28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pārbauda, vai deputāts Čaklais likumīgi strādājis savas sievas labā
Pārbauda, vai deputāts Čaklais likumīgi strādājis savas sievas labā
Autors: Apollo.lv / 28. oktobris 2012, 22:35
Notāru padome pieprasījusi tieslietu ministram atstādināt no amata vienu no vadošajām Latvijas notārēm Daci Čaklo. Daudzus gadus Čaklā izmantoja sava vīra Ingmāra Čaklā firmas «Divas puses» pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem. Notāru padome izsaka aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādi notāre centusies optimizēt nodokļus, vēstī raidījums «Nekā Personīga».


Saeimas «Vienotības» frakcijas deputāts Ingmārs Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bija sievas biroja vadītājs, ir pārliecināts, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī pārkāpumi bijuši, tad iespējams tikai grāmatvedībā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 tūkstošus latu. Dace Čaklā šo lēmumu apstrīdējusi administratīvajā tiesā. Gadījumā, ja notāru padomes sniegtos faktus VID apstiprinās un darījumi izrādīsies fiktīvi, tad Dacei Čaklajai būs jāšķiras no notāres amata. Tā apgalvo Tieslietu ministrija.

Čaklās nedienas sākās gada sākumā, kad Valsts ieņēmumu dienests veica auditu. Atklājās, ka 2010.gadā Ingmāra Čaklā firma «Divas puses» zvērinātais notārei sniedza tulkošanas pakalpojumus par 42 tūkstošiem, uzturēja interneta mājas lapu par 30 tūkstošiem un veica sabiedrisko attiecību pakalpojumus par 35 tūkstošiem latu. Kopējā summa 107 tūkstoši latu. Turklāt visu šo Čaklais veicis gandrīz vienatnē, jo bez viņa firmā «Divas puses» ir tikai viens cilvēks.

Pieņemot, ka par vienas lapas tulkojumu Čaklais saņemtu piecus latus, tad mēnesī viņam būtu jāiztulko 8511, bet dienā 35 lapas. Savukārt, pieņemot, ka par vienu stundu sabiedrisko attiecību konsultāciju viņš saņem 50 latus, tad iznāk gadā viņš sniedzis 716 konsultācijas – pa trīs stundām katru dienu, vēstī raidījums.

Valsts ieņēmumu dienests auditā konstatējis notāres Daces Čaklās pārkāpumus saimnieciskajā darbībā un sarēķinājis, ka viņai jāmaksā valstij 65 tūkstoši latu. Sīkāku komentāru VID nesniedz, jo to neļaujot likums. Notāru padome augustā vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu prasīt tieslietu ministram atstādināt Daci Čaklo no notāres amata pildīšanas.

Sandra Jakušenoka Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja: «Pārkāpumi pamatoti uz interešu konfliktu. Darījumos tika iesaistītas tuvas personas – pirkti pakalpojumi, kuri nav saistīti ar notāra darbību.»

Notāru padomei šķiet nepieņemamas arī Čaklās biroja sabiedrisko attiecību aktivitātes. Likums aizliedz notāriem reklamēt savu praksi. Pēc padomes domām sabiedriskās attiecības notāriem jāveido caur padomi, lai visi notāri būtu vienlīdzīgi. Kā teikts padomes interneta mājas lapā «Notārs ir likumības uzraugs un likumība nav uzņēmējdarbības pakalpojums.»

«Te ir mūžīgais jautājums – esmu valsts amatpersona, uz mani attiecas likums par interešu konfliktu. Ja algoju laulāto draugu, tad es nonāku interešu konfliktā,» sacīja Jaukušenoka.

Čaklā sacījusi: «Notārs nav amatpersona, kas paņem no valsts kaut vienu santīmu. Es visu naudu to naudu nopelnu pati. Es pat nezinu notāru, pie kura nav strādājis kāds radinieks. Uzsākot jaunu praksi tu es spiests iesaistīt savus radiniekus.»

Čaklā uzskata, ka interešu konflikts viņai nav bijis. Viņa pieļauj, ka negatīvā attieksme no notāru padomes saglabājusies no 2005.gada, kad viņa piereģistrēja interneta domēnu «notary.lv». Padomei tas neesot paticis un padome pret viņu vērsās tiesā. Tagad administratīvajā tiesā vērsusies arī Čaklā, apstrīdot VID uzrēķināto sodu.

VID auditā atklājis, ka Čaklās birojs firmai «Divas puses» 2010.gadā par pakalpojumiem apmaksājis rēķinus 72 tūkstošiem 110 latiem, bet uzņēmuma reģistrā iesniegtajā 2010.gada pārskatā Ingmāra Čaklā firma uzrāda neto apgrozījumu 43 tūkstošus 141 latu. Tas ir par 29 tūkstošiem mazāku nekā it kā firmai samaksāts.

Čaklais sacījis: «Tās ir tikai aizdomas. Man nav par ko justies vainīgam.»

2010.gada pavasarī Čaklais pameta darbu firmā «Divas puses». Viņš tagad ir Saeimas deputāts «Vienotības» frakcijā.

Gala lēmums par notāres Čaklās likteni jāpieņem Tieslietu ministrijai. Viņi lūdza ieņēmumu dienesta precīzāku skaidrojumu vai Čaklā ir pārkāpusi likumi vai nē.

Mārtiņš Lazdovskis Tieslietu ministrijas valsts sekretārs sacījis: «Ja VID konstatēs, ka ir bijuši fiktīvi darījumi – Tieslietu ministrijas rīcība būs visasākā.»




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dace Čaklā, Ingmārs Čaklais, Nekā Personīga, Sandra Jakušenoka, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats