20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Parādnieku stāsti: Aizrāvos ar zālīti; aizņēmos vēl, jo tas bija viegli
Parādnieku stāsti: Aizrāvos ar zālīti; aizņēmos vēl, jo tas bija viegli
Autors: Apollo.lv / 3. marts 2013, 21:54
Projekta «sms SOS» ietvaros veiktās aptaujas dati liecina, ka «ātrais kredīts» visbiežāk ir nepieciešams jauniešiem vecumā līdz 26 gadiem. Taču aizņemas arī tie, kam jau krietni pāri 40. Par to svētdienas vakarā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».


Tā kā šobrīd tikai retais uzņēmums interesējas par cilvēka spēju atmaksāt parādu, teju piektdaļai aptaujas dalībnieku regulāru ieņēmumu nav. Taču aizdevumu saņēmuši tik un tā. Visbiežāk gan kredītņēmēju alga mērāma robežās no 100 līdz 500 latu.

Vispopulārākais pirmais aizdevums ir 100 latu apmērā. Tādu, kas aizņemas no 100 līdz 200 latiem ir vairāk nekā puse projekta «sms SOS» aptaujas dalībnieku. Tāpat virkne cilvēku ņēmuši 20 latu  - summas, kas mazākas par 100 latiem.

Vēstulēs raidījumam «De facto» cilvēki stāsta savu pieredzi: «Dēls mācās 12. klasē un ir mūsu apgādībā, bet «smscredit»  jau viņam ir aizdevuši 200 latu. Par kredītu uzzināju nejauši, ieskatoties viņa telefonā.» Kāds cits raksta, ka «pirmo reizi paņēmu 100 latu. Man bija 20 gadi un mani oficiālie ienākumi bija 0.»

Noteikto aizņēmuma gada procentu likmi zina tikai retais. Taču lielākoties cilvēki nav rēķinājušies ar grūtībām naudu atdot. Iemesli, kāpēc nācies vērsties tieši pie «ātro kredītu» uzņēmumiem ir visdažādākie.

Teju ceturtdaļa aptaujas dalībnieku aizņēmās, lai samaksātu komunālā pakalpojumu rēķinu, tostarp par siltumu. Tāpat bieži nauda bijusi nepieciešama, lai atmaksātu citu «ātro kredītu» vai segtu hipotekārā kredīta ikmēneša maksājumu. Daļu no cilvēkiem pievilināja reklamētie papildu labumi. Piemēram, biļetes uz koncertu, pica vai nauda par katru uzaicināto draugu.

Raidījuma «De facto» apkopotajās vēstulēs lasāms: «Mana vienīga saskare ar «ātrajiem kredītiem» bija pagājušā gada decembrī, kad brālis pastāstīja, ka par jaunu klientu piesaisti var saņemt desmit latu. Šo akciju izmantojām visa ģimene un, apmaiņā pret mūsu kontaktinformāciju, nopelnījam 80 latu. Visu, ko aizņēmāmies, uzreiz atdevām. Līdz ar to kāda resnā runča kabatu patīrījām arī mēs.»

«Bija aizraušanās ar zālītes pīpēšanu un ņēmu vēl, jo tas bija viegli, arī mamma deva naudu, līdz ar to varēju atmaksāt pagarinājuma maksu.»

Nauda bija nepieciešama arī Sanitai. Viņa šo pakalpojumu izmanto regulāri – vidēji reizi pusgadā. Jaunā sieviete ir apzinīga un cenšas aizdevumu atmaksāt laikus. Lai gan summa, salīdzinot ar viņas algu – 300 latu mēnesī, ir gana liela. Sanita stāsta, ka «es aizņēmos 400, man ir jāatdod 680 latu. 280 pa virsu, tas ir daudz».

Sanita iezīmē vēl kādu interesantu tendenci. Viņa lielākoties ir uzticīga vienam aizdevējam, kaut gan citos uzņēmumos Sanita varētu saņemt pirmo kredītu, nemaksājot par to komisijas maksu. Iemesls – viņa zina, ko no šī viena uzņēmuma sagaidīt un baidās riskēt, aizņemoties no kāda cita.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: ātrie kredīti, De facto, sms SOS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats