25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nākamgad Rīgā gaidāms liels pasu bums
Nākamgad Rīgā gaidāms liels pasu bums
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 9. novembris 2012, 9:23
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) prognozē, ka turpmākos trīs gadus ievērojami pieaugs pasu izsniegšanas apjomi. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis nosaucis arī konkrētus skaitļus – nākamgad esot plānots nomainīt 578 000 pasu, jo tām beidzas termiņš. Šogad toties paredzēts mainīt tikai 191 000 pasu. 


PMLP jau gatavojas lielākam darba apjomam. «Lai paaugstinātu klientu apkalpošanas kapacitāti, PMLP plāno pieņemt darbā papildu klientu apkalpošanas speciālistus, kā arī pagarināt klientu apkalpošanas darba laiku Rīgas nodaļās no pulksten 9 līdz 20,» informē PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Lāsma Lapinska.

Rīgā darbiniekiem jau šogad papildu slodzi radīja elektronisko identifikācijas karšu jeb eID karšu izgatavošana, kaut arī ne visās nodaļās galvaspilsētā rindas, lai noformētu šo dokumentu, bija vienlīdz garas. Ārpus Rīgas PMLP nodaļās Neatkarīgajai apliecināja, ka eID kartes izgatavo noteiktajos termiņos un cilvēki rindā negaida, raksta NRA.LV.

Protams, ērtāk ir dokumentus noformēt dzīvesvietas tuvumā, taču cilvēki gan pasi, gan eID karti var noformēt jebkurā PMLP teritoriālajā nodaļā neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas. Tāpēc arī 2009. gadā izsniegto pasu lietotājiem nākamgad nav jāvelk laiks līdz pēdējam dokumenta derīguma termiņa mēnesim. «Pasi drīkst mainīt arī agrāk, pirms noteiktā termiņa beigām. Valsts nodeva no tā nemainīsies,» norāda L. Lapinska. Tas attiecas arī uz ceļojumiem, jo ir tūrisma firmas, kas pieprasa, lai pase pēc atgriešanās no ceļojuma būtu derīga vēl sešus mēnešus. L. Lapinska iesaka – lai noskaidrotu, kādam jābūt pases derīguma termiņam, ieceļojot attiecīgā valstī, nepieciešams sazināties ar konkrētās valsts vēstniecību.

Nereti iedzīvotājiem nav skaidrs nesen ieviestā personu apliecinošā dokumenta – eID kartes – izmantojums. Piemēram, vecākiem neizpratni rada eID karšu izmantošana ceļojot, jo tajās netiek norādīti bērni. Ko tādā gadījumā iesākt pasu kontroles punktos? L. Lapinska atbild, ka tādos gadījumos, kā arī tad, ja bērns ceļo ar eID karti vai viņš nav ierakstīts vecāku pasē, līdzi jāņem bērna dzimšanas apliecība. Vecāki, mainot pasi, var izvēlēties tikai vienu no šobrīd diviem personu apliecinošajiem dokumentiem. Ja viņiem šķiet, ka izdevīgāk būs lietot pasi, tad eID karte nemaz nav jānoformē.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: pasu maiņa, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, PMLP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats