25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sprūdžs aptur RD noteikumus saistībā ar puteņa biļetēm Rīgā
Sprūdžs aptur RD noteikumus saistībā ar puteņa biļetēm Rīgā
Autors: Jānis Lācis / BIZNESS.LV / 11. februāris 2013, 11:43
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs apturējis Rīgas domes (RD) grozījumus saistošajos noteikumos, kas paredzēja autovadītājiem iespēju īpašu apstākļu gadījumā, piemēram, stipras snigšanas vai masu pasākumu laikā, sabiedrisko transportu izmantot par brīvu, uzrādot automašīnas reģistrācijas apliecību, medijiem pavēstīja Sprūdža preses sekretāre Maija Pētermane.


Viņa uzsvēra, ka šāds lēmums ir pieņemts, jo noteikumi ir pretrunā ar vairākām tiesību aktu normām, un arī RD skaidrojumi neliecina, ka šo noteikumu piemērošana būtu tiesiska. 

Kā skaidroja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze, biļetes ir uzskatāmas par vienīgo pasažieru braukšanas tiesības apliecinošo dokumentu, jo nodrošina pilnīgu pārvadāto pasažieru skaitu uzskaiti un informāciju par pasažieru 
plūsmām, pārvietošanās paradumiem, kas ir būtiski sabiedriskā transporta pakalpojumu plānošanā. 

Turpretī Rīgas domes izdotie saistošie noteikumi paredzēja, ka sabiedrisko transportu var izmantot bez biļetes, uzrādot tikai spēkrata reģistrācijas apliecību,” klāstīja Raugze.

Savukārt Sprūdžs atzīmēja, lai arī lēmumi par braukšanas maksas atvieglojumiem ir pašvaldības kompetencē, tas ir jādara saskaņā ar normatīvajiem aktiem un ar pamatīgi sagatavotu juridisku formulējumu. “Varētu vēl saprast, ka kādā mazākā pašvaldībā tam pietrūkst juridiskās kapacitātes, taču ne jau Rīgā," pauda Sprūdžs.

Tāpat viņš piebilda, ka sastrēgumu mazināšanai galvaspilsētā daudz būtiskāk ir rūpēties par reāli darbojošās „Park&Ride" sistēmas izveidošanu ar stāvvietām autovadītājiem ērtās vietās tuvu tramvaja pieturām vai vilciena stacijām. 

Ministrijā arī atzīmēja, ka, izvērtējot RD saistošos noteikumus, VARAM konsultējusies ar Satiksmes ministriju, kas VARAM viedokli atbalstījusi.

VARAM jau iepriekš bija norādījusi, ka lēmums par tā sauktajām “puteņa brīvbiļetēm” nav tiesisks, taču RD ministrijas pārmetumus noraidīja, un savu lēmumu atļaut autovadītājiem stipras snigšanas gadījumā, uzrādot automašīnas tehnisko pasi, ļaut sabiedrisko transportu izmantot bez maksas, atstāja spēkā.  Dome nolēma atstāt negrozītu pērn decembrī pieņemto lēmumu, kas ļauj "īpašos gadījumos" noteikt, ka sabiedriskais transports ir pieejams par brīvu, un noraidīja VARAM 17.janvāra atzinumu.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Sprūdžs, puteņa biļetes, Rīgas dome

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats