25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Konkurents aicina Reformu partiju likvidēties
Konkurents aicina Reformu partiju likvidēties
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 7. janvāris 2013, 10:54
Līdz pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanai partijām atlikuši mazāk nekā četri mēneši, taču Saeimā trešo lielāko frakciju veidojošajai Reformu partijai (RP) joprojām jācīnās ar savu biedru kūtrumu, kas partijai liedz oficiāli paziņot mēra kandidātu gardākajam vēlēšanu kumosiņam – Rīgai.


Sekojot līdzi norisēm RP, eksperti ir aizvien pārliecinātāki par partijas izčākstēšanu, par ko liecina arī stabili zemie tās reitingi. Tādēļ politiskie konkurenti uzskata, ka RP no kandidēšanas Rīgā vajadzētu atteikties vispār.

Joprojām pastarīšos

Pēdējais socioloģisko pētījumu uzņēmuma Latvijas fakti pētījums liecina, ka RP uzticīgo vēlētāju skaits jau tradicionāli nespēj pārsniegt 5% barjeru. Vēlētāju uzticību, visticamāk, neveicināja arī aizvadītās nedēļas RP neveiksmīgais mēģinājums partijas Rīgas nodaļas kopsapulcē leģitimizēt RP līderu akceptēto bijušā Valsts prezidenta kancelejas vadītāja Mārtiņa Bondara kandidatūru galvaspilsētas mēra krēslam.

Uz sapulci ieradušos partijas biedru skaits bija šokējoši zems. RP statūti nosaka, ka sapulce ir lemtspējīga, ja uz to ierodas 50% plus viens nodaļas biedrs, taču no nepieciešamajiem 380 cilvēkiem uz sapulci, kas tālredzīgi bija ieplānota pulksten septiņos vakarā, ieradās tikai 61 – sešas reizes mazāks skaits par nepieciešamo.

Partijas oficiālais viedoklis gan vēsta, ka kvoruma trūkums bijis prognozējams jau iepriekš un tas nerada būtiskas problēmas, lai laikus sagatavotos vēlēšanām. Tiek prognozēts, ka nākamajā kopsapulcē, kas ieplānota 17. janvārī, šķēršļu M. Bondara vai kāda cita mēra amata kandidāta kandidatūras apstiprināšanai nebūs. Pagaidām gan droši zināms tikai tas, ka M. Bondars ir aicināts iekļauties RP listē, bet var tikai minēt, vai viņš šim piedāvājumam tiešām piekritīs.

Jālikvidē

RP politiskie konkurenti gan nav tik optimistiski noskaņoti par tās spēju mobilizēties. Skarbs savā vērtējumā ir viens no partiju reitingu līderes Saskaņas centra (SC) valdes locekļiem, partijas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs, kas uzskata, ka partijai izdevīgāk būtu likvidēt nodaļu, kurā biedri nav ieinteresēti partijas darbā pat vēlēšanu gadā.

«Mēs šādu nodaļu likvidētu, un to jau esam darījuši. Esam izslēguši visu Daugavpils nodaļu, kura savā starpā nespēja vienoties. No tā brīža Daugavpilī lietas sāka iet uz augšu. Arī Salaspilī mūsu četri deputāti nespēj sastrādāties, tādēļ esam nolēmuši, ka šajās vēlēšanās no mūsu saraksta viņi nepiedalīsies. Tā ir mūsu prakse,» stāsta J. Urbanovičs.

Reformu partijai neglaimo arī tās koalīcijas partneres Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis, kas atgādina, ka partijai ar tik zemiem reitingiem ir ārkārtīgi grūti izveidot vēlēšanu sarakstu ar 60 kandidātiem. «60 ir daudz. Cilvēki, kas piekrīt kandidēt, grib kaut ko darīt un saistīt nākotnes perspektīvas ar darbu pašvaldībā, nevis tukši ierakstīties sarakstā. RP gadījumā ir diezgan grūti cerēt, ka tur kaut kas sanāks,» saka politiķis.

Māžošanās

Pašā RP gan joprojām nav skaidri pausts viedoklis, vai tā tiešām Rīgā kandidēs pati no sava saraksta. Nevēlēšanās saistīties ar Vienotību, kas joprojām sakās esam atvērta kopīga saraksta veidošanai, tiek skaidrota arī ar Vienotības negausību. Proti, tā uz katriem trim saviem kandidātiem RP atvēlot tikai vienu, turklāt šādā savienībā RP neesot ne mazākās cerības iegūt mēra amatu. «Kam mums ienaidnieki, ja mums ir tādi draugi,» koalīcijas partneru attiecības raksturo Saeimas RP frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

K. Šadurskis uzskata, ka tā ir tikai atrunāšanās, jo partijas būtu vienojušās, ja RP tiešām to vēlētos. Viņš arī piemin RP neveiksmīgo mēģinājumu koalīcijai piesaistīt Saskaņas centru. Šis fakts, pēc viņa domām, izskaidro dīvaino RP nespēju skaidri pateikt, kādā formā tā startēs vēlēšanās.

«Atsevišķiem RP biedriem ir svarīgi, lai nekādas vienošanās nebūtu. [..] Ir joprojām spēki, kas gatavi pakalpot SC, un labākais pakalpojums būtu neizveidot kopīgu sarakstu,» uzskata politiķis, kas ir pārliecināts, ka RP mēģinājumi izvirzīt savu mēra kandidātu ir tikai tāda nenopietna māžošanās. «RP domāt par savu mēra kandidātu ir tāpat, kā mums katram nosaukt savu individuālo kandidātu,» nežēlīgs vērtējumā ir K. Šadurskis.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Urbanovičs, Kārlis Šadurskis, Reformu partija, Saskaņas Centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats