijājot.

Olas netraucēs

Sociālo aptauju rezultātu un ticības saviem darbiem iedvesmoti, partiju apvienības līderi pat mazākajā mērā nešaubās, ka pēc 1. jūnija atgriezīsies svarīgākajos valsts galvaspilsētas krēslos. Par to, piemēram, liecināja N. Ušakova pēc partijas programmas Rīgai atklāšanas teiktais, ka «pēc vēlēšanām partijas programma tiks nodota komitejām, kas būs atbildīgas par programmas ieviešanu», jo dokumentā neesot nekā tāda, ko SC/GKR nespētu paveikt.

Papildu pārliecību par gaidāmo uzvaru duetam dāvājot arī apziņa, ka tas pašvaldību priekšvēlēšanu kampaņā pavēris jaunus apvāršņus ne tikai savā, bet arī politisko konkurentu programmās.

«Mēs esam kļuvuši par pašvaldību modes noteicējiem Rīgā. Pirms četriem gadiem nevienam neienāca prātā brīvbiļetes, tagad par tām runā visi,» teica N. Ušakovs.

Daudz tika runāts arī par starppartijisko sadraudzību, kas līdz SC/GKR laulībām Latvijas politikā šādā kvalitātē vērojama nebija. Tiesa, tas jāatzīst. Pēdējā laikā Saeimas koalīcija, kas, neraugoties uz reitingu rādītājiem, joprojām cer iekarot galvaspilsētas augstāko krēslu, savā starpā villojas no visas sirds, kamēr SC/GRK iekšējie konflikti līdz publiskajai telpai tā arī neaizskan.

Šo neauglīgo ķīvēšanos savā starpā ar sulīgu teicienu iz tautas raksturoja Latvijas Universitātes senatore Ausma Cimdiņa: «Visi jūs zināt teicienu par sliktajiem dejotājiem un olām.»

SC/GKR programmā, kuras realizācijai olas netraucēšot, līdzīgi sīvākajam apvienības konkurentam Vienotībai izvirzīti desmit prioritārie virzieni – sociālā atbildība, ģimenes un bērni, vide, ceļi un transports, svētki, kultūra, piemiņa, mūsu mājas, ekonomikas attīstība, drošība ielās, pieejama pilsēta un stabilas finanses.

Viss būšot

Starp priekšvēlēšanu solījumiem iekļauti tādi kā saglabāt nemainīgus visus pašreizējos pabalstus un atbalsta formas, ieskaitot brīvbiļetes, sociālo dienestu padarīt modernāku un pieejamāku, kā arī darbspējīgiem pabalstu saņēmējiem piedāvāt jaunas programmas sociālajai rehabilitācijai. Plānots uzlabot poliklīniku infrastruktūru un vides pieejamību, kā arī pievērsties ēku energoefektivitātei.

Līdz 2017. gadam plānots samazināt dzīvokļu rindu, piešķirot vēl vismaz 3000 dzīvokļu gan jaunceltnēs, gan pārbūvētajās kopmītnēs, kā arī remontējot atsevišķus dzīvokļus. Apvienība svinīgi apņēmusies nākamajos divos gados pēc vēlēšanām pilnībā likvidēt rindas uz bērnudārziem.

Tāpat SC/GKR sola jaunajām ģimenēm ar bērniem piedāvāt īrēt jaunus mājokļus par maksu, ko daļēji dotē pašvaldība. Savukārt daudzdzīvokļu māju siltināšana tikšot veicināta ar nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi līdz pat 90% desmit gadu garumā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Ameriks, aptaujas, Gods kalpot Rīgai, Nils Ušakovs, Saskaņas centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats