24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Zirgu gaļas skandāls: trīs Latvijā ražotos produktos konstatēts zirgu DNS
Zirgu gaļas skandāls: trīs Latvijā ražotos produktos konstatēts zirgu DNS
Autors: Apollo.lv / 22. marts 2013, 16:11
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no laboratorijas Lielbritānijā «Genon Laboratories LTD» ir saņēmis atbildes par 36 laboratoriski izmeklētiem liellopu gaļu saturošu produktu paraugiem – trijos no tiem ir konstatēts zirgu DNS, pārējos 33 paraugos zirgu DNS nav konstatēts, portālu «Apollo» informēja nformēja PVD pārstāve Ilze Meistere.


Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) rekomendācijām, ja zirgu gaļa produktā pārsniedz 1 %, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu uzraudzības dienestiem par konstatēto ir jāziņo EK Ātrās brīdināšanas sistēmā, kā arī jāveic korektīvie pasākumi – jāuzdod produktus izņemt no tirdzniecības un pārmarķēt, marķējumā norādot, ka produkta sastāvā ir arī zirgu gaļa.

PVD vēl nav saņēmis informāciju no Lielbritānijas par zirgu gaļas daudzumu produktos, kuros konstatēts zirgu DNS. Padziļinātās analīzes rezultāti gaidāmi nākamās nedēļas vidū. Ja zirgu gaļa produktos pārsniegs 1 %, PVD par to informēs Eiropas Komisiju, ražotājus, citu valstu uzraudzības dienestus, kā arī sabiedrību - publiskojot arī ražotāju nosaukumus.

Zirgu DNS nav konstatēts 33 izmeklētajos paraugos, tostarp piecos Latvijas ražotāja «Kuršu zeme» produktu paraugos, vienā ražotāja «Rēzeknes gaļas kombināts» paraugā un vienā «S.V.M. Baltika» paraugā.

Kopumā Lielbritānijā laboratoriski tiek pārbaudīti 48 pārtikas produktu paraugi. PVD atbildes ir saņēmis par 36 izmeklētajiem paraugiem.

Kā ziņots, zirgu gaļa nerada draudus patērētāju veselībai, taču, ja produkts to satur, ražotājam tas jānorāda produkta marķējumā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: DNS, PVD, zirgu gaļa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats