24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pērkot alkoholu, jauniem cilvēkiem būs līdzi jānēsā pase
Pērkot alkoholu, jauniem cilvēkiem būs līdzi jānēsā pase
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 14. marts 2013, 13:06
Saeimas šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot sodīt par 25 gadiem jaunākas personas, kuras neuzrāda dokumentus, pērkot alkoholu.


Tiesa, eksperti līdz šim jau izteikuši bažas, ka alkohola tirgotājiem varētu būt sarežģīti vizuāli novērtēt vai pircējs ir 25 vai tomēr 30 gadus vecs, kas nozīmētu, ka visiem gados jauniem cilvēkiem uz veikalu būs jādodas ar līdzpaņemtu pasi.

Tikmēr izmaiņas likumdošanā varētu definēt, ka par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, ja pircējs vecumā no 18 līdz 25 gadam neuzrāda personu apliecinošu dokumentu, izteiks brīdinājumu vai uzliks naudas sodu līdz divdesmit pieciem latiem.

Naudas sods pārdevējam šādā situācijā būs no 50 līdz 100 latiem, bet juridiskajām personām - no 100 līdz 500 latiem.

Īpašniekam tiks noteikta administratīvā atbildība, ja viņš būs pieļāvis nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu, glabāšanu vai realizāciju savā īpašumā. Pirmajā reizē pēc attiecīga fakta konstatēšanas īpašnieks (valdītājs) tiks brīdināts, viņam būs laiks novērst šo situāciju, savukārt, ja tas nebūs novērsts, tad īpašnieks tiks saukts pie atbildības.

Administratīvā atbildība tiks noteikta arī nepilngadīgajām personām par alkoholisko dzērienu iegādāšanos. Ar šo grozījumu paredzēts novērst situāciju, ka nepilngadīgai personai, kura iegādājas alkoholisko dzērienu, veidojas nesodāmības sajūta, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumdošanas iniciatīvas virzītāji argumentē, ka alkoholisko dzērienu patēriņš jauniešu vidū Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas Kopienas valstīs, un arī visu alkohola grupu pieejamība jauniešu vidē ir vērtējama kā augsta, iepriekš secinājusi Saeimas darba grupa, kura meklēja risinājumus bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai. Lai samazinātu alkohola ietekmi uz bērniem un jauniešiem, nepieciešams veikt izmaiņas alkohola aprites režīmā, norāda darba grupas pārstāvji.

2011.gadā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sniedzis palīdzību 1147 bērniem alkohola reibumā vai abstinences stāvoklī. Pētījumi un datu analīze apstiprina, ka līdzšinējā alkohola pieejamības ierobežošanas politika jauniešiem ir bijusi neefektīva, jauniešu alkohola pieejamības un lietošanas rādītāji vērtējami kā augsti un tie ir saglabājušies 2007.gada līmenī, norāda likumprojekta iesniedzēji.

Tikmēr 21% skolēnu ir lietojuši alkoholu vairāk nekā 20 reizes pēdējā gada laikā, bet 7% - vairāk nekā desmit reizes pēdējā mēneša laikā.
Izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā Saeimai vēl jāatbalsta trešajā, galīgajā lasījumā.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: alkohols, Saeima, vecuma ierobežojums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats