28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » ST izbeidz tiesvedību par tautas nobalsošanas rosināšanu
ST izbeidz tiesvedību par tautas nobalsošanas rosināšanu
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 19. decembris 2012, 14:27
Satversmes tiesa (ST) šodien izbeigusi tiesvedību par referenduma ierosināšanas likuma atbilstību Satversmei. ST lietu ierosināja pēc 30 Saeimas deputātu vēršanās tiesā, kuri aicināja izvērtēt likuma "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" normas, kas paredz procedūru, kā vēlētāju iesniegtais likumprojekts nonāk līdz tautas nobalsošanai.


Deputāti tiesā vērsās laikā, kad tika vākti paraksti referendumam par krievu valodu kā otro valsts valodu.

ST šodien pieņemtajā lēmumā norādījusi, kam ir tiesības vērtēt, vai likumprojekts ir pilnībā izstrādāts, paužot, ka to var darīt gan Valsts prezidents, gan Centrālā Vēlēšanu Komisija (CVK)

Tiesa arī definējusi jēdziena “pilnībā izstrādāts likumprojekts” nozīmi, atzīstot, ka tad, ja likumrojektu nepieciešams skaidrot, tas nenozīmē, ka tas nav bijis pilnībā izstrādāts.

ST savā lēmumā norādījusi, ka ir iespējams izsecināt, kādām prasībām jāatbilst pilnībā izstrādātam likumprojektam, kā arī atzinusi, ka apstrīdētās normas paredz Valsts prezidenta un Saeimas tiesības virzīt tālāk jebkuru vēlētāju iesniegtu likumprojektu, lai arī šo normu tekstā tiešā veidā vārdi “pilnīgi izstrādāts” nav minēti.

Tāpat ST secinājusi – valsts institūcijas, kurām jāvērtē vēlētāju iesniegtie likumprojekti, kā arī ar to saistīto pieņemto lēmumu tiesiskuma kontroles mehānisms ir iekļauts Satversmē. ST paudusi, ka CVK kompetencē ietilpst vērtēšana, vai likumprojekts atbilst prasībai pilnīgi izstrādāts.

Tiesa arī minējusi, ka to, vai vēlētāju iesniegts likumprojekts vai Satversmes grozījumu projekts var kļūt par likumu, pieņem pati tauta Satversmē un likumā noteiktajā kārtībā.

ST lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

Lietu par divu likuma normu atbilstību Satversmei ierosināja janvārī. Apstrīdētās normas paredz, ka Valsts prezidents nodod Saeimai likumprojektu, kuru parakstījusi desmitā daļa vēlētāju no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsojošiem, kā arī par normu, kas paredz tautas nobalsošanu, ja Saeima vēlētāju likumprojektu nepieņem bez satura grozījumiem.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: CVK, Satversmes tiesa, tautas nobalsošana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats