23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Sabiedrība » RP aicina atsaukt Vētru no AIP
RP aicina atsaukt Vētru no AIP
Autors: Apollo.lv / 21. februāris 2013, 17:23
Reformu partija (RP) aicina Rektoru padomi rīkoties atbildīgi un rūpēties par Latvijas augstākās izglītības turpmāku attīstību, atsaucot no amata Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētāju Jāni Vētru, kurš uzskatāms par galveno atbildīgo pie nekvalitatīvi veiktā studiju programmu izvērtējuma projekta.


«Jānis Vētra, būdams AIP priekšsēdētājs jau piekto gadu, ir atbildīgs gan par apšaubāmi iztērēto miljonu nekvalitatīvajam studiju programmu izvērtējumam, gan arī par vairākām būtiskām epizodēm, kad AIP nav spējusi pildīt likumu savā iepriekšējā pilnvaru termiņā. Aicinu Rektoru padomi parādīt, ka tai rūp Latvijas augstākās izglītības nākotne un deleģēt darbam AIP konstruktīvu un pārmaiņās ieinteresētu pārstāvi,» norāda RP frakcijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Vienlaikus partija uzskata, ka tiem deputātiem, kas, neņemot vērā Izglītības un zinātnes ministrijas argumentētus iebildumus, atbalstīja Vētras atkārtotu pārvēlēšanu AIP locekļa amatā, ir jāuzņemas politiskā atbildība un jāprasa Vētras atkāpšanās.

RP pēc iepazīšanās ar informatīvo ziņojumu «Par Augstākās izglītības padomes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» aicina valdību un Saeimu nekavējoties risināt jautājumus, kas saistīti ar augstākās izglītības studiju virzienu akreditāciju.

Audita rezultāti ziņojumā atklāj, ka padome tās priekšsēdētāja Vētras vadībā nav pildījusi minētā projekta uzraudzību un vadību.

Kā jau ziņots, auditorfirma «Deloitte» neatkarīgā auditā secinājusi, ka projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» būtiski trūkumi un nolaidības, piemēram, normatīvo aktu pārkāpumu pazīmes, par ko paredzēta juridiskā atbildība - disciplināratbildība, civiltiesiskā atbildība, kriminālatbildība. Tāpat konstatēti ar Projekta īstenošanu saistošo dokumentu noteikumu nekonsekvence un piemērošanas pārkāpumu gadījumi.

Tā piemēram, konstatēti vairāki interešu konfliktu gadījumi, kas var ietekmēt ekspertu spēju objektīvi un neatkarīgi veikt studiju programmu izvērtējumu; atsevišķi eksperti ir parakstījušies uz tukšām lapām, atrauti no novērtēšanas komisijas ziņojuma satura; ziņojumā norādīto ekspertu vietā parakstījušies citi eksperti; ekspertu atlase nav notikusi atbilstoši Ministru kabineta noteikumu prasībām, kas varētu izskaidrot gadījumus, kad eksperti vērtēja studiju programmas, neatbilstoši savai kompetencei un kvalifikācijai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: AIP, Deloitte, Jānis Vētra, Reformu partija, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats