20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nacionāļi draud atspēlēties ar tām pašām metodēm
Nacionāļi draud atspēlēties ar tām pašām metodēm
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 4. marts 2013, 15:58
Šodien valdības partijas tiksies koalīcijas padomes sēdē. Neraugoties uz asajām domstarpībām par jauno satiksmes ministru Anriju Matīsu, nacionāļi sola nemudināt valdības iziršanas jautājumu, taču Vienotības rīcība ļaujot arī citām varas partijām nākotnē ignorēt koalīcijas disciplīnu.


To sarunā ar Neatkarīgo vakar atzina Nacionālās apvienības pārstāvis Raivis Dzintars. Kā zināms, pagājušās nedēļas nogalē negaidīti tika sasaukta Saeimas ārkārtas sēde, lai ar opozīcijas partiju atbalstu Satiksmes ministrijas vadībā tiktu iecelts Vienotībai tik ļoti tīkamais Anrijs Matīss. Lai gan Nacionālā apvienība (NA) piedāvāto pretendentu kategoriski noraidīja, Vienotības vēlme redzēt šo nominantu ministra krēslā bija tik liela, ka tika meklēts opozīcijas atbalsts un A. Matīss nonāca amatā ar kreisā flanga un ZZS balsīm.

Pēc šādas politiski nekorektas rīcības NA atzina, ka koalīcija pastāvot tikai uz papīra un visas sarkanās līnijas esot pārkāptas. Savukārt kuluāros baumo, ka A. Matīss Vienotībai ir bijis tik vēlams, lai turpinātu Satiksmes ministrijā virzīt partijas saimnieciskās intereses, pabeigtu aizsāktos konkursus un citas līdz šim iesāktās naudas lietas.

Jāatgādina, ka 1. martā amatu labprātīgi pameta līdzšinējais satiksmes ministrs Aivis Ronis, kura vietā Saeima piektdien ievēlēja līdzšinējo ministrijas valsts sekretāru Anriju Matīsu. Par A. Matīsu nobalsoja 73 parlamentārieši – no Reformu partijas, Vienotības, kā arī pie frakcijām nepiederošie deputāti, tāpat arī opozīcijas pārstāvji, apvienība Saskaņas centrs un zaļzemnieki. Savukārt pret bija 12 koalīciju pārstāvošie deputāti no Nacionālās apvienības Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK (VL!TB/LNNK).

R. Dzintars šobrīd uzsver, ka NA ir kategoriski neapmierināta ar atmosfēru koalīcijā, tomēr līdz vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām neviena no spēka partijām neesot ieinteresēta gāzt valdību. Tāpat R. Dzintars neslēpa: «Veids, kādā pie amata tika Anrijs Matīss, skaidri apliecina nepieņemamās metodes, ar kādām strādā Vienotība. Koalīcijas līgums tiek brutāli ignorēts, un koalīcijas disciplīna ir tukšs jēdziens. Tomēr gribētos brīdināt, ka šis precedents nākotnē var iegriezt pašai Vienotībai. Ja reiz šādi drīkst izrīkoties viens no koalīcijas partneriem, tad pārējiem spēkiem ir lielākas morālās tiesības tieši tāpat rīkoties citos jautājumos,» pauda politiķis.

Par šādiem strīdus āboliem, kurus tuvākajā laikā varētu aktualizēt nacionāļi, varētu kļūt lielāks finansējums demogrāfijas jautājumu risināšanai, papildu līdzekļi kultūras nozarei, kā arī jau sen uzsāktie centieni apturēt uzturēšanās atļauju «iztirgošanu» apmaiņā pret Latvijā iegādātu nekustamo īpašumu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aivis Ronis, Anrijs Matīss, Nacionālā apvienība, Raivis Dzintars

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats