28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pēc tiesas sprieduma mainīs invaliditātes pensijas aprēķinu
Pēc tiesas sprieduma mainīs invaliditātes pensijas aprēķinu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 12. marts 2013, 10:00
Satversmes tiesa par neatbilstošu Satversmei atzinusi normu likumā Par valsts pensijām, kas noteic, kā pārrēķināma invaliditātes pensija cilvēkam, ja tiek mainīta invaliditātes grupa.


Tiesa šādu lēmumu pieņēmusi pēc Augstākās tiesas pieteikuma, pamatojoties uz konkrētas personas sūdzību. Invaliditātes pensijas saņēmējam Uldim Strautkalnam Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pārejot no trešās uz otro invaliditātes grupu un attiecīgi pārrēķinot invaliditātes pensiju, neņēma vērā veiktās sociālās iemaksas, jo to neparedz pensiju likums. Tieši šo normu par neatbilstošu Satversmei atzinusi Satversmes tiesa. Tā uzskata, ka, aprēķinot personai izmaksājamās invaliditātes pensijas apmēru, ir jāņem vērā personas veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, ja to ņemšana vērā personai nodrošina augstāku invaliditātes pensijas apmēru. Labklājības ministrija (LM) grasās gatavot grozījumus, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu, taču līdz šāgada oktobrim spēkā būs vēl līdzšinējā kārtība.

Pensiju likuma pārejas noteikumi paredz, ka pensijas, kas piešķirtas pirms pensiju likuma spēkā stāšanās, bet attiecībā uz invaliditātes pensiju – pirms 1997. gada 1. janvāra, netiek pārrēķinātas, izņemot gadījumu, ja papildināts līdz 1996. gada 1. janvārim uzkrātais apdrošināšanas stāžs. Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamenta tiesvedībā ir lieta par VSAA lēmumu invaliditātes pensijas pārrēķināšanai. Pensijas saņēmējam U. Strautkalnam bijusi noteikta trešās grupas invaliditāte, tomēr viņš turpināja strādāt un maksāt sociālās iemaksas. Vēlāk viņam noteikta otrās grupas invaliditāte, taču, pārrēķinot invaliditātes pensiju, VSAA ir ņēmusi vērā tikai uzkrāto apdrošināšanas stāžu, bet nav ņēmusi vērā veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas. VSAA šādu lēmumu pamato ar apstrīdēto, proti, pensiju likuma normu. Pieteikums tiesā tika iesniegts, uzskatot, ka apstrīdētā norma pauž nevienlīdzīgu attieksmi pret tām personām, kas ir saņēmušas trešās grupas invaliditātes pensiju, turpinājušas strādāt un vēlāk ieguvušas otro grupu, salīdzinājumā ar tām personām, kurām uzreiz tiek noteikta otrās grupas invaliditāte un kuru invaliditātes pensijas apmēra noteikšanā sociālās iemaksas tiek ņemtas vērā. Konkrētajā gadījumā aprēķinātā invaliditātes pensija esot gandrīz trīs reizes mazāka par to, kāda būtu aprēķināma, ja sociālās apdrošināšanas iemaksas tiktu ņemtas vērā, norāda Satversmes tiesa.

Lai izvērtētu, vai apstrīdētā norma atbilst Satversmei, tiesai bija cita starpā jānoskaidro: vai apstrīdētā norma paredz vienādu vai atšķirīgu attieksmi un vai šādai attieksmei ir objektīvs un saprātīgs pamats, proti, vai tai ir leģitīms mērķis un vai ir ievērots samērīguma princips. Tiesa konstatēja, ka apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi, proti, personām, kam pensija tiek pārrēķināta sakarā ar invaliditātes grupas maiņu, sociālās iemaksas netiek ņemtas vērā. Savukārt attiecībā uz personām, kuras iepriekš nav saņēmušas invaliditātes pensiju, bet par kurām ir veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas, šīs iemaksas tiek ņemtas vērā. Tiesa arī secināja, ka tādos gadījumos kā izskatāmajā lietā apstrīdētā norma savu leģitīmo mērķi nesasniedz un atšķirīgā attieksme pret salīdzināmajām personu grupām nav attaisnojama. Tāpēc norma tika atzīta par Satversmes 91. pantam neatbilstošu.

Satversmes tiesa noteica, ka apstrīdētā norma zaudēs spēku šāgada 1. oktobrī. Savukārt attiecībā uz U. Strautkalnu un citām personām, kuras ir uzsākušas savu aizskarto tiesību aizsardzību ar vispārējiem tiesību aizsardzības līdzekļiem, norma tika atzīta par spēkā neesošu no tās pieņemšanas brīža. Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā referente Saulveiga Krastiņa Neatkarīgajai skaidro, ka tiem cilvēkiem, kuri sākuši tiesāties, šī norma ir spēkā neesoša no tās pieņemšanas brīža – likums pieņemts 1995. gada 2. novembrī. Izpildot spriedumu, VSAA veiks invaliditātes pensijas pārrēķinu tikai tām personām, kurām invaliditātes pensija ir piešķirta pirms 1997. gada un kuras ir apstrīdējušas vai pārsūdzējušas lēmumu par pensijas pārrēķinu sakarā ar grupas maiņu un papildināto apdrošināšanas stāžu pēc 1996. gada 1. janvāra, bet lietas izskatīšana vēl nav pabeigta, tas ir, personas lieta pašlaik ir izskatīšanas procesā. Tātad pensijas pārrēķinās tikai daļai pensionāru, tiem, kuri tiesājas.

Savukārt sprieduma izpildei kopumā ministrija sagatavos grozījumus pensiju likumā tieši invaliditātes pensijas pārrēķināšanas kārtības maiņai. S. Krastiņa paskaidro, ka līdz jaunajai kārtībai – 1. oktobrī – invaliditātes pensijas tiks pārrēķinātas līdzšinējā kārtībā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: invaliditātes pensija, Satversmes tiesa

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats