24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ko īsti Latvijā meklē britu premjers Kamerons?
Ko īsti Latvijā meklē britu premjers Kamerons?
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 28. februāris 2013, 11:52
Septiņu valstu premjeri un delegācijas vakar ieradās Rīgā, lai šodien piedalītos Ziemeļu nākotnes forumā. Oficiālā darba kārtība vēsta, ka viņu rūpju lokā būs vecie ļaudis, kuri nemāk strādāt ar datoriem, tūrisma ietekme uz dabas bioloģisko daudzveidību un dzimto valodu saglabāšanas problemātika.


Taču daudz interesantāka un apspriešanai nepieejamāka ir pasākuma neoficiālā programma un būtiskākais jautājums – ko Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons kā ietekmīgākais sanāksmes dalībnieks piedāvājis tā dēvētajam NB8 valstu formātam – ziemeļvalstīm un Baltijai.

Britu premjeru oficiālais pasākuma scenārijs maz interesē, par to liecina fakts, ka viņš jau iepriekš bija plānojis uzreiz pēc foruma oficiālās atklāšanas doties projām. Tātad svarīgākais jau noticis naktī.

«Kamerons nav tā tipa politiķis, kas nodarbotos ar politisko tūrismu,» spriež globālās komunikācijas un ārpolitikas eksperts Ojārs Skudra. «Viņu interesē jautājums, kādu lomu Ziemeļeiropa gatavojas spēlēt Eiropas Savienībā un ārpus tās – attiecībās ar ASV, Kanādu un Krieviju.»

Faktiski runa esot par «plānu B vai C» gadījumam, ja Eiropas Savienību sagrābtu tik stipras perturbācijas, ka būtu nepieciešama jēdzīga alternatīva gan pašai savienībai, gan eirozonai, – un tā britu ieskatā varētu būt Ziemeļu savienība. Taču, kā vakar prognozēja O. Skudra, šīs diskusijas oficiālajā dienaskārtībā neparādīsies un notiks bez liecinieku klātbūtnes.

Citastarp jāatgādina, ka arī pagājušajā gadā tajā pašā forumā oficiālajā daļā tika runāts ne par premjeru līmeņa jautājumiem, piemēram, sieviešu aktīvāku iesaisti valstu pārvaldē. Būtiskais te netiek afišēts.

Politologs Andris Sprūds spriež, ka britus nevilina Eiropas federālisma ideja un viņi tagad meklē sabiedrotos šajā neformālajā Ziemeļu savienībā. Zīmīga nianse – no foruma dalībniecēm tikai divas valstis atrodas eirozonā. Nozīmīga sastāvdaļa sarunās noteikti būs atvēlēta ekonomikai. «Kamēr Vācijas uzņēmēji, matiem plīvojot, joņo uz Krieviju, briti šobrīd sāk pārorientēties uz Āziju – Ķīnu, Indiju. Par to liecina arī D. Kamerona nesenā vizīte bijušajā kolonijā, stāsta O. Skudra. Izmantošanas vērtas viņiem varētu šķist arī Latvijas ekonomikas saites ar Baltkrieviju.

Līderu sanāksme un britu līdera ierašanās vērtējama arī kontekstā ar gaidāmajām vēlēšanām Lielbritānijā, kas faktiski būs referendums par palikšanu vai izstāšanos no ES.

Jāpiebilst, ka līderu ierašanos rīdzinieki sajuta arī pamatīgu satiksmes sastrēgumu veidā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Deivids Kamerons, Lielbritānija, Ojārs Skudra, Ziemeļu nākotnes forums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats