25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Saeimas deputāti no algu paaugstinājuma neatsakās
Saeimas deputāti no algu paaugstinājuma neatsakās
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. janvāris 2013, 11:05
Nacionālās apvienības (NA) iniciatīva, nepalielinot deputātu algas, demonstrēt partijas ieinteresētību sociālās nevienlīdzības mazināšanā, visticamāk, lemta neveiksmei, jo to neatbalsta ne tikai koalīcijas partneri, bet pat daļa opozīcijas.


Opozīcijā, kas bieži atsaucas uz nabadzībā slīgstošo tautu, NA ierosinājumu neatbalsta ne Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) zemnieku, ne zaļo spārns. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, Latvijas Zemnieku savienību pārstāvošais Augusts Brigmanis paziņo, ka viņa vadītā frakcija NA priekšlikumu neatbalsta, jo pie algas paaugstinājuma pati NA vien esot vainojama.

«Nacionālā apvienība taču nobalsoja par budžetu, kurā ir paredzētas tās lielās algas, bet mēs jau reizi balsojām pret to. Lai tad viņi ver vaļā budžetu un groza to. Bet mēs viņu rūpes par tautu notestēsim un iesniegsim priekšlikumu apkures enerģijai piemērot 5% pievienotās vērtības nodokļa likmi,» plati smaidīdams, saka politiķis.

Arī Zaļo partiju pārstāvošais deputāts no ZZS saraksta Ingmārs Līdaka uzskata, ka NA patiesais mērķis, uzdodoties par sabiedrības interešu aizstāvi un cīnītāju par līdztiesību, ir tikai pielabināties vēlētājam. Viņš domā, ka jautājums jārisina plašāk.

«Tas ož pēc populisma. Ja jau tā kārtība tāda noteikta, tad lai tā arī notiek, taču problēmu vajadzētu risināt citādi. Saeimas deputāta alga ir piesaistīta vidējai mēneša algai valstī, nosakot tai attiecīgu koeficientu. Ja kādam šķiet, ka tas koeficients ir par lielu, tad varbūt lietderīgāk būtu samazināt to,» alternatīvu risinājumu piedāvā deputāts.

Arī Vienotība nesaskata nepieciešamību sekot NA aicinājumam, kuru līdzīgi ZZS pārstāvjiem dēvē par populismu un atgādina, ka ekonomiskā situācija valstī patiešām ir uzlabojusies un nepilnus simt latu lielais algas pielikums būs samērojams un atbilstošs situācijai valstī.

«Viņi iet cilvēku vēlmju pavadā, dara to, ko no viņiem gaida – tas ir populisms. Ja ir nolemts, ka alga ir piesaistīta vidējai algai valstī, tad neredzu iemeslu atkal grozīt likumu un mainīt šo kārtību. Turklāt vidējā alga valstī pieaug, un uzskatu, ka tie simt latu ir samērīgs algas pieaugums,» saka Aleksejs Loskutovs.

Populismu, vērtējot NA iniciatīvu, piesauc arī no frakcijām neatkarīgo deputātu līderis Klāvs Olšteins, kuram gan neesot iebildumu pret algas nepalielināšanu. «Tad atkal būtu jāgroza likums, par kuru Saeima jau nobalsojusi. Tas ir tāds populisms, taču šo jautājumu mēs izrunāsim ar kolēģiem, lai saprastu, kā rīkoties,» skaidroja K. Olšteins.

Uzzināt Reformu partijas deputātu viedokli Neatkarīgajai neizdevās, jo personīgās domas paust publiski tie nevēlējās – šis jautājums tikšot lemts koleģiāli frakcijas sēdē.

Atgādinot, ka zina par iedzīvotāju problēmām, Saskaņas centra deputāts Sergejs Dolgopolovs apliecināja, ka viņš NA priekšlikumu atbalsta. «Ja ir tā, kā premjers raksta grāmatās, ka krīze ir pārvarēta un visiem kļuvis labāk, tad algas palielināšana ir normāla lieta. Taču es nedzīvoju kaut mākoņos un ļoti labi zinu, ar kādām problēmām saskaras iedzīvotāji. Mani, paldies dievam, šīs problēmas neskar, jo alga ir pietiekami laba un situācijai atbilstoša, tāpēc noteikti šo priekšlikumu atbalstīšu,» teica S. Dolgopolovs.

Likums nosaka, ka Saeimas deputātu algas apjoms tiek aprēķināts, par pamatu ņemot vidējo algu valstī. 2011. gadā pieņemtā likuma pārejas noteikumos noteikts, ka 2012. gadā aprēķināto mēnešalgu izmaksā, piemērojot tai koeficientu 0,94, bet ar 2013. gadu alga tiek izmaksāta pilnā apmērā – palielinājums būtu aptuveni 100 latu. NA piedāvā šo koeficientu saglabāt arī 2013. un 2014. gadā, lai reāls atalgojuma palielinājums nenotiktu šī Saeimas sasaukuma laikā. Partija uzskata, ka pieļaut deputātu atalgojuma faktisku palielināšanos būtu pretrunā ar sociālās nevienlīdzības mazināšanas un novēršanas mērķi. n

***

VIEDOKĻI

Aleksejs LOSKUTOVS (Vienotība):

– Ja ir nolemts, ka alga ir piesaistīta vidējai algai valstī, tad neredzu iemeslu atkal grozīt likumu un mainīt šo kārtību. Turklāt vidējā alga valstī pieaug, un uzskatu, ka tie simt latu ir samērīgs algas pieaugums.

Sergejs DOLGOPOLOVS (Saskaņas centrs):

– Ja ir tā, kā premjers raksta grāmatās, ka krīze ir pārvarēta un visiem kļuvis labāk, tad algas palielināšana ir normāla lieta. Taču es nedzīvoju kaut kādos mākoņos un ļoti labi zinu, ar kādām problēmām saskaras iedzīvotāji.

Augusts BRIGMANIS (Zaļo un zemnieku savienība):

Mēs šo priekšlikumu neatbalstām, jo tas ir tīrs populisms. Nacionālā apvienība taču nobalsoja par budžetu, kurā ir paredzētas tās lielās algas, bet mēs jau reizi balsojām pret to.

Elīna SILIŅA, no frakcijām neatkarīgā Saeimas deputāte:

Neatkarīgo deputātu grupa ievēros koalīcijas disciplīnu un balsos saskaņā ar koalīcijā nolemto. Tomēr NA iniciatīva robežojas ar populismu, jo, balsojot par budžetu, viņiem bija skaidrs, ka tiks palielinātas arī algas. Uzskatu, ka deputātiem viena sasaukuma laikā algu var paaugstināt tikai vienu reizi un ne agrāk kā sasaukuma trešajā gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: algas, Nacionālās apvienība, Vienotība, ZZS

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats