29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cūku mēris jau izmaksājis 188 600 latu
Cūku mēris jau izmaksājis 188 600 latu
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 5. decembris 2012, 11:57
Klasiskā cūku mēra skartās zonas Krāslavas un Dagdas novados joprojām tiek uzraudzītas. Uz ceļiem 24 stundas diennaktī dežurē Valsts policijas pārstāvji. Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciālisti turpina apsekot dzīvnieku novietnēs izmitinātās cūkas un ņemt asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.


«Jauni klasiskā cūku mēra gadījumi ne mājas cūkām, ne meža cūkām konstatēti nav,» Neatkarīgajai vakar apgalvoja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Valdība vakar nolēma klasiskā cūku mēra uzraudzībai un apkarošanas pasākumu īstenošanai piešķirt Zemkopības ministrijai papildus 165 110 latus. Tos saņems Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un valsts zinātniskais institūts Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «Bior», attiecīgi PVD – 43 557 latus, Bior – 121 553 latus. Pēc I. Meisteres teiktā, šī nauda paredzēta, lai segtu pašreizējos izdevumus, ko radījusi klasiskā cūku mēra izplatība Piedrujas un Svariņu pagastā. Ja slimība uzliesmos vēl kādā citā Latvijas vietā, visticamāk, būs nepieciešami vēl papildu līdzekļi, Neatkarīgajai pieļāva I. Meistere. Plānots, ka infekcijas slimības apkarošanas pasākumi var turpināties apmēram sešus mēnešus un neparedzēti izdevumi varētu rasties arī 2013. gadā.

Valsts policijas pārstāve Lita Juberte Neatkarīgajai atzina, ka klasiskā cūku mēra apkarošanas un ierobežošanas pasākumos tiek nodrošināta arī Valsts policijas līdzdalība. «Tā kā pašreiz nevar prognozēt notikumu attīstības gaitu un slimības izplatības mērogus, Valsts policija atkarībā no nepieciešamā darba apjoma un tam nepieciešamā finanšu līdzekļu apjoma var pieprasīt papildu līdzekļus. Visi šie rādītāji – izmaksas, iesaistīto darbinieku skaits un citi – tiks apkopoti pēc tam, kad situācija būs nostabilizējusies un policijas līdzdalība vairs nebūs nepieciešama,» sacīja L. Juberte.

Tikmēr valdība, lemjot par līdzekļu piešķiršanu PVD un BIOR, nolēma atvēlēt 23 532 latus arī Iekšlietu ministrijai.

Valdība uzdeva Valsts policijai karantīnas zonā izveidot kontrolposteņus uz autoceļiem, kas šķērso klasiskā cūku mēra karantīnas zonu, un veikt no karantīnas zonas izbraucošo transportlīdzekļu pārbaudi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam uzdots nodrošināt ar atbalstu PVD gadījumos, ja nepieciešama dzīvnieku līķu sadedzināšana. Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu PVD valdība atļāva bez iepirkuma procedūras izsludināšanas iegādāties nepieciešamos materiālus klasiskā cūku mēra apkarošanai un ierobežošanai.

Dagdas un Krāslavas novadā dzīve nav traucēta, iedzīvotāji var brīvi pārvietoties, turpināt uzņēmējdarbību, droši lietot veikalā pirktu cūkgaļu un tamlīdzīgi. Iedzīvotājiem gan jārēķinās, ka dzīvu cūku tirdzniecība vai brīva pārvietošana šajā zonā ir aizliegta.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: cūku mēris, Ilze Meistere, Lita Juberte, PVD

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats