24. aprīlis, Trešdiena
Vārda dienas: Nameda, Visvaldis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvieši retāk nekā cittautieši saskata zaudējumus, ko radītu eiro ieviešana
Latvieši retāk nekā cittautieši saskata zaudējumus, ko radītu eiro ieviešana
Autors: Zane Grodiņa/ BIZNESS.LV / 13. decembris 2012, 16:20
Izvērtējot, kādi varētu būt nozīmīgākie potenciālie ieguvumi un zaudējumi, ko Latvijai radītu eiro ieviešana, latvieši nedaudz biežāk nekā cittautieši atzīmējuši, ka zaudējumus šāds solis nenesīs, liecina jaunākais «DNB Latvijas barometra» pētījums.


Savukārt prognozējot, cik liela ir iespējamība, ka eiro Latvijā tiks ieviests 2014.gada 1.janvārī, latvieši biežāk nekā cittautieši pauduši skepsi un norādījuši – pastāv lielāka iespējamība, ka eiro netiks ieviests plānotajā laikā - tā uzskata 25% latviešu un 20% cittautiešu. Tikmēr cittautiešiem šajā jautājumā biežāk bijis grūti paust noteiktu nostāju (11% latviešu un 16% cittautiešu).

Apzinot iedzīvotāju uzskatus par galvenajiem eiro ieviešanas radītajiem ieguvumiem, noskaidrots, ka latvieši daudz biežāk nekā cittautieši kā gaidītos ieguvumus norāda ciešāku integrāciju Eiropas Savienībā (23% latviešu, 17% cittautiešu) un lielākas sadzīviskās ērtības (nebūs jāuztur vairāki konti latiem un eiro, jāmaina valūta ceļojot, jāpārrēķina cenas u.tml.) – tā uzskata 35% latviešu un 26% cittautiešu. Savukārt cittautiešiem nedaudz būtiskāki šķituši tādi ieguvumi kā izdevīgāki, pieejamāki kredīti un tas, ka nākotnē vairs nebūs jābaidās no lata devalvācijas.

Visbeidzot, izvērtējot, kādi varētu būt nozīmīgākie potenciālie zaudējumi, ko Latvijai radītu eiro ieviešana, latvieši daudz biežāk nekā cittautieši kā galveno zaudējumu norādījuši nacionālās valūtas kā daļas no valstiskās identitātes zaudēšanu. Nedaudz retāk kā negatīvs efekts norādītas arī praktiskas neērtības saistībā ar eiro ieviešanu -piemēram, nepieciešamība samainīt skaidras naudas uzkrājumus.

Savukārt cittautieši daudz biežāk nekā latvieši atzīmējuši, ka mazināsies valsts faktiskā neatkarība, būs vairāk jāiesaistās palīdzības sniegšanā citām eirozonas valstīm, kuras piedzīvo finansiālas problēmas, pieaugs inflācija, kā arī papildu riskus rada iespējamība, ka eirozona varētu sabrukt vai transformēties.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cittautieši, DNB Latvijas barometrs, eiro

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats