24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Reformu partija sponsoriem klausa uz vārda
Reformu partija sponsoriem klausa uz vārda
Autors: Uldis Dreiblats, Ritums Rozenbergs / NRA.LV / 25. marts 2013, 9:46
Reformu partija sākusi savu sponsoru vēlmes piepildīt zibenīgi, pilnīgi ignorējot sabiedrības viedokli, – liecina notikumi, kas saistīti ar ekonomikas ministra pārstāvja nomaiņu Ventspils brīvostas valdē, kas pēkšņi tika veikta pagājušo otrdien.



Kā jau ziņots, no Ventspils brīvostas valdes tika atsaukts jūrniecības speciālists, partijas Vienotība pārstāvis Antons Vjaters un viņa vietā iecelts Ventspils miljonāra, oligarha Oļega Stepanova kontrolēto uzņēmumu ilggadējais menedžeris, jurists Igors Ļaško.

Tas, ka šī kadru maiņa veikta tieši pēc Reformu partijas (RP) sponsoru ieteikuma, nav tikai žurnālistu viedoklis vai secinājums, kas izdarīts no noteiktu faktu analīzes, – par to nepārprotami liecina šo partijas sponsoru parakstīts dokuments. Tādējādi minētās valsts pārstāvja nomaiņas autors – ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts – ir sasniedzis jaunu politiskās nekaunības vai varbūt politiskās muļķības virsotni.

Būtiski ir arī tas, ka I. Ļaško pašlaik strādā trijos ar ostu darbību saistītos uzņēmumos (tostarp tādos, kas saistīti ar Ventspils graudu un ogļu termināļiem). Lai gan D. Pavļuts un viņa preses pārstāve nebeidz oficiāli apgalvot, ka pēc iecelšanas Ventspils brīvostas valdes locekļa amatā I. Ļaško vienu no šiem amatiem privātos uzņēmumos atstās, nav nekādu šaubu – par valsts pārstāvi tika apstirpināta persona, kura atrodas acīm redzamā interešu konfliktā.

Ekonomikas ministra preses sekretāre Daiga Grūbe stāsta, ka esot notikusi Ventspils brīvostas valdes locekļa amata kandidātu «apzināšana». Skaidrojot, kā tad īsti šī «apzināšana» ir notikusi, ministra preses pārstāve norāda – I. Ļaško kandidatūra izvēlēta tāpēc, ka to ieteikusi biedrība Baltijas asociācija – transports un loģistika (BATL).

Pēc neilgas pretošanās (laikam jau saprata, ka labi nebūs!), kas izbeidzās līdz ar valdības Komunikāciju departamenta iejaukšanos, Neatkarīgā tika iepazīstināta ar šo BATL rekomendācijas vēstuli I. Ļaško kandidatūrai. Uzreiz kļuva skaidrs, kāpēc bija jāmēģina slēpt šo dokumentu, uz kura pamata tika pieņemts publisks lēmums.

Pirmkārt, rekomendācijas vēstuli parakstījuši divi RP sponsori – Vladislavs Šafranskis un Ivars Landmanis. Atbilstīgi KNAB mājaslapā atrodamajai informācijai V. Šafranskis Reformu partijai ir ziedojis 8000 latu, bet I. Landmanis, viņa brālis Aivis Landmanis un Aivja sieva Līva – vēl 9000 latu. Ņemot vērā RP plāno maciņu, šīs nebūt nav mazas summas.

Otrkārt, rekomendācijas vēstule Ekonomikas ministrijā saņemta šā gada 18. martā, t. i., dienu pirms tam, kad lēmums tika pieņemts MK. Līdz ar to loģisks ir secinājums, ka D. Pavļuts RP sponsoru vēlmes sācis piepildīt nekavējoties.

Ļoti būtiska ir arī nianse, ka informācija par ekonomikas ministra D. Pavļuta vēlmi virzīt I. Ļaško Ventspils brīvostas valdes locekļa amatam publiski nebija zināma pat dienu pirms šā jautājuma izlemšanas MK sēdē. Neatkarīgā vaicāja MK preses sekretārei Signei ZnotiņaiZnotai, kāpēc pat dienu pirms MK sēdes tās darba kārtībā nebija redzams, ka tiks mainīts ekonomikas ministra pārstāvis Ventspils brīvostas valdē, vai Valsts kanceleja vai varbūt premjers kautrējās laikus paziņot, ka šāds lēmums tiek gatavots, vai varbūt ekonomikas ministra pārstāvis bija jāmaina ļoti steidzami?

MK preses sekretāre atbildēja, ka šāda prakse, kad MK darba kārtībā tiek iekļauti jautājumi steidzamības kārtībā, ir reta un izskaužama – premjers vairākkārt ministriem pārmetis, kad tie vēlējušies steidzamības kārtībā iekļaut kādu jautājumu darba kārtībā. Savukārt, kāpēc ekonomikas ministrs jautājumu par I. Ļaško apstiprināšanu virzījis steidzamības kārtībā, esot jāprasa pašam ekonomikas ministram.

Tad Neatkarīgā jautāja ekonomikas ministra preses sekretārei D. Grūbei, kāpēc I. Ļaško virzīšana augstajam amatam nebija redzama MK oficiālajā mājaslapā dienu pirms MK sēdes, kā arī – vai ekonomikas ministrs kautrējās laikus paziņot, ka šāds lēmums tiek gatavots, vai varbūt ekonomikas ministra pārstāvis bija jāmaina ārkārtīgi steidzami? Preses sekretāre atbildēja neadekvāti: «Ekonomikas ministrija sagatavoja un iesniedza dokumentus izskatīšanai Ministru kabinetā, tiklīdz Igors Ļaško apliecināja, ka pārtrauks darba attiecības ar a/s Ventspils Grain Terminal, un sniedza gala atbildi par gatavību ieņemt Ventspils brīvostas valdes locekļa amatu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Reformu partija, sponsori, Ventspils brīvosta

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats